Antroji Jurgio Buitkaus premija įteikta kelmiškei redaktorei O. Jautakei. Pristatyta sovietmečio kultūros veikėjus kompromituojanti knyga

ona_jautake__1__II.jpgBalandžio 18-ąją Raštojų klube Vilniuje įteikta antroji literatūrinė Jurgio Buitkaus (a.a. rašytojo ir žurnalisto, buvusio „Nemuno“ žurnalo bendradarbio) vardo premija. 

Šio garbingo apdovanojimo laureate paskelbta keturioliką knygų išleidusi poetė ir prozininkė, Kelmės rajono  laikraščio „Bičiulis“ redaktorė Ona Jautakė.
ineza_janone__1__II.jpgPrivačią piniginę premiją mažai oficialaus dėmesio sulaukiantiems taletingiems rašytojams pernai įsteigė prieš penkerius metus staiga mirusio rašytojo  J.Buitkaus našlė – taip pat rašytoja Ineza Janonė.

Literatūrinės popietės metu mecenatė I. Janonė skaitytojams pristatė ką tik leidyklos „Versus aureus“ išleistą savo naujausią kūrinį – autobiografinę prozos knygą „Tandemas: bendraukim sielom, mylimasai“. 
tandemas__II.jpg

Tai knyga apie dviejų žmonių, vyro ir žmonos,

 sudėtingą ir painią kelionę į literatūrą: pirmieji bandymai duobėto ir vingiuoto kelio pradžioje, išleistos pirmosios knygos ir pasirodę pirmieji vertinimai, neretai išmušantys pagrindą iš po kojų.

prof.Algis_kaleda__1__II.jpgI.Janonės kūrybos žinovai stebėjosi autorės ryžtu ir drąsa taip atvirtai prabilti apie sovietmečio – ir ne tik – kultūrinio gyvenimo užkulisius.


 Knyjoje publikuojama daug dokumentinės medžiagos, taip pat ir kai kurių žinomų ir šiuo metu dar įtakingų literatūros kritikų atmestinai rašytos, tačiau ne vieną gabų pradedantį kūrėją galbūt sužlugdžiusios recenzijos.

vytautas_girdzijauskas__II.jpg

Renginyje dalyvavo gausus būrys rašytojų ir literatūrologų – prozininkai Vytautas Girdzijauska, Jonas Mikelinskas, Raimondas Kašauskas , prof. Algis Kalėda, dr. Alma Lapinskienė, filosofas dr. Andrius Konickis, leidyklos „Versus aureus“ redaktorė Ona Gudžiūnienė ir kiti.


doloresa_kazragyte__II.jpg


Ištraukas iš „Tandemo“ skaitė pirmoji Jurgio Buitkaus premijos laureatė – aktorė ir rašytoja Doloresa Kazragytė.

jonas_mikelinskas__1__II.jpg


Pastaruoju metu itin produktyviai dirbanti rašytoja I.Janonė daug dėmesio skiria ir savo vyro kūrybiniam palikimui.

]

 „Retam vyrui pasisekė turėti tokią žmoną, kuri jam pasitraukus iš gyvenimo, iš neskelbtų raštų jam pastatytų tokį paminklą,“ – I.Janonės pastangas įamžinti vyro atminimą įvertino literatūros klasikas Jonas Mikelinskas.

Panašūs straipsniai