Linksmi ritmai ir žodžiai, skirti 45-ajam„Nemuno“ gimtadieniui

DSCN9624_II.JPG

Kultūros ir meno savaitraštis „Nemunas“ sulaukė keturiasdešimt penktojo savo gimtadienio, kuris buvo paminėtas Kauno kultūros centre „Tautos namai“. Leidinio jubiliejus sutapo su Pasauline kultūros diena, todėl dvigubos šventės proga nuotaikingą koncertą surengė Kauno bigbendo muzikantai ir studijos „DND“ jaunieji dainininkai. Ir atlikėjai, ir klausytojai buvo kupini įkvėpimo, nes ir „Tautos namų“ devizas: „Kultūros siela – tai sielos kultūra, be kurios mes esame niekas“.


DSCN9617__I.JPGŠiuolaikiniai džiazo ritmai skambėjo po kelių sveikinimų, skirtų „Nemunui“. Savaitraščio vyr. redaktoriaus pavaduotoja Viktorija Gražina Petrošienė, padėkojusi susirinkusiems, lyg atsiprašė, kad pranešimų ir kalbų šį kartą apie „Nemuną“ nebus. Gal dėl to, kad vilniečiai konkurentai nepyktų, kad kauniečiai giriami… O gal dėl to, kad ekonominė krizė vis dar sekina „Nemuną“, kuris gali ir visai „išdžiūti“.
DSCN9603_I.JPG

Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys Laimonas Inis, „Nemuno“ žurnalui vadovavęs nuo 1972 metų, prisiminė, ką vėliau linkėjo jį pakeitusiam Algimantui Mikutai: „Kad jis nebūtų paskutinis redaktorius, tai yra, kad „Nemunas“ visda būtų leidžiamas ir pasiektų skaitytojus“.


DSCN9609_I.JPG

To šiandieniam savaitraščio vyr. redaktoriui Viktorui Rudžianskui linkėjo ir Lietuvos seimo narė, poetė ir žurnalistė Dalia Teišerskytė, kuri kažkada siūlė visą šalies kultūros spaudą sujungti į vieną solidų leidinį. 



DSCN9617  I_1.JPG


Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Jasaitytė tikriausiai paskutinį kartą būdama tokiose pareigose sveikino „Nemuną“. Miesto valdininkai nusprendė, kad turi būti Kauno turizmo ir kultūros skyrius. Gal dėl to, kad mažai atvyksta svečių, o kultūrai pinigų jau nebelieka?

DSCN9602_I.JPG

Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis, visada kritiškai vertinantis abejingumą kultūrai, šį kartą „Nemunui“ linkėjo ne tik sulaukti auksinio jubiliejaus, bet ir 50-metį švęsti Rotušės rūmuose.
DSCN9612_I.JPG
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Vidas Mačiulis, redakcijos žurnalistams padovanojęs vešlią lapais ir žiedais Antūriją priminė, kad anot poeto „nebeužtvenksi upės bėgimo…“. O Nemuno – juo labiau!


Kai artimiausi svaitraščio bičiuliai, net ir Kelmės “Bičiulio“ žurnalistai, ėjo pakelti už jubiliatą taures vyno, Kauno lėlių teatro direktorius Sigitas Klibavičius prisiminė, kaip jis prieš 45 metus platino… dar neišleistą „Nemuno“ žurnalą. Sigitas, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto žurnalistikos specialybės studentas, 1967 metais dalyvavo negirdėtoje akcijoje ir ieškojo prenumeratorių. Būsimajam žurnalistui pasisekė. Jis sugebėjo Kaune surasti daugiausiai būsimo žurnalo skaitytojų.
DSCN9621_II.JPGJeigu kiekvienas kaunietis kultūros darbuotojas prenumeruotų „Nemuną“, jis tikrai būtų dar solidesnis, dažniau pasiektų skaitytojus ir jam negrėstų išnykimas. Deja, galinčių prenumeruoti leidinius dabar yra mažai, kaip ir kultūros – meno laikraščių bei žurnalų…
Nuotraukose: Akimirkos iš renginio, skirto Pasaulinei kultūros dienai ir savaitraščio „Nemunas“ 45-mečiui
Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai