Žurnalistas Vytautas Žeimantas – oficialiai akredituotas „Zviazdos“ korespondentas Lietuvoje

Jonas VĖLYVIS, vilnietis žurnalistas

Zviazdos_korespondentas_II.jpgLietuvos užsienio reikalų ministerija oficialiai akreditavo kolegą Vytautą Žeimantą Baltarusijos laikraščio „Zviazda“ korespondentu Lietuvoje. Tai, be abejo, sudomino mūsų žurnalistinę bendruomenę. Aš paprašiau kolegos papasakoti apie užsienio korespondento Lietuvoje darbo pradžią.

Vytautas Žeimantas priminė, kad  respublikinis dienraštis „Zviazda” baltarusių kalba leidžiamas Minske net nuo 1917 metų. Nuvertus carą Nikolajų II, atsirado didesnės galimybės vadinamiesiems „Rusijos nacionaliniams pakraščiams“, o tikriau – pavergtoms tautoms leisti įvairią spaudą savomis kalbomis. Laikas buvo neramus, keitėsi valdžios, valstybių sienos, kūrėsi naujos valstybės. „Zviazda“ buvo žvaigždė klajūnė. Jai  dažniausiai  teko trauktis nuo lenkų invazijos. Pradėjo eiti Minske, vėliau Smolenske, o 1919 metų balandyje ir Vilniuje,  paskui vėl Smolenske. Nuo 1920 metų vėl buvo leidžiamas Minske. Iš pradžių „Zviazda“ ėjo tik rusų kalba, vėliau – tame pačiame numeryje buvo skelbiami tekstai baltarusių ir rusų kalbomis, nuo 1927 m. – tik baltarusiškai. 

Dabar dienraštis platinamas visoje Baltarusijoje, jo tiražas apie 50 tūkstančių egzempliorių. Tai politinis, visuomeninis, kultūrinis laikraštis, tematikos požiūriu primenantis mūsų didžiuosius dienraščius, tik nesivaikantys bulvarinės spaudos populiarumo. 
Vytautas Žeimantas sakė, kad mūsų kolegos smalsauja, kokių straipsnių prašo redakcija, kas Lietuvoje domina minskiečius kolegas. Oficialus „Zviazdos” korespondentas Lietuvoje nurodė, kad laikraščio tematika labai įvairi. „Visa tai, kas rūpi mums, dažniausiai įdomu ir „Zviazdai“. Tik, aišku, jie labiau norėtų, kad mano korespondencijose būtų ir bent nedidelis baltarusiškas aspektas,- sako Vytautas.

Mūsų žurnalisto pirmosios publikacijos buvo apie lietuvį esperantininką Petrą Čeliauską, išvertusį į esperanto kalbą ir  baltarusių poetų eilėraščių, taip pat apie daktarę, rašytoją Almą Lapinskienę, kuri yra išvertusi į lietuvių kalbą nemažai baltarusių rašytojų knygų. Parašė ir apie lietuvių poeto Albino Žukausko baltarusistiką, apie Lietuvos stumbrus, kurie buvo visiškai išnaikinti ir tik atvežus stumbrų iš Baltarusijos Balstogės girios, šį populiacija pas mus vėl atsigavo. Vytautas Žeimantas pateikė pasakojimą ir apie tarptautinę Vilniaus knygų mugę, kurioje šiemet dalyvavo net 14 leidyklų iš Baltarusijos. Beje, jie šioje mugėje buvo didžiausia užsieniečių delegacija. 

Zviazdos_korespondento_akreditacija_2012__1__II.jpgDažniausiai temas pasirenka pats žurnalistas. Tačiau būna ir užsakynų. Neseniai  Vytaito paprašė parašyti straipsnį apie gyvenamųjų namų statybą Lietuvoje, apie būsto problemas, iškylančias dažnam lietuviui. Po pokalbio su Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje Vladimiru Dražinu, „Zviazsdos” korespondentas paruošė straipsnį apie Lietuvos ir Baltarusijos ekonominius ryšius, abipusius prekybinius santykius, nes pastarasis  bendradarbiavimas pernai pasiekė rekordinį lygį – per 1 mlrd. dolerių. 

Laikraščio Sporto skyriaus vadovai paprašė straipsnio apie lietuvių rengimąsi Londono olimpinėms žaidynės. Baltarusijos skaitytojus domina ir Lietuvos pensininkų situaciją, bedarbystės problemos. 

Žurnalistas Vytautas Žeimantas rašo  rusiškai, o redakcija išverčia į baltarusių kalbą. Tiesa, kolega jau skaito baltarusių kalba, yra išvertęs kelis kaimynų rašytojų kūrinius į lietuvių kalbą.


Pasak V. Žeimanto „Zviazda“ yra solidus, savo skaitytojus gerbiantis laikraštis, rašo „nesidarkydamas”, nedaugžodžiaudamas. Kolega kiekvieną darbo dieną pradeda skaitydamas „Zviazdą“ jos internetinėje svetainėje (www.zviazda.by)  ir yra patenkintas, kad jo straipsniai praktiškai nekopiruojami. Siunčia ir daug nuotraukų, kurias patys atrenka, tačiau daugiau dviejų nėra įdėję. Naujasis Baltarusijos laikraščio „Zviazda” korespondentas Lietuvoje laukia  iš kolegų baltarusiškų temų, ypač apie kultūrinį tautų bendravimą. Vytauto Žeimanto el. paštas vzeimantas@gmail.com

Nuotraukose: vilnietis žurnalistas Vytautas Žeimantas; Oficiali Lietuvos užsienio reikalų ministerijos akreditacija. Vytautas Žeimantas Baltarusijos laikraščio „Zviazda“ korespondentas Lietuvoje

Panašūs straipsniai