Šliaužiantis sąmokslas prieš lietuvišką spaudą

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS, laikraščio

AK II_2.jpgDar pernai lapkričio mėnesį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė pridėtinės vertės mokestį (PVM) sunkiai besiverčiančiai rimtajai spaudai sumažinti nuo dabartinių 21 proc. iki 9 proc., bet dėl Vyriausybės bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pasipriešinimo pataisa neįsigaliojo nuo šių metų sausio. Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetas tada nutarė, kad PVM spaudai galėtų būti sumažintas nuo liepos 1 d. Nurodęs, kad PVM lengvata bus naudinga visuomenei, todėl nereikia laukti šešių mėnesių, kol ji pradės veikti, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma paragino mokesčių naštą laikraščių ir žurnalų redakcijoms daugiau nei du kartus sumažinti jau nuo balandžio 1 d. Bet Informacinės visuomenės plėtros komitetas, kuriam vadovauja liberalcentristas Arūnas Valinskas, vėl nukėlė šią datą net iki spalio 1 d.
„Ūkininko patarėjas“ paprašė abiejų skirtingai įstatymus aiškinančių parlamentarų atsakyti, kodėl Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio pataisa taip stipriai įstrigo, nors beveik visos ES valstybės laikraščių, žurnalų leidybą išskiria iš kitų verslo šakų dėl jos švietėjiškos ir demokratijos įtvirtinimo svarbos, nustato spaudos leidėjams palankias mokesčių sąlygas, o Lietuvos spaustuvininkų asociacija kartu su Pramonininkų konfederacija jau kone pusę metų skambina pavojaus varpais, kad mokesčių tarifai, kuriuos dabar velka mūsų periodinių leidinių redakcijos, ne tik baigia jas uždusinti, bet ir suteikia progą užsidirbti kaimyninių šalių spaustuvėms. 
razma6_II.jpgSeimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis RAZMA: 
„Vyriausybė tikėjosi, kad kitokia parama (daugiau lėšų Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, sumažinti periodinių leidinių pristatymo kaimų prenumeratoriams įkainiai) labiau padės spaudos leidėjams negu PVM lengvata. Bet prezidentei pateikus konkretų projektą, reikėjo jį patvirtinti. 
Tačiau Informacinės visuomenės plėtros komitetas sudarkė dokumentą, be saiko apvėlė papildomomis lengvatomis – „valgomiems subproduktams“ (gyvulių inkstams, širdims, blužnims, kepenims – red. past.), automobilinėms paaukštintoms vaikiškoms kėdutėms. Už tokį projektą, kurį patvirtinus šalies biudžetas netektų kelių šimtų milijonų litų, Seimo nariams būtų sunku balsuoti. Tai ir nepagarba pataisos iniciatorei prezidentei Daliai Grybauskaitei. Tikriausiai ji grąžintų Seimui tokį iškraipytą teisės aktą, kurio nesiūlė. Juk Lietuvos vadovė kartu su kitų ES šalių prezidentais ir ministrais pirmininkais pasirašė Bendrijos finansinės drausmės sutartį, įsipareigojo, kad mūsų šalies biudžeto deficitas nebūtų didesnis nei 3 procentai. Esu pateikęs ištaisantįjį, artimą prezidentės siūlymui projektą – 9 proc. PVM taikomas tik dalykiškai, rimtajai, ne erotinei ar smurtinei spaudai. Apskaičiavome, kad tokiu atveju įplaukos į biudžetą sumažėtų palyginti nedaug – 13-20 mln. Lt per metus. Tada galėčiau įtikinti Vyriausybę ir savo frakciją pritarti PVM lengvatai. Mokesčių administravimo įstatymo 3 straipsnio 5 dalis nurodo, kad mokestinių teisės aktų ginčytinos vietos turi būti išaiškintos mokesčių mokėtojų naudai. Mano pataisa yra palanki ir spaudos leidėjams, ir laikraščių prenumeratoriams bei pirkėjams, todėl nebūtina, kad ji įsigaliotų po pusės metų, kaip tvirtina Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Arūnas Valinskas.
Manau, kai Seimas apsispręs, PVM lengvata galėtų įsigalioti nuo artimiausio mėnesio 1-osios dienos. Teoriškai įmanoma, kad ta data taptų balandžio 1-oji. Jeigu nespėtume sutvarkyti visų formalumų, mokestinė našta spaudai galėtų sumažėti bent jau nuo gegužės 1-osios. Nors Informacinės visuomenės plėtros komitetas perbraukė ir atmetė mano variantą, tačiau Seimas balsuos ir dėl jo. Gal parlamentas nuvalys A. Valinsko komiteto apnašas nuo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio pataisų.
Nežinia, kuriame Seimo plenariniame posėdyje bus svarstomos PVM lengvatos spaudai. Pagrindinio projektą nagrinėjusio komiteto vadovas turi siūlyti Seimo pirmininkei įtraukti šį klausimą į posėdžių darbotvarkę. Neaišku, ar Informacinės visuomenės plėtros komitetas parengė galutines išvadas. Jeigu jos pateiktos, ant Seimo pirmininkės stalo ilgai neužsigulės. Norint, kad projektas dar greičiau būtų svarstomas, padėtų seniūnų sueiga.”

valinskas3_II.jpgSeimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas, liberalcentristas Arūnas VALINSKAS:
 „PVM lengvatų detektyvo gijos pirmiausia driekiasi į konservatorių Vyriausybę. Kai Seimas tvirtino Vyriausybės pateiktą 2012 m. šalies biudžetą, ministrų kabinetas siūlė tik tris PVM lengvatas. Finansų ministerijos sąraše spauda nebuvo minima. Taigi jokio sąmokslo prieš žiniasklaidą, į kurį būtų įsivėlęs Informacinės visuomenės plėtros komitetas ir jo pirmininkas, nėra.
Seimo nariai, įtikinėjantys, kad PVM lengvatą galima „palaiminti“ nuo liepos 1-osios ar net nuo gegužės 1-osios, nepaiso įstatymų. Teisės aktai, nustatantys naują mokestį, jo tarifą, mokesčio lengvatą, įsigalioja ne anksčiau nei po šešių mėnesių. Tai nurodė ir Seimo kanceliarijos Teisės departamentas. Išimtys galioja nebent mokesčių įstatymų pataisoms, lydinčioms sudaromus valstybės ir savivaldybių biudžetus, bei teisės aktams, kurie derinami su Europos Sąjungos reglamentais. 
Pernai gruodžio mėnesį, kai Seimas svarstė 2012 m. valstybės biudžetą, parlamentarai PVM lengvatos spaudai nepatvirtino. PVM lengvata, kuriai kovo 14 d. pritarė mūsų komitetas (vaikų literatūrai – jokio pridėtinės vertės mokesčio, kitoms knygoms – 5 proc., laikraščiams ir žurnalams – 6 proc. tarifas), įsigalios tik praėjus pusmečiui nuo to laiko, kai apie Seimo priimtą, prezidentės pasirašytą Pridėtinės vertės mokesčio 19 straipsnio pataisą praneš „Valstybės žinios“. Ne anksčiau. Tiesa, jeigu Seimas įpusėjus metams peržiūrėtų biudžetą (2009 m. valstybės pajamos ir išlaidos buvo patikslintos net du kartus – gegužę ir liepą – red. past.), tada ne tik ši, bet ir kitos mokesčių lengvatos įsigaliotų kartu su biudžeto korekcijomis.
Nėra „mokesčių mokėtojams naudingų ar nenaudingų įstatymų”. Tegul ponas Razma nespekuliuoja tokiomis sąvokomis. Informacinės visuomenės plėtros komitetas savo darbą atliko dar praėjusią savaitę – apsvarstė visus ankstesnius ir naujausius siūlymus, juos apibendrino. Seimo pirmininkės sekretoriatas dabar turi pasakyti, kada įtrauks šį įstatymo projektą į plenarinių posėdžių darbotvarkę.” 
Dailininko Algimanto Snarskio (laikraštis „Ūkininko patarėjas”) piešinys

Panašūs straipsniai