"ŽIniasklaIdos anatomija": Kokia LKB "Kronikos" reikšmė šiandien?

valiusaitis II a_2.jpgPraėjusį penktadienį Seime tarptautine konferencija, kurioje dalyvavo ir svečiai iš Rusijos, paminėtas Lietuvos Katalikų Bažnyčios „Kronikos” 40-metis. Prieš keturis dešimtmečius pradėtas leisti pogrindinis laikraštis, už kurio leidybą ir platinimą įvairiomis kalėjimo bausmėmis buvo nubausta keliolika asmenų Lietuvoje, neskaitant lietuvių bičiulių ir žmogaus teisių gynėjų Rusijoje – Sergejaus Kovaliovo, Aleksandro Lavuto, Tatjanos Velikanovos ir kitų.

„Kronika” be pertraukos ėjo 17 metų. Tai beveik neįtikėtinas faktas, žinant, kiek tada buvo operatyvinių KGB darbuotojų ir jiems talkinusių kolaborantų. Vien kun. Juozą Zdebskį, mįslingomis aplinkybėmis žuvusį autoavarijoje, sekė 77 agentai.

Buvęs „Kronikos” redaktorius ir sąžinės kalinys, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius konferencijoje kalbėjo: „Žmonės dirbo negaudami jokio atlyginimo per visus septyniolika metų. Tai – nepagražinta tiesa. Visi – nuo redaktoriaus iki eilinių perrašinėtojų ir platintojų – buvo tik savanoriai. Ir tada, kai 1918 m. Lietuva pasiskelbė esanti Nepriklausoma valstybė ir ją iš visų pusių puolė raudonieji ir baltieji, norėjusieji ją užgrobti, Nepriklausomybę apgynė savanoriai. Kai po gėdingos Molotovo-Ribentropo sutarties buvome okupuoti, kas pasirinko beviltiškos kovos kelią? Taip pat savanoriai – paprasti mūsų tautos vaikai, nutarę, kad negalima atsisakyti laisvės be kovos.”

Kas iš anos totalitarinio režimo sąveikos su sąžinės laisvės gynėjais tebėra aktualu šiandien? Ar LKB „Kronika” turi reikšmės, kuri būtų nekintama, nepriklausanti nuo analizės perspektyvos? Ar ta reikšmė visiems ta pati, nepaisant to, ar žmogus gyveno priespau¬doje, ar laisvėje, pogrindyje ar prisitaikyme?

Apie tai – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo“ pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija“.
Laidoje dalyvauja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Birutė Burauskaitė, Seimo Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyrius vedėja Angonita Rupšytė ir buvęs politinis kalinys, pogrindžio spaudos bendradarbis, publicistas, kelių knygų autorius Stasys Stungurys.

„Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas (redaktorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis)

Panašūs straipsniai