Titaniškų žurnalisto Viliaus Kavaliausko ieškojimų ir suradimų rezultatas – IV “Lietuvos karžygiai” tomas !

Rasa KAUNAITĖ

download_II.jpgKolegą žurnalistą ir kolekcininką, LŽS Kauno apskrities skyriaus narį Vilių Kavaliauską pasveikinome su dvidešimt antruoju atgimusios Lietuvos pavasariu ir kovo 11-osios išvakarėse dar vieno jo titaniško dabo vaisiaus. Iš spaustuvės išėjo naujas mūsų kolegos V. Kavaliausko kūrinys – jo daugiatomio veikalo „Lietuvos karžygiai“ (Vyties Kryžiaus kavalieriai 1918-1940) IV tomas, kuris apima raides M-P.

Knygoje aprašomi Lietuvos nepriklausomybės karo 1919-1920 metais didvyrių likimai – daugiau kaip 1800 biografijų. Kolega Vilius knygą ruošė daugiau nei aštuonerius metus, išvažinėjo visus Lietuvos kampelius, surado daugiau kaip 1200 didvyrių šeimas, pats ieškojo ir nufotografavo 960 Vyties kavalierių kapus. Šis žurnalistinis tyrimas, aprašyti žmonių likimai – ne tik atlikti žygdarbiai, bet ir nuo budelio rankos ar lageriuose užgesę gyvenimai, mirtys tolimuose užjūriuose – verti (kiekvienas iš jų) atskiros knygos ar filmo.
Ketvirtajame tome, kuriam įžangą parašė Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, aprašyti svarbūs Lietuvos istorijai žmonės – garsūs kauniečiai Antanas Merkys, Vladas Nagevičius, Juozas Papečkys, iškilūs žemaičiai Aleksandras ir Povilas Plechavičiai. Unikali žydės moters Libos Melnikienės, Vyties Kryžiumi apdovanotos už pagalbą Lietuvos žvalgybai, biografija ir jos tragiška (net absurdiška) mirtis nuo nacių kolaboranto rankos Pivonijos miške netoli Ukmergės – tai irgi nežinomas Lietuvos istorijos puslapis.
Šiame tome yra ir žinomų pasaulio politikų – Čekoslovakijos prezidento Tomo Masaryko, Suomijos maršalo Karlo Manerheimo, Italijos premjero Benito Musolinio (taip pat apdovanotų Vyties Kryžiais) biografijos, kuriose kolega Vilius Kavaliauskas surado unikalių faktų apie jų ryšius su Lietuva (pavyzdžiui, įdomiausius Musolinio ryšių su Lietuva faktus žurnalistas surinko Amerikoje, Anglijoje, Italijoje ir net …Serbijoje).
Šešių tomų knygoje – savotiškoje Lietuvos karžygių enciklopedijoje, spausdinama net 12 tūkstančių (!) nuotraukų, kas daro leidinį apskritai unikalų. Pažymėtina, nors „Lietuvos karžygiams“ įžangas rašė prezidentai Valdas Adamkus, Algirdas Brazauskas, Rolandas Paksas, knyga faktiškai leidžiama be valstybės paramos. Nesuprantamas faktas, kad knygos, kurią perka 35 Europos Lithuanian_War_Heroes__Vytis_Cross__Volume_4_2012_II.jpgnacionalinės bibliotekos, neįsigijo nė viena Lietuvos karinė biblioteka (tikriausia ne be Krašto apsaugos ministerijos „nerekomendacijos“). 
Vien Kaune Viliaus Kavaliausko knygos pagrindu atidengiama jau kelinta paminklinė lenta mūsų mieste gyvenusiems, bet užmirštiems Lietuvos didvyriams. Priminsime, kad kita LŽS Kauno apskrities skyriaus nario Viliaus Kavaliausko dvitomė knyga „Už nuopelnus Lietuvai“ 2006 metais buvo premijuota kaip gražiausia istorinės publicistikos knyga Europoje. Kolega Vilius jam skirtą von Hessenthalio premiją atsiėmė Hamburge. Ta proga Vilius Kavaliauskas dėkoja rašant atskiras biografijas padėjusiems kolegoms žurnalistams Leopoldui Rozgai, Eugenijui Bunkai, Tautvydui Nastopkai (Vyties Kryžiaus kavalieriaus generolo Stasio Nastopkos sūnui).
Nuotraukose: Žurnalistas ir kolekcininkas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Vilius Kavaliauskas ir jo išleistas IV tomas “Lietuvos karžygiai” 
                                                                                         R.Danisevičiaus (lrytas.lt) nuotr.

Panašūs straipsniai