Knygoje – kitoks sovietinio režimo apjuodinto A.Smetonos paveikslas

Jurgita ŠAKIENĖ, „Kauno diena”

624d99c9e159b_II.jpgKovo 8-ąją Kauno istorinėje prezidentūroje pristatyta istoriko ir diplomato prof. Alfonso Eidinto knyga „Antanas Smetona ir jo aplinka“. Istorikas doc. dr. Pranas Janauskas pastebėjo ir gyrė kolegos „fantastiškai subtilų humoro jausmą“. O istorikas dr. Gediminas Rudis, įvertindamas knygą, pats pasitelkė humorą.

„Atsiverskite knygos pabaigą. Ten rasite panaudotos literatūros sąrašą. Jeigu jau esate skaitę visas tas knygas, šioje knygoje nerasite jokių naujų faktų. Nepirkite jos. Be to, ji daug kainuoja“, – taip kolegos knygos reklamą pradėjo G.Rudis.
Palaukęs, kol publika surimtės, mokslininkas tęsė: „Tačiau jeigu pažvelgsime, kaip knyga parašyta – ji yra labai vykusi. Tai yra istorijos populiarinimo knyga, skirta plačiąjai visuomenei“.  Būtent toks ir buvo autoriaus tikslas – žmones sudominti Lietuvos istorija, o kartu ir reabilituoti vieną labiausiai žinomų istorinių asmenybių – prezidentą A.Smetoną.
62335de583ab0_II.jpg„Lietuviai turi susipažinti su šiuo sovietinio režimo apjuodintu, sukarikatūrintu politiniu lyderiu, šalies vadovu, pirmuoju Lietuvos prezidentu. Nors jis neigė parlamentarizmą ir nepaisė demokratinių valstybės valdymo priemonių, tačiau daug nusipelnė lietuvių tautiniam judėjimui ir nacijos formavimuisi, o dar svarbiau – įdiegė supratimą, kad esame tauta, pajėgi save valdyti“, – teigė A.Eidintas.
 „Pavyzdžiui, A.Smetonos paliepimu dujų kameros Lietuvoje buvo įrengtos, nes to prašė kariuomenė – kareiviai nenorėjo šaudyti mirties bausme nuteistų kriminalinių nusikaltėlių. Ir bėgdamas į užsienį A.Smetona išsivežė ne iždo pinigus, kaip buvo anksčiau skelbiama, o savo asmenines santaupas“, – vardijo istorikas.
Naujoje knygoje apie prezidentą A.Smetoną autorius daugiausia dėmesio skiria lietuvių tautos atgimimui ir nepriklausomos Lietuvos valstybės sukūrimui XX amžiuje, jos raidai. Studijoje ieškoma ir atsakymų, kodėl išsiskyrė A.Smetonos keliai su Augustinu Voldemaru, Vincu Krėve-Mickevičiumi, generolu Stasiu Raštikiu, Ernestu Galvanausku. Aprašytas ir prezidento šeimos, artimiausių draugų, bendražygių likimas po 1940 metų okupacijos.

Nuotraukose: Prof. Alfonso Eidinto knygos apie Lietuvos prezidentą Antaną Smetoną pristatymas

                                                               Nuotr. Tomo Raginos („Kauno diens”)

Panašūs straipsniai