Petro Palilionio “Tautos šauklio aidai”, skirti 105-osioms B. Brazdžionio gimimo metinėms, įvertinti premija!

Rasa KAUNAITĖ

748a3993e4ce_II.jpg

2012-ųjų vasario 2-ąją Kauno rotušėjė vėl lyg muzika skambėjo tautos šauklio Bernardo Brazdžionio poezija, kurią renginio pradžioje skaitė …pats autorius, o pabaigoje – aktorė Virginija Kochanskytė. Šią vasarą sukaks lygiai dešimt metų, kai nuostabus žmogus ir poetas atgulė Petrašiūnų panteone, bet B. Brazdžionio 105-ųjų gimimo metinių proga vėl visi ekrane pamatė dokumentinio kino filmo “Vėtrose nepasiklydęs” herojų, skaitantį Lietuvos žmonėms savo eiles…Rotušėje buvo ir vienas šio filmo kūrėjų, scenarijaus autorius, rašytojas Petras Palilionis. Jam buvo skirtos gražiausios žiemos gėlės, nuoširdūs žodžiai, net ir kandūs, koks dažnai būna ir vienintelis, didžiausias Lietuvoje B. Brazdžionio gyvenimo ir jo kūrybos žinovas.

 

Buvęs ilgametis Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas, dabar Kauno meno kūrėjų asociacijos vadovas P.Palilionis, prisiminęs neužmirštamus susitikimus su poetu, pravėręs archyvų saugyklas, pakalbėjęs su jo artimaisiais, išleido knygą „Tautos šauklio aidai“ (etiudai apie poetą B. Brazdžionį). Šis solidus rašytojo darbas įvertintas pirmąją Kauno garbės piliečio Bernardo Brazdžionio premija, kurią, Kauno meno kūrėjų asociacijai pasiūlius, pernai įsteigė miesto savivaldybė.

– Poeto eilėraščiai ypatingą vaidmenį suvaidino tautos atgimimo – Sąjūdžio laikotarpiu. Dainuojamoji revoliucija vyko skambant dainoms, sukurtoms Maironio, Bernardo Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus tekstams, deklamuojant šių poetų eiles. Iš Brazdžionio dvasios stiprybės sėmėsi visa tauta. Jo eilėraštis „Šaukiu aš tautą“, įprasmintas Vytauto Kernagio, buvo tarytum kovos himnas. Poetas P. Palilionis, parašęs knygą apie B. Brazdžionį, be abejonės, nusipelnė šios premijos,- sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

palilionio4_large_II.jpgPirmąjį naujos premijos laureatą sveikino rašytojai, muziejininkai, dvasininkai, žurnalistai. LŽS Kauno skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis džiaugėsi, kad Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos įkūrimo devyniasdešimtmečio dienomis premija įteikta kolegai Petrui Palilioniui. Su šiuo talentingu literatūrinių laidų autoriumi prieš daugel metų jis drauge dirbo Lietuvos radijo ir televizijos Kauno redakcijoje. Atgimimo laikais P. Palilionio dėka “Kauno tiesos” redakcijoje ne kartą viešėjo iš JAV atvykęs poetas Bernardas Brazdžionis, kuris neatsisakė tuomet dalyvauti ir tiesioginėje kauniečių laidoje “Sekmadienio rytą”, kurią tuomet transliavo Lietuvos televizija.

7540512414a9f_II.jpgPoetas Petras Palilionis, padėkojęs už garbingą premiją, sakė, kad B. Brazdžionio eilėraštis „Šaukiu aš tautą“ prilygo, o gal buvo netgi svarbiau už partizanų kvietimą siekti laisvės. Okupacijos laikais poetas gyveno mūsų mintyse, o Sąjūdžio metais – mūsų širdyse.

Aktorius Petras Venslovas skaitė ištraukas iš P.Palilionio knygos „Tautos šauklio aidai”. Gražią koncertinę programą atliko solistė Rita Preikšaitė, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis ir gitaristas Sergejus Krinicinas.

Nuotraukose: Pirmosios Bernardo Brazdžionio premijos laureato, rašytojo Petro Palilionio pagerbimo akimirkos Kauno rotušėje

                                              Zenono Baltrušio ir Artūro Morozovo nuotr.

Panašūs straipsniai