Istorinės atminties aidai Marijampolėje, kurioje svečiavosi ir kauniečiais žurnalistai

Dalia Poškienė, XXVII Knygos mėgėjų draugijos pirmininkė

„ Tiltas – tai ryšys tarp žmonių, valstybių, planetų, tai žmonių ėjimas vienas prie kito, tai žmonių bendravimo vaisius….“( K.Kebeikio)

1.__II.JPGTokius tiltus į Sūduvos žemę dar prieš aštuonias dešimtis nutiesė 1932 metais XXVII knygos mėgėjai. Kaip rašoma Draugijos kronikoje, „Rugpjūčio 27 d. draugija suruošė savo narių ekskursiją į Marijampolę, kur buvo apžiūrėta Marijonų vienuolyno biblioteka, jos vedėjui kunigui Kriščiukaičiui paaiškinant“. Šiais metais į Marijamplolę atvedė „Istorinės atminties aidai“- kartu su Petro Kriaučiūno viešaja biblioteka surengtas vakaras.

 Bibliotekos galerijoje atidaryta įspūdinga žinomo dailininko, knygų iliustratoriaus, karikatūristo, LŽS nario, neseniai tapusio ekslibrisų konkurso „Gyvoji atmintis“ laureato Vladimiro Beresniovo paroda. Grafikos darbai, koliažai veria akį bibliotekos svečiams ir lankytojams…

Kita paroda – „Marijampolės tiltai“ – tai iš garsaus kolekcininko, tiltų inžinieriaus, daugelio respublikos, pasaulio parodų laureato ir medalininko kauniečio Henriko Kebeikio rinkinio „Lietuvos tiltai ikonografijoje: Šešupės baseino tiltai“.

3._II.JPGVakaro svečiai atvertė ir naująją knygą „Gražinos Didelytės Lietuva“. Jos sudarytojas, soc. mokslų daktaras, G. Didelytės kūrybinio palikimo puoselėtojas ir skleidėjas Vygandas Čaplikas. Knygoje, kaip rašo įžanginio straipsnio autorius Kazys Saja „dailininkė Gražina Didelytė beveik visą įstabią savo kūrybą skyrė Lietuvos istorijai, gamtai, mūsų protėvių siekiui per gamtą pajusti neaprėpiamą Visatą“.

Pristatant šią knygą, ypatingai taikliai ir svariai kiekvieną dailininkės grafikos ar piešiniu išreikštą mintį per liniją, kraujo lašą, duonos grūdą, „sėjėją‘ ar Eglės širdį, Amžinybės jungtį įvardino kultūrologas Dominykas Akstinas. Reikėjo išvysti, išgirsti tuos reginius bei žodžius ir suprasti, kokia didi paslaptis ir mintis dailininkės darbuose. 

6._II.JPGKnygos sutiktuves lydėjo Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos vyr. bibliografės Sabinos Dūdienės parengta virtuali paroda. Dailininkės G.Didelytės palikimo sklaida reikia rūpintis visiems – ir kas čia susirinkę, ir kas vartys knygas. Tuo pasidalino mintimis Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus narė Perpetua Dumšienė.

Regis, tik 80 metų nuo pirmtakų atsilankymo Marijampolėje, o kiek įprasminta darbų negausios draugijos narių. Tad ir šio vakaro sėkme ir turiniu rūpinosi naujieji Draugijos nariai – Kęstutis Subačius, Justinas Sajauskas. Visi šio renginio dalyje kalbėję, darbus pristatę – XXVII knygos mėgėjų draugijos nariai.




4._II_a.JPGAtskira tema skirta šiuolaikinei literatūrai, apmąstymams. Rašytojas, žurnalistas, Draugijos leidinių redaktorius Laimonas Inis kalbėjo tema „Istorinė atmintis: mitologija (lietuviškoji tradicija), žmogus (individas pasaulyje), knyga (laiko ženklai). Per savo, kitų lietuvių rašytojų kūrybą, lietuvių rašytojų kelius Šveicarijoje, pasaulyje aptarė svarbiausių laiko ženklų įprasminimą kūryboje.

Šiltus padėkos žodžius tariame Petro Kriaučiūno bibliotekos direktorei Daivai Kirtiklienei, šio renginio organizatorei Loretai Skinkienei, visam kolektyvui už puikiai parengtas dokumentų parodas, už knygos, jos kūrėjų ir leidėjų tiesiamus tiltus į skaitytoją.

7._II.JPGNuotraukose: Vaizdai iš Marijampolės „Istorinės atminties aidų” renginio, kuriame dalyvavo kauniečiai žurnalistai Vladimiras Beresniovas, Perpetua Dunšienė, Laimonas Inis ir XXVII knygos mylėtojų draugijos nariai

 

 

                                                         Vladimiro Beresniovo ir Dalios Poškienės nuotr.

Panašūs straipsniai