“Žiniasklaidos anatomija”. Kokia ji bus paskutinį kartą 2011 metais?

valiusaitis_II_a.jpgAr Lietuvos valstybė gina informacijos šaltinio paslaptį? Kyla pagrįstų abejonių ar ši teisė, būdinga demokratines vertybes išpažįstančioms šalims, galioja taip pat ir Lietuvoje. „Lietuvos ryto“ žurnalistė Laima Lavaste, remdamasi nepanorusiu savo tapatybės atskleisti teisėju, parašė apie galimas teismų sistemos ydas: kaip papirkinėjami teisėjai, kaip advokatai, prokurorai ir teisėjai derina bylų nuosprendžius. Sulaukė spaudos laisvę gerbiančioms valstybėms neįprasto atoveiksmio – teismas nurodė jai atskleisti informacijos šaltinį, t.y. nurodyti asmenį, kuris suteikė jai tokią informaciją.

Visuomenės informavimo įstatymo 8 str. nurodo, kad „žurnalistas turi teisę išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį, neatskleisti informacijos šaltinio“. Tačiau čia pat pateikima ir išlyga: „išskyrus atvejus, kai informacijos šaltinį teismo sprendimu atskleisti būtina dėl gyvybiškai svarbių ar kitų ypač reikšmingų visuomenės interesų“ ir t.t. Paliekamos plačios interpretavimo ribos, po tokia išlyga galima daug ką pakišti. Ar mūsų teisiniai pagrindai pakankamai gina spaudos laisvės principus? Kiek šis teismo sprendimas gali turėti reikšmės žurnalistinės veiklos praktikai?

Apie tai – gruodžio 27 dieną, antradienį 10.05 val. „Žinių radijo“ pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija“. Laidoje dalyvauja „Lietuvos ryto“ žurnalistė Laima Lavastė, publicistė Aušra Maldeikienė, Seimo nariai Naglis Puteikis ir Algirdas Butkevičius.

Į laidą norėjome pakviesti ir teismų korpuso atstovą, tačiau Aukščiausiojo teismo atstovė ryšiams su visuomene Živilė Jokimaitė – Dolgich paaiškino, kad teismai laikosi nuostatos nekomentuoti teismų sprendimų.

„Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Laidos redaktorius ir modseratorius žurnalistas, LŽS narys Vidmantas Valiušaitis

Nuotraukoje: Laidos „Žiniasklaidos anatomija” redaktorius ir vedėjas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Vidmantas Valiušaitis

Panašūs straipsniai