Etiškos žurnalitikos sargyboje – dvi savarankiškos komisijos: LŽLEK ir LŽS EK

Vidas Mačiulis, buvęs LŽLEK narys

DSCN8502_II.JPGŠalyje aukščiausiu lygiu sprendžiama, kokia turi būti jau penkioliką metų dirbanti Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, kas ją turi finansuoti. Tuo metu vos prieš porą metų įsteigta Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija be pinigų, tačiau gerų norų vedina, dirba, rodo pavyzdį, kaip reikia nagrinėti ar kolegų kūryba yra etiška.

LŽS etikos komisijos pirmininko Viktoro Trofimišino vadovaujami nariai,  Austė Korbutė, Vidmantas Matutis, Raimundas Celencevičius, Vitalija Morkūnienė ( gruodžio 10 dienos LŽS tarybos nutarimu jų gretas papildė vilnietė Aurelija Arlauskienė ir kaunietė Aurelija Žutautienė), ne tik išnagrinėja skundus, bet svarbiausia – „juodu ant balto“ paaiškina, kokios yra žurnalistų klaidos arba kodėl skundas nepagrįstas ir t.t. Tai savotiška etikos pamoka, naudinga visiems rašantiems ir kalbantiems kolegoms. Ko negalima pasakyti apie LŽLEK nutarimus: sausus, tik nurodant, kuris Etikos kodekso punktas yra pažeistas, be išsamios analizės…Juo labiau, kad komisija, kurios nariu man teko būti daugiau kaip dešimt metų, ilgai ir kantriai analizuoja, ginčijasi ir po to priima nutarimą.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija nekeičia savo darbo stiliaus tikriausiai dėl to, kad po 1996-ųjų, kai buvo įkurta ir jai vadovavo Laimonas Tapinas, vėliau LŽLEK pirmininkai buvo toli nuo…žurnalistikos. LŽLEK vadovavo rašytojas, politikas, medikas, teisininkė, psichiatras. Dėl to niekas nieko negali kaltinti, nes savo pirmininką išsirenka patys Komisijos nariai, nežinia pagal kokius svertus. LŽLEK steigėjai, drauge su jais ir Lietuvos žurnalistų sąjunga, niekada neaptarė, kaip dirba Komisija, koks turėtų būti jos pirmininkas, nerekomendavo į šį posta, jų nuomone, verto kandidato.

Jeigu vyks LŽLEK reorganizacija ar kitokie pertvarkymai, į šios komisijos pirmininko postą Lietuvos žurnalistų sąjunga turėtų oficialiai pasiūlyti Viktorą Trofimišiną, kuris jau įrodė, ką sugeba! Apskritai, gal net visus, su žurnalistų darbu susijusius svarstymus turėtų perimti Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisija. Kita savarankiška organizacija turėtų būti Leidėjų etikos komisija, kuri svarstytų vyr. redaktorių, direktorių, savininkų pažeidimus. Toks veiklos pasidalijimas būtų efektyvesnis, objektyvesnis ir naudingesnis.

Vienas pavyzdys. Žurnalistas savo vardu parašė straipsnį, tačiau vyr. redaktorius jį taip „patvarkė“, kad tie jo papildymai tapo neetiški, o antraštė net įžeidžianti… Etikos komisija svarsto ne redakcijos vadovą (jis savanoriškai neateina), o straipsnį pasirašęs žurnalistas. Gerai, jeigu jis drąsus ir pasako, kad ta „pražanga“ yra leidėjo ar laikraščio savininko. Dar liūdniau, kai žiniasklaidos etikos pažeidimus Komisijos posėdyje gina… redakcijos juristas arba pasamdytas advokatas…

Konferencijoje „Etika kaip žurnalistikos kokybės ir išlikimo galimybė“, kurią Vilniuje surengė Lietuvos žurnalistų sąjunga ir jos partneriai, tikriausiai buvo pateikta daug ir įvairių faktų apie masinės informacijos priemonių darbą“, „Žiniasklaidos savitvarka: tvarkomės patys ar tvarko kiti?“, „Etika – vertybinės ir kokybiškos žurnalistikos pagrindas: nacionalinė ir europinė dimensija“, „Etika ir interneto žurnalistika“, „Iššūkiai žurnalistų etikai:organizacijų bendradarbiavimas – renesansas ar…?, “Manipuliaciniai scenarijai naujienų vadyboje: žurnalistų profesinių vertybių tyrimas“- štai kokios buvo pranešimų ir diskusijų temos. Deja, jas išgirdo tikriausiai tik kelios dešimtys konferencijos dalyvių. Visa tai turėtų būti žinoma ir visiems Lietuvos žiniasklaidos šeimos nariams.

Mūsų svetainės „Komentaruose“ skaitykite LŽS etikos komisijos pirmininko, kauniečio Viktoro Trofimišino publikaciją „Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas kaip pagrindas diskusijoms“. Laukiame ir kitų kolegų žurnalistų samprotavimų visiems aktualia žiniasklaidos etikos tema.

Nuotraukoje: LŽS Etikos komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas

                                                  Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai