Ką nuo kauniečių slepia miesto valdžia?

Mantas Lapinskas, „Kauno diena”

pies_AS_01 II_1.jpgAntradienį įvyko pirmasis naujos kadencijos Kauno savivaldybės tarybos kolegijos posėdis. Nepaisant Vietos savivaldos įstatymo ir tarybos darbo veiklos reglamento, jis vyko už uždarų durų – žiniasklaidos atstovai čia nebuvo įleisti.

Slaptoji darbotvarkė

Pirmadienio vakarą savivaldybė oficialiai informavo, kad tarybos kolegijos posėdžiai nuo šiol bus uždari, nors visi iki tol vykę kolegijos posėdžiai būdavo atviri ne tik žiniasklaidos atstovams, bet ir miestiečiams. Su kolegijos darbotvarke anksčiau žurnalistai būdavo išsamiai supažindinami iš anksto. Nuo šiol darbotvarkė bus skelbiama savivaldybės interneto puslapyje tik prieš pat posėdį.

 24 klausimų svarstymai, tarp kurių didžioji dalis – dėl sklypų detaliųjų planų tvirtinimo, liko paslaptyje. Kaip pripažino miesto meras Andrius Kupčinskas, tai – koalicijos „Vardan Kauno“ bendras sprendimas.

Žurnalistams užtrenkė duris

Antradienį 10 val. ryto tarybos nariai rinkosi į pasitarimų kabinetą antrame aukšte.

Prie pasitarimų kabineto pasirodžius opozicijos atstovei, tarybos narei Onai Balžekienei, tarybos sekretoriato vadovai sutriko – nors kolegiją sudaro konkretūs valdančiosios daugumos atstovai, tarybos veiklos reglamentas leidžia visiems miesto tarybos nariams dalyvauti svarstant miestui itin jautrius klausimus.

Atėjęs administracijos direktorius Antanas Nesteckis pakvietė politikę į vidų. O.Balžekienė bandė pasikviesti vadinamąjį rožinį kabinetą ir žurnalistus, tačiau situacija nepasikeitė net jai pacitavus tarybos veiklos reglamento 169 straipsnį. Jis numato, kad kolegijos posėdžiuose turi teisę dalyvauti ir akredituoti žiniasklaidos atstovai.

„Nuo ko ir kodėl slepiami kolegijos posėdžiai? Nuo visuomenės, nuo kauniečių? Vyksta stebuklai – kauniečiai nuo šiol bus atskirti nuo informacijos. To niekada nebuvo. Įtariu, kad už šių durų gali vykti įdomūs dalykai“, – sakė O.Balžekienė. 2 psl. >> Antrasis miesto dienraščių žurnalistų bandymas patekti į vidų taip pat buvo nesėkmingas.

Liepta pasitraukti toliau

Miesto meras Andrius Kupčinskas į klausimą, kokiais teisės aktais remiantis žurnalistai neįleidžiami į kolegijos posėdžius, atsakė, kad kolegijos posėdis yra organizuojamas taip pat, kaip Vyriausybės posėdis. Jo eiga vyksta pagal patvirtintą tvarką.

Į klausimą apie akreditacijų išdavimo tvarką savivaldybėje meras atsakė gan abstrakčiai: „Pasižiūrėsime tą tvarką, paderinsime. Šioje vietoje veikla vyksta kaip ir komitetuose, čia nematau problemos. Kolegija – vidinis, darbinis pasitarimas. Jei įžvelgiate kažkur problemas, tai tada visi posėdžiai turi būti atviri?“

Po posėdžio pasirodžiusi O.Balžekienė neslėpė, kad jai ne tik buvo neduota darbotvarkė, tačiau ir buvo liepta pasiraukti toliau nuo posėdžių stalo.

Kolegiją sudaro trylika miesto tarybos narių: meras A.Kupčinskas, mero pavaduotojai Stanislovas Buškevičius, Kęstutis Kriščiūnas, Vytautas Vasilenko ir miesto tarybos nariai Vygantas Gudėnas, Edita Gudišauskienė, Gintarė Skaistė, Algimantas Kurlavičius, Valys Venclovas, Arvydas Garbaravičius, Orinta Leiputė, Kęstutis Mikėnas, Aušra Ručienė.

Iš miesto tarybos veiklos reglamento

„Kolegijos posėdžiuose turi teisę dalyvauti visi tarybos nariai, Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje, savivaldybės kontrolierius, akredituoti žiniasklaidos atstovai ir į kolegijos posėdžio darbotvarkę įrašyti bei kiti kviesti asmenys.“

Kauniečio dailininko Algimanto Snarskio piešinys

 

 

Panašūs straipsniai