Televizija neleidžia snausti

Henrikas VAITIEKŪNAS, TV publika apžvalgininkas

Naujienos II_1.jpgJei esate pilietis, kuris šeštadienio spaudą linkęs perversti su pirmuoju rytmečio kavos puodeliu, tai jums pasisekė: šito rašinio tęsinį jūs dar galėsite stebėti savo televizorių ekranuose. Na, o jei laikrodžiai jau popietę rodo, teks mumis patikėti. Arba – iki užkimimo su žmona ginčytis.

Pradėsiu nuo tolo. Užkietėję ir ne itin turtingi Vilniaus rūkaliai seniai žinojo: pigesnių – kontrabandinių cigarečių ieškoti reikia Kalvarijų turguje. Dažniausiai jas ten pasiūlydavo likimą išburti pasisiūliusi čigonė. Bet taip būdavo anksčiau. Dabar jos savo verslą tęsia tik turgaus prieigose. Nes tame prekybiniame Kalvarijų miestelyje jau kurį laiką veikia visai neslaptos, tik aukštai pakeltos filmavimo kameros. Penktadienį jos tas negeras ir valstybę skriaudžiančias prekeives nufilmuoja, o šeštadienį prie jų jau prieina policininkas. Ir vakarykštė prekyba tuomet brangiai kainuoja.

Atrodo, ta pati valstybė tuoj tuoj įteisins ir privačių detektyvų veiklą. Slaptų kamerų dar padaugės. Ir tam tikra dalis apgaudinėjamų žmonų savo vyrus paskatins burtis į Sauliaus Stomos draugiją.

Sekimo manija plinta greičiau už gripą. Ir vakar, kai prie prekybos centro pasistačiau automobilį ties geltona linija, prišokęs spuoguotas jaunuolis ėmė mano neteisėtą veiksmą filmuoti mobiliuoju telefonu. Pasigyrė „nusiųsiąs, kur reikia”, ir gausiąs iš autoinspekcijos premiją. Ir dar pridūrė, kad galbūt išvysiu save televizoriaus ekrane.

Antradienio vakarais Lietuvos televizija rodo kiek nuobodoką ir niekuo ypatingu neišsiskiriančią laidą „Ypatingas atvejis”. Pusę ano antradienio laidos užėmė seniai žinoma naujiena, kad visokiausiomis korupcijos rūšimis įtariamas Panevėžio statybos trestas ir toliau sėkmingai čiulpia valstybės pinigėlius, skirtus Valdovų rūmams. Statybininkai nuobodžiai aiškino, kiek dar pinigų reikia elektrai ir šildymo vamzdžiams nutiesti ir skaičiavo: dešimt milijonų šen, 200 milijonų ten. Kai niekas nesikeičia – nebedaro įspūdžio. Nebent „Vikinguose” 50 milijonų kas išloštų ir Valdovų rūmams paaukotų… Norėjau išjungti. Bet prasidėjo antroji „Ypatingo atvejo” dalis: laidos vedėjas pranešė, kad už 43,6 milijono litų Generalinė miškų urėdija nupirko vaizdo kamerų ir išstatė jas Lietuvos miškuose.

Kad kamerų tikrai reikia, įtikinamai papasakojo Valkininkų miškų urėdas. Pasirodo, jis atkreipė dėmesį į tai, kad Valkininkuose gaisrų miške – daugiau, nei kitur. Auditas tyrė, kodėl taip yra. Paaiškėjo, kad budėtojas (tas, kuris anksčiau aukštam bokštelyje sėdėdavo ir dūmų pasirodant laukdavo) nebejaunas žmogus buvo. O kai urėdija nusiuntė jį pas daktarus pasitikrinti, tie nustatė, kad žmogus neprimato.

Jei būčiau buvęs tos laidos reporteriu, būtinai būčiau paklausęs, ar dėl to ir nuspręsta 43,6 milijono litų išleisti. Bet „Ypatingo atvejo” kūrėjai priėmė kitą sprendimą: jie iš Seimo pakvietė Loretą Graužinienę, kuri gaisrų sekimo technikos kūrėjus į miltus sumalė. Ir pažadėjo ištirti. Bet tikrai žinau, kad nespės. Nes panašaus tyrimo jau senokai laukia dar bent penkiolika panašių lietuviškų istorijų.

Na, tiesiog iš lėto artėja rinkimai ir poniai Loretai yra naudinga dabar, o ne prieš trejetą metų (tuomet, kai tos kameros miškams ir buvo perkamos) ekrane pasirodyti. Tai tiek apie politiką. O dabar – apie buhalteriją…

Kai garbanotai savo buhalterei pasiūlysiu į miškelį nuvažiuoti – žinoma, ne dabar, bet kai atšils – būtinai turėsiu į pušų viršūnes pažiūrėti: ar nesiūbuoja kur nors ta prakeiktoji ir brangiai kainavusi kamera. Kad tik Stomos likimo neprisišaukčiau…

O dabar darsyk perskaitykite pačią pirmąją šio rašinio pastraipą ir į laikrodį pasižiūrėkite. 9 val. 30 minučių per vieną iš Lietuvos kanalų turi (turėjo) prasidėti laida, kuri visą šitą istoriją pasakoja… atvirkščiai. Ir skaičiais bei faktais įrodo, kad tos kameros – būtinai miške reikalingos.

Televizija neleidžia Jums snausti ir neperša savo nuomonės.

Vienos – dabar jau buvusios – burtų laidos vedėjas sakydavo: „Mes tikime, kad žiūrovas yra protingas ir atskirs grūdus nuo pelų”.

Panašūs straipsniai