Televizijų savaitė be įvykių

Henrikas VAITIEKŪNAS, TV publika apžvalgininkas

9953ba99 II_1.jpg

Kad ir kaip keista būtų, visuotinio raštingumo ir visa apimančios televizijos amžiuje vis daugėja ne tik nemokančių lietuviško sakinio parašyti, bet ir išdidžiai pareiškiančių, kad ir televizijos jie nežiūri. Nes, girdi, politika, ekonomika ir panašūs niekai dabar yra neteisingi ir todėl jiems neįdomūs. Vienas kitas iš tos kompanijos dar pareiškia, kad galbūt pradės žiūrėti ir skaityti (gal netgi rašyti), jei bus išrinktas į Seimą.

Ir štai, nors šįvakar laikrodį jau reikia atsukti atgal, rinkimai į Seimą vis vien ne tolsta, o artėja. Ir kaip jūs manote, ką gi ima daryti tas niekuo nesidomintis ir viską apie mūsų valstybę išmanantis beraštis – būsimasis kandidatas (taip jis mano) į išrinktuosius? Ogi domėtis pradeda. Tik va bėda – laiko neturi. Todėl nusprendžia ne „Panoramą” ar žinias žiūrėti, o tik suglaudintą visos savaitės įvykių variantą.

Sako, užsienyje tokie suglaudinti variantai populiarūs: ten visą „Karą ir taiką” gali perskaityti keturiolikos puslapių brošiūroje. Sali Boiman (Sally Beauman) „Meilužiai ir melagiai” sutelpa į septynetą puslapių. O pasaulinei literatūros istorijai pakanka dvidešimt septynių dailiai įrištų knygos lapelių.

Kažką panašaus daro ir Lietuvos televizijos. Viena jų turi „Savaitės įvykių TOP5” su Lina Kairyte, kita – „Savaitę” su Nemira Pumprickaite, dar kita – sunumeruotąją „24/7” su Edmundu Jakilaičiu.

Manau, kad tos laidos skirtos tiems, kurie visą savaitę nuo ryto iki vakaro tautos dirvonus pureno ir normalioms žinioms laiko neturėjo. O štai sekmadienį nutarė sužinoti, kas gi Lietuvoje per jų plušėjimo metą atsitiko. Pasikeitė. Nuvirto. Išvažiavo. Ką prokurorai nusprendė. Kiek šiluma atpigo…

LNK pranešė, kad praėjusią savaitę vienas 42 metus tolimą šalį valdęs tironas gyvenimą baigė kanalizacijos vamzdyje. Žinau, kad tai nėra tiesa.

Ir L.Kairytė patvirtino: ji atskaitė svetimą tekstą apie tai, kad ir Lietuva žada grįžti į vergovės laikus. Mat kažkas mūsuose bandys (kada nors) įteisinti ilgą – net iki 13 valandų – darbo dieną. Kitos TOS PAČIOS savaitės naujienos, anot LNK: šildymas pabrango (kaltas ministras), policija panaudojo jėgą sąvartyne (kalti kiti du ministrai), na ir dar vieno (ketvirto) ministro pasisakymas: „Reikės išspręsti biudžeto skylę”, – pasakė Donatas Jankauskas. Smagiai pasakė. Ir nuvainikavo kitus savaitės posakius.

LTV savaitės apžvalgos „vinis” – generalinis prokuroras Darius Valys.

„Ar jis netapo savo pertvarkų auka?” – klausia N.Pumprickaitė. Mat, jei vairuotų vairuotojas, o ne prokuroras, tai vairuotojas jau būtų iš darbo išmestas. O prokuroras išmestas nebus. Įvykis? Nieko kito Lietuvoje neatsitiko?

Bet štai į kitą klausimą – ar Viktoras Uspaskichas vertė savo partijos buhalterius rašyti skaičius į juodąjį sąsiuvinį, – netikėtai atsakė pats kaltinamasis: „Visą pasaulį supažindinsiu su Lietuvos politiniu gyvenimu, – sakė jis. – O kai laimėsime rinkimus, sieksiu premjero posto”.

Visai linksmas šou. Tačiau, gerbiamieji, aš visa tai jau penkiasdešimt du kartus girdėjau! O savaitės įvykis kur?

„Kam bus gera Lietuvoje gyventi, kai priimsime naują biudžetą?” – klausė ponia Nemira pono Kęstučio Glavecko. „Sunku atsakyti”, – sakė Biudžeto komiteto pirmininkas. Ir pažėrė tiek skaičių, kad nuo jų susisuko galva. Tie skaičiai, matyt, turėjo būti svarbus savaitės įvykis. Gal ir būtų, jei… biudžetas TĄ SAVAITĘ būtų priimtas.

O dabar apie savaitės apžvalgą „24/7”.

Žurnalistikos teoretikai vieną didžiųjų laikraščių ir televizijos ydų (o gal didįjį privalumą?) nuolat subtiliai nutyli. Nors užuominų apie tai akademiniuose leidiniuose daugiau nei apstu. Kalbu apie tai, kad tiražą ir reitingus kelianti naujiena dažniausia yra bloga naujiena.

Tądien, kai E.Jakilaičio laida išėjo į eterį, Lietuva neteko itin garsaus Verslo Žmogaus. Visa geroji informacija apie gerąjį žmogų operatyviai ton laidon atgulė. Ir tai yra puiku.

Tik tai nieko bendro neturėjo nei su laidos formatu, nei su pavadinimu (kurį geri žurnalistai operatyviai būtų pakeitę), nei su PRAĖJUSIA savaite.

Nesismulkinkite. Tai metas, kuomet derėtų nepasiyti mažmožių, smulkių nesusipratimų, plačiai atverti namų ar savo sielos duris, įsileisti šviežio oro į visas savo gyvenimo sritis, ar tai būtų darbas, verslas ar meilė. Darbe galite trykšti naujomis idėjomis, kai kurios gali sudominti svarbius žmones, jų palaikymas ir parama gali tapti esminiu lūžiu. Būdami draugų tarpe ar su mylimu žmogumi trokšite naujų potyrių, nuotykių, gali užvaldyti troškimas daugiau pamatyti, pažinti, keliauti ir smalsauti. Tačiau jei tektų leistis į ilgesnę kelionę, išvyką, ypač antroje savaitės pusėje, saugokitės galimų pavojų kelyje, taip pat vagysčių, apgavysčių.

Panašūs straipsniai