ESBO atstovė išreiškė susirūpinimą dėl Dainiui Radzevičiui, švenčiančiam trisdešimt penktąjį gimtadienį, iškeltos bylos

 

Radzevicius_II.jpgSpalio 25-ąją Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui sukako trisdešimt penkeri. Gimtadienio proga jį sveikina LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba ir linki kuo didžiausios ištvermės prasidėjusiame teismų maratone, kur jį  už pareikštą savo nuomonę,  su reikalavimu sumokėti milijoną litų, pareikalavo Vytas Tomkus (laikraščio „Respublika” vyr. redaktorius). Apie tai jau sužinojo, bet ir sureagavo ESBO.

 

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatovič išsakė susirūpinimą dėl Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkuiDainiui Radzevičiui iškeltos baudžiamosios bylos už šmeižtą.

„D. Radzevičius apkaltintas šmeižtu, nes savo tinklaraštyje išsakė savo nuomonę dėl kai kurių žiniasklaidos priemonių elgesio. Tokios visuomeninės svarbos reikalus turėtų būti leidžiama aptarti laisvai ir su didžiausio laipsnio teisine apsauga“, – pirmadienį išplatintame pranešime sakė D. Mijatovič.

Ieškinį dėl šmeižto prieš D. Radzevičių pateikė laikraščio „Respublika“ savininkas Vitas Tomkus. Leidėjas apkaltino D. Radzevičių tuo, kad jis, remdamasis „WikiLeaks“ paviešinta informacija, parašė komentarus savo tinklaraštyje. Paviešintoje informacijoje teigiama, kad kai kurios Lietuvos žiniasklaidos priemonės verčia reklamos kompanijų atstovus užsisakyti reklamą, grasindamos, kad surengs šmeižto kampanijas. Kaip blogas pavyzdys paviešintoje informacijoje paminėta ir „Respublika“.

„Ši byla parodo, kad Lietuvai, kuri šiuo metu pirmininkauja ESBO, būtina panaikinti baudžiamąją atsakomybę už šmeižtą, kad jos žiniasklaida būtų išvaduota nuo bauginančio pasenusių nuostatų poveikio, – sako D. Mijatovič. – Mes matome, kad net šalių, kuriose paisoma žiniasklaidos laisvės, teisinė sistema neišvengia baudžiamųjų bylų dėl šmeižto ir įžeidimų.“

„Dabar būtų tinkamiausias metas Lietuvai, kuri pirmininkauja ESBO, reformuoti įstatymą dėl šmeižto, kad paskatintų tą padaryti ir kitas ESBO šalis nares“, – teigia D. Mijatovič.

Tik 13 ESBO dalyvaujančių valstybių neturi įstatymų dėl kriminalinės atsakomybės už šmeižtą. ESBO žiniasklaidos laisvės biuras nuo pat jo įkūrimo 1998 m. siekia visiško kriminalinės atsakomybės už šmeižtą ir įžeidimą panaikinimo.

 

Panašūs straipsniai