To dar nebuvo! lrytas.lt provokacija: "Pagrobtas" redaktorius Rimvydas Valatka

l.rytas.lt

Valat_II.jpgGalima lengviau atsikvėpti. Žinia apie R.Valatkos pagrobimą – netikra. Tai – režisierės Dalios Ibelhauptaitės sumanymas. Ji yra penktadienio lrytas.lt redaktorė. Kūrėja įsitikinusi, kad be provokacijų neįmanoma išjundinti ir pabudinti visuomenės.

Anksčiau lrytas.lt rašė, kad esą naktį iš ketvirtadienį į penktadienį į lrytas.lt redakciją kreipėsi pilietis iš Vilniaus, kuris tvirtino matęs, kaip iš vienos požeminės stovėjimo aikštelės Vilniuje naudojant brutalią jėgą buvo pagrobtas Rimvydas Valatka. Pilietis esą tvirtino, kad nusikaltimą vėlai vakare užfiksavo savo mobiliuoju telefonu – filmuotoje medžiagoje matyti, kaip portalo lrytas.lt vyriausiąjį redaktorių prie automobilio esą užpuola du galingo sudėjimo vyrai.

Visa tai – kūrybinė provokacija. Ši istorija – sukurta.

Portalas inscenizavo vyriausiojo redaktoriaus pagrobimą. Esą nusikaltėliai apstumdo R.Valatką, grasindami uždeda ant galvos maišą ir surišę išveda pro duris į lauką, kur dingsta.

Komentatoriai spėliojo, ar tai tikras pranešimas, ar pokštas. Kai kurie jų nujautė, kad tokia naujiena negali būti tikra.

Artimiausias kelias valandas portalui vadovaus režisierė D.Ibelhauptaitė. Kviečiame skaityti jos komentarą:

Žiniasklaida per daug orientuojasi į vidutinį lygį visomis prasmėmis – nuleidžia kartelę žemiau ir žemiau dėl logiškai suprantamų priežasčių – kad būtų skaitomi, kad būtų perkami, kad gautų kuo didesnį reitingą. Niekas negalvoja ir nesijaudina, kaip pakelti žmonių bendrą mąstymo lygį, kaip paskatinti naujas progresyvias mintis. Jeigu neįtelpa personažai į formatą, neaišku kieno nustatytą “įdomumo koeficientą”, tai jie praktiškai visiškai niekam neįdomūs.

Žiniasklaidai trūksta drąsos iššokti virš kažkokios gana žemos vidutiniškumo kartelės, nes būti žemesniame lygyje, negu tu gali, yra patogu – saugu, nes ten mūsų yra labai labai daug ir visiems kartu gera, šilta ir ramu. O tai. kad auga jauna karta, kurie jau nebegali būti ryškūs, įdomūs, inteligentiški, drąsūs ir nebijantys rizikuoti visur ir visame…

Naujienos_II.jpgPriėjom iki to, kad knygų jau niekas nebeskaito – tikrų knygų o ne trumpų istorijų, nes ir romanų didelių niekas nebeperka – neturi laiko perskaityti. Geriau trumpos istorijos arba dar geriau – peržvelgia žinias ir tiek.

Gal kas sakys, kad internete skaito, bet manau, kad irgi ne. Man atrodo, kad ir internete straipsnių neskaito – tik atsiverčia internetinį puslapį, pažiūri pavadinimus ir viskas.

Dėl to, kad žiniasklaida dažnai nestimuliuoja, neveda į priekį minties ir nepriverčia žmogaus mąstyti, ginčytis, turėti nuomonę – kažkaip visi jai darosi absoliučiai abejingi, ir vis sunkiau nustebinti žmones bet kuo, nes nuolat reikalingas šokas, kad juos pabudintum.

Juk Nacionalinis dramos teatras turėjo iškabinti plakatus mieste “Aš žudau”, kad visi pasipiktintų ir pagaliau pirmą kartą per dvidešimt metų sužinotų, kad mūsų Nacionalinis dramos teatras egzistuoja. Dalia Ibelhauptaitė – režisierė ir šio penktadienio lrytas.lt redaktorė

Nuotraukoje: „Pagrobtasis” lrytas.lt redaktorius Rimvydas Valatka

Piešinys „Naujiena”. aut. dailininkas Vladimiras Beresniovas

 

Panašūs straipsniai