Piliečių žurnalistika – naujosios žiniasklaidos balsas

Rūta JAKUTYTĖ, „Universiteto žurnalistas”

LZSa2 II_1.jpgPiliečių žurnalistika – tai naujas judėjimas žiniasklaidoje, einantis koja kojon su naujųjų medijų ir technologijų pažanga, kuri suteikia galimybę kiekvienam skleisti ir platinti informaciją virtualioje erdvėje. Vis daugiau ir daugiau piliečių žurnalistikos tinklalapių plečia veiklą – dažniau apie įvykius sužinome ne iš profesionalių žurnalistų, bet iš tinklaraščių ar piliečių žurnalistikos portalų. Kyla klausimas, kokią žiniasklaidos ateitį šių dienų žurnalistai gali sukurti?

Piliečių žurnalistikos era prasidėjo, tik nežinia, kur ji nuves. Virtualioje erdvėje bet kas, nesvarbu, kokio išsilavinimo, įsitikinimų ar amžiaus, gali rašyti ir publikuoti naujienas bei informaciją visiems prieinamoje internetinėje erdvėje. Tai atveria galimybes kūrybingumui, tačiau kartu ir nepatikrintai informacijai.

Piliečių žurnalistikos rūšių yra kelios – primityviausia būtų po straipsniu paliktas komentaras ar laiškas redakcijai kaip atsiliepimas apie skelbtą straipsnį, norint išsakyti savo nuomonę ar patikslinti informaciją. Taip pat žmogus gali turėti savo tinklaraštį ar svetainę, kur skelbia naujienas. Vienas iš geriausių tokio darbo pavyzdžių – Vikipedija, kur kiekvienas gali įkelti kokį nori pažintinį straipsnį.

Mėgėjiškos žurnalistikos pliusai ir minusai

Nors dauguma džiaugiasi tokia informacijos sklaidos laisve, tai taip pat gali būti ir prakeikimas. Ar piliečių žurnalistikos tinklalapiai yra teigiamas reiškinys, ar žurnalistai mėgėjai gadina tradicinės žurnalistikos vardą?

Kas apskritai yra piliečių žurnalistika, kas tame pozityvaus? Visų pirma, ši nauja naujienų išraiškos forma suteikia galimybes rašymo laisvei, kadangi nėra cenzūros, taip pat kūrybinėms galimybėms ir žinių perdavimo greičiui. Tačiau be patyrusių leidėjų ir apmokytų rašytojų piliečių žurnalistikos produktams trūksta tikslumo ir profesionalaus darbo įgūdžių. Be žurnalisto teisių ir etikos suvokimo lieka tik menka savicenzūra. Piliečių žurnalistikai profesionalus darbas yra būtinas – dabar yra šaltinių, kuriuos mėgėjai žurnalistai pagilinti savo žinioms gali naudoti programas J-Lab, The Institute for Interactive Journalism ar News University. Kiekvienas nuo tinklaraščio autoriaus iki žurnalistikos studento gali pasitobulinti kursuose ar grupiniuose seminaruose internete.

Piliečių žurnalistikos rytojus

Sunku nuspręsti, kokią įtaką žiniasklaidos raidai padarys piliečių žurnalistika. Visgi egzistuoja ryški atskirtis nuo profesionaliosios žurnalistikos, kadangi dauguma patyrusių žurnalistų nuvertina šią terpę dėl mėgėjų rašymo įgūdžių stokos ir jų straipsnių kontrolės nebuvimo. Visgi tokios skirtingos žurnalistikos sritys sąveikauja tarpusavyje, kadangi vis dažniau tinklaraščių įrašai tampa medžiaga žurnalistų straipsniams. „Xerox Corp“ įmonėje dirbantis mokslininkas John Seely Brown teigia, jog šiuolaikinis žurnalistas praranda savo kaip lektoriaus ar mokytojo poziciją, kadangi nebelieka tokio dalyko kaip žurnalisto kompetencija. Kaip svarbiausias problemas žurnalistikoje mokslininkas iškelia informacijos patikimumą, pasitikėjimą ja bei etikos normas. Be jų piliečių žurnalistika – tik patiems rašantiesiems reikalingas dienoraštis.

Parengta pagal Suite101 informaciją

Algimanto Snarskio („Ūkininko patarėjas”) piešinys

 

Panašūs straipsniai