Henrikas Vaitiekūnas: Pabumbsėjimai

Basket-ball -11  II_1.jpgAtrodo, viskas suskaičiuota: ir kiek tūkstančių krepšinio kamuolių bumbsėjo, ir kiek viešbučiai kainuoja, ir kiek pinigų laimėti gali, jei lažybų punkte „pastatysi” už visišką Lietuvos rinktinės pralaimėjimą.

Tik dar nemačiau skaičiuko, kiek gi žurnalistų atlydėjo savąsias komandas. Gal paskelbs?

Profesionalams visiškai nekeista, kai vykstant pačioms įtempčiausioms sporto kovoms kokios nors šalies žurnalistą jie išvysta visai ne arenoje, o senamiesčio lauko kavinėje. Sėdi jis ten ir… renka medžiagą apie Lietuvą.

Užvakar – su žavia lietuvaite sėdėdamas – rusų laikraščio komentatorius prašė jos išversti lietuviško verslo dienraščio mintis. Mat jį žiauriai sudomino antraštė: „Lietuvos krepšininkų misija – padidinti šalies BVP”. Jauna lietuvaitė straipsnį vertė. Žinoma, į anglų kalbą. Nes rusiškai nemoka. Štai tau ir pirmoji išvada: ne apie BVP, o apie baigiamą pamiršti kalbą. Žinoma, nieko čia nepribumbsėsi.

Blogesnė kita naujiena: lietuviško tinklaraščio nuotrauka – su niūriu Panevėžio viešbučio kambariu – per socialinį tinklaraštį jau apkeliavo pusę Europos. Jie smalsūs, tie užsienio žurnalistai. Jie nepraleis lietuviškos naujienos, kad mūsų kariuomenėje iškilo grėsmė, jog radikaliai nusiteikę kariai gali išbumbsinti kitaip manančius savo draugus. Nepraleis, manau, ir kito pranešimo: kad po vasaros atostogų mūsų mokinukai į mokyklas grįžta utėlėtomis galvomis.

Arba trečios naujienos: apie verslininkę, kuri lietuviškai spaudai pabumbsėjo apie nekultūringą anglą, jos rankinę lėktuve perkėlusį ant kitos sėdynės.

Ir apie senamiesčio pinigų prašinėtojus užsienio žurnalistai pabumbsės. Ir apie kaimiškąją Alytaus televiziją. Ir apie tai, kaip juos apvogė. Ir apie taksi kainas. Ir apie iš Lietuviškos žiniasklaidos ištrauktą skaičių: kad trisdešimčiai procentų Lietuvos gyventojų dėl to Europos čempionato – nei šilta, nei šalta. Tiesiog – bumbt, ir tiek.

kiausiniene IIa_1.jpg… Anądien savo konsultantei – Garbanotajai Buhalterei – pakišau mintį: sakau, gal pabumbsėti apie tai, kad visuotinės krepšinio psichozės dienomis simpatijas laimėtų toji televizija, kuri įsipareigotų tik per žinias pranešti varžybų rezultatus. Ir dovanotų žiūrovams įprastą ramybę.

Buhalterė manęs paprašė taip nebumbsėti: sakė, nenorinti kitą rytą manęs ligoninėje lankyti. Todėl parašysiu ne apie tai, o apie Naujų technologijų seminarą.

Sumokėjau už jį prieš tris mėnesius. Vakar nuėjau į pirmą paskaitą. Bet vietoj trijų akademinių valandų ji tik pusvalandį bambtelėjo. Mat vieni skubėjo į Portugalijos-Lenkijos, kiti į Latvijos-Italijos varžybas. O lietuviai ėjo pirkti bulvių traškučių kovai su Turkija.

Štai nuo čia – nuo tų bulvių traškučių – ir prasideda tikrasis televizinei apžvalgai skirtas bumbsėjimas.

Smagusis ir mylimasis televizinis kanalas „Travel” niekuomet nėra įkyrus ir visuomet – pažintinis. Kokius dukart per metus jis parodo ir Lietuvą. Žinoma, užsienio korespondentų akimis. Nesu Bobo Bliumerio (Bob Blumer) laidos „Kulinariniai ekstremumai” gerbėjas. Tačiau laida apie bulvių skutimo varžybas, nuo 1908 metų vykstančias Minesotos valstijos Barnesvilio miestelyje, manau, sutraukė gausybę TV žiūrovų iš viso pasaulio.

Šiandien neaiškinsiu, kokios technikos ir kokių treniruočių reikia, norint tapti pasaulio bulvių skutimo čempionu. Jei laidą kartos – pamatysite. Tačiau gi žinote: nuskustas bulves reikia virti, kepti ar dar kaip paruošti. Štai čia ir išlindo yla iš maišo. Geroji yla.

I632193 II_1.jpgKai ponios Džoanos laidos vedėjas paklausė, ką dabar ji paruoš, Džoana nė nemirktelėjusi atsakė: LIETUVIŠKĄ pudingą.

– Lietuvišką? – perklausė laidos vedėjas.

– Taip, – atsakė Džoana. – Tokį pudingą daro tik vienoje pasaulio šalyje – Lietuvoje.

Ir toliau laidoje detaliai ir smagiai buvo pasakojama, kaip paruošti ir orkaitėje iškepti lietuvišką KUGELĮ.

Dabar bus galbūt ne vieną iš jūsų papiktinantis šio rašinio autoriaus klausimėlis.

Kas galėtų paneigti, kad šis mikroskopinis – vos keleto sekundžių – intarpas nelietuviškoje TV laidoje atnešė daugiau susidomėjimo mūsų šalimi, nei per čempionato atidarymą lietuvių žurnalistų apdainuotos apatinės (juodos) dainininkės Mijos kelnaitės?

Post scriptum. Planuojama, kad po Europos krepšinio čempionato ketvirtadaliu sumažės šalių, kurių žiniasklaida teigia, kad Lietuvos sostinė yra Ryga.

Kauniečių dailininkų Vladimiro Beresniovo ir Algimanto Snarskio piešiniai

Panašūs straipsniai