Televizija. Daug triukšmo dėl… triukšmo

Juozas SKOMSKIS, vilnietis žurnalistas

Su_TV_II.jpgNugriaudėjo vos ne uraganais jau dviejų populiariausių televizijų kanalų – TV3 ir LNK – naujųjų sezonų atidarymo šou. Pirmieji prisiviliojo Europos krepšininkus, tuo tikėdamiesi didesnės auditorijos, antrieji prisiplakė prie rugsėjo pirmosios, mokslo ir žinių dienos, pretenduodami į jaunimą. Tai verti dėmesio siekiai.

Pompastikos trenksmo, grandiozinių fejerverkų, įžymybių, žvaigždyno pakylėjimo ir iškilmingų žygių per žydinčias džiaugsmo lankas, odiozikos, himnomanijos fanfarų prisisotino Lietuva iki psichozės priepuolių (ir, žinoma, šleikštulio). Ir visa tai – ne veltui. Milijonai į mėlyną dangų išmesti pirmiausia konkurentui perspjauti. Pasirodyti galingesniu, turtingesniu, sumanesniu… (Šių kategorijų begalinėje galerijoje išminties, kultūros, saiko, talento, patrauklumo sąvokų nėra. Ką jos išvis reiškia?..). 

Trenkė, tryško. Skrido, plaukė sostinės Baltojo tilto erdvėse be galo ir krašto. Tuo tarpu dangaus pakraščiu iš Karmėlavos į Vakarus nuskrido eilinis „Reiner Eir“ lėktuvo reisas su dar viena šimtine Lietuvos emigracijos duonos kąsnio ir žmogiškumo beieškančiųjų. Puota maro metu. (Sąžinės kruopelė vis dėlto likusi: jau negirdėti už kiekvieno kampo plyšojant dainos apie tris Lietuvos milijonus. Gal užkimome?).

Dar vienas faktas, pro kurį nederėtų šiaip sau praeiti. Jau minėto džiaugsmo dieną, šviesų vandenyne blaškėsi vieniša balta burė: viena geriausių, profesionaliausių, įtaigiausių, tolerantiškiausių teleinformacijos reporterių Lietuvoje (pavardės sąmoningai neminime), praradusi viltį laukti adekvataus įvertinimo, paliko vienos iš čia iškilmingai ir brangiai bešvenčiančių TV žinių tarnybą ir išėjo – į kitos šauniąją pastogę. Bet išėjo už skaudžią kainą – tikrąją žiniasklaidą iškeitus į dosnesnę, pelningesnę dabar visa nugalinčių reitingų šou, pramogų industrijos tarnybą.

 Ir pirmoji paraiška jau pasirodė konkurentės TV eteryje: „ubagų karalijos“ šustauskianos bei šviesųjį garbingojo Lietuvos Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko atminimą sumindžiojusios kristianos „politinis“ duetas rėkia šturmuosiąs Seimą.

Dar tebeaidi juokai, kaip „prisikėlėliai“ buvo „pasiėmę“ šią Lietuvos aukščiausiąją įstatymų leidybos kalvę, kaip sakalais skrido, kaip vištomis tūpė. Nūnai plaka sparnais jau kitas keistuolių tandemas. Ir nieko čia keisto bei nuodėmingo: pramogai tinka viskas, kas skandalinga ir juokinga. Jeigu dar pavyksta prikergti seksualumą, – pats tas. Svarbiausia – pinigėliai byra kaip iš rago.

Taigi, žiūrime naujuosius šauniausiųjų TV sezonus. Kol kas dar taip griausmingai išgarsintų, į padanges iškeltų „nematytų negirdėtų“ naujienų nei matėme, nei girdėjome.

Dar pažiūrėsime, gal pamatysime.  

LDS ir LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešinys „Su TV skėčiu”

 

Panašūs straipsniai