JAV ambasados ataskaita: „Lietuvos rytas“ priešiškas Andriui Kubiliui, „Respublika“ – antisemitinė

BNS

Raseiva_II.jpgLietuvoje dirbę Jungtinių Valstijų diplomatai prieš kelerius metus ataskaitoje Vašingtonui dienraštį „Lietuvos rytas“ yra apibūdinę kaip priešišką premjerui Andriui Kubiliui, o „Respubliką“ vadino antisemitiniu ir antiamerikietišku laikraščiu. „WikiLeaks“ paviešintoje ataskaitoje JAV ambasada 2009 metų vasarį aprašė Lietuvos žiniasklaidos reakciją į derybas dėl Gvantanamo kalinių priėmimo.

Šiame dokumente pateikdami žiniasklaidos priemonių apibūdinimus JAV diplomatai apie „Lietuvos rytą“ rašė: „Labai populiarus, kairysis (priešiškas Kubiliui) (angl. anti-Kubilius), trūksta nuodugnios naujienų analizės.“

„Respublika“ ataskaitoje apibūdinama kaip „antiamerikietiškas, antisemitinis, ultranacionalistinis, ketvirtas pagal populiarumą dienraštis“.

Apie naujienų agentūras BNS ir ELTA rašoma, kad jos daugiausia pateikia faktinę informaciją, bet jų vartotojai yra skirtingi laikraščiai su „įvairiomis politinėmis perspektyvomis“.

Dokumente nurodoma, kad Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija yra „gerbiamas, rimtas, subalansuotai nušviečia naujienas“.

Apie naujienų portalą delfi.lt amerikiečių diplomatai rašė: „Iš dalies subalansuotas, jauna (iki 24 metų) auditorija.“

Apibūdindama dienraščius „Vilniaus diena“ ir „Kauno diena“ 2009 metų vasarį JAV ambasada rašė: „Abu valdo ta pati žiniasklaidos grupė, anksčiau įtakingi, neutralus nušvietimas spaudoje“.

„Gvantanamo kalinių priėmimo Lietuvoje istoriją nušvietė visos žiniasklaidos priemonės, o interpretacijos priklausė nuo priemonės. Atsižvelgiant į dabartinį žiniasklaidos klimatą, būtume suinteresuoti turėti pareiškimą, kuris atspindėtų dabartinę JAV vyriausybės poziciją“, – rašoma ataskaitoje.

Lietuva iš pradžių svarstė galimybę priimti keletą kalinių iš JAV Gvantanamo bazės, bet 2009 metų spalį prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Lietuva kalinių nepriims, kol „virš Lietuvos kabės šešėlis dėl galimų CŽV kalėjimų.

Dailininko Algimanto Snarskio („Ūkininko patarėjas) piešinys „Rašeiva”

Panašūs straipsniai