Baltarusija LTV žurnalistę paskelbė “persona non grata”

Jūratė VALANČIŪTĖ, ELTOS redaktorė

KZR_Snarskis_II.jpgBaltarusijos pasieniečiai trečiadienį neįleido į šalį Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) žurnalistės Rūtos Lankininkaitės. Jie pareiškė, kad žurnalistė Baltarusijoje yra paskelbta nepageidaujamu asmeniu ir jai panaikinta viza.

 

Reaguodama į šį įvykį Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) trečiadienio popietę pasiaiškinti išsikvietė Baltarusijos ambasadorių Vilniuje.

 

Kaip pasakoja R. Lankininkaitė, ji su operatoriumi vyko į Gardiną daryti reportažo apie tai, kokia ten padėtis, kaip gyvena žmonės.

 

”Žinome, kada Baltarusijoje socialinė ir ekonominė padėtis tik blogėja. Važiavome daryti tiesiog paprasto, gyvenimiško reportažo”, – lrt.lt pasakojo žurnalistė, turinti galiojančią metinę akreditaciją dirbti Baltarusijoje.

 

Atvažiavus prie pasienio operatoriui Jonui Griškoniui dokumentai buvo sutvarkyti be problemų, tačiau jų iškilo, kai imta tvarkyti pačios R. Lankininkaitės dokumentus.

 

”Klausimų iškilo dėl manęs, kai jie kompiuteryje pamatė, kad esu įtraukta į nepageidaujamų asmenų sąrašą. Buvo iškviestas pasienio pats aukščiausias vadas, kuris pasakė, kad man anuliuojama viza, tačiau nepaaiškino motyvų, kodėl taip yra daroma”, – pasakoja žurnalistė.

 

Tuo metu dėl neįleistos į Baltarusiją LRT žurnalistės į Užsienio reikalų ministeriją trečiadienio popietę yra iškviestas pasiaiškinti Baltarusijos ambasadorius Vilniuje Vladimiras Dražinas

 

”Užsienio reikalų ministerija laukia ambasadoriaus. Jis yra iškviestas”, – lrt.lt patvirtino URM Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Mindaugas Lašas ir pridūrė, kad po susitikimo su Baltarusijos ambasadoriumi bus pateiktas išsamesnis komentaras dėl šio incidento.

 

R. Lankininkaitės nuomone, ji tapo nepageidaujamu asmeniu, nes per daug aktyviai pranešinėjo, kas vyksta, bendravo su opozicija, dalyvavo mitinguose, palaikė demokratijos procesus.

 

”Praėjusią savaitę sužinojau, kad Čekijos TV žurnalistui, kuris dirba Varšuvoje, bet turėjo akreditaciją dirbti ir Minske, Baltarusija neišdavė naujos akreditacijos. Sakyčiau, Aliaksandro Lukašenkos režimas rengiasi spalio 8 dienai, kada vyks didysis opozicijos organizuojamas baltarusių susirinkimas, kur ketinama pareikšti nepasitikėjimą A. Lukašenka, nes padėtis – ir socialinė, ir ekonominė, ir visokia kitokia – tik blogėja”, – sakė LTV žurnalistė.

 

R. Lankininkaitė pastebi, kad baltarusiai apie tai pradėjo kalbėti labai atvirai, neliko didelės baimės, kuri buvo prieš metus ar pusantrų: “Kai žmogui per kišenę kerta krizė, jis tada pradeda galvoti apie save, o ne apie režimą”.

Laikraščio „Ūkininko patarėjas” dailininko  Algimanto Snarskio piešinys

 

Panašūs straipsniai