Dokumentinio filmo „Šaltasis karas – baimės šešėlis“ premjera

Gustė ŽIGUTYTĖ, Kauno tvirtovės VII fortas Ryšių su visuomene vadovė

IMG_7434_II.jpg„Nežinau, kuo bus kariaujama trečiame pasauliname kare, tačiau ketvirtajame bus naudojami pagaliai ir akmenys.“ (Albert Einstein).

Rugpjūčio ketvirtosios popietę įvyko viešosios įstaigos „Karo paveldo centras“ ir režisieriaus Rimo Bružo bendro projekto – dokumentinio filmo „Šaltasis karas – baimės šešėlis“ premjera. Filme Šaltasis karas prisimenamas iš dabartinės Lietuvos žvelgiant į tuometinį globalų dviejų supervalstybių JAV ir SSRS konfliktą – pusę amžiaus trukusias jėgų varžytines. Šiandieną galime džiaugtis pirmuoju Lietuvoje sukurtudokumentiniu filmu, kuriame išsamiai pateikiamas ir analizuojamas šis pasaulinis karinis konfliktas.

Iki šiol Lietuvoje dar nebuvo surasta, paruošta ir  pateikta nė viena tokia išsami dokumentinė vaizdinė medžiaga. Kuriant filmą buvo remtasi slapta archyvine medžiaga, tačiau stengtasi viską pateikti aiškiai ir suprantamai, todėl tai puiki galimybė susipažinti su Šaltuoju karu iš arčiau. Šis dokumentinis filmas sukurtas specialiai Šaltojo karo muziejui Žemaitijos nacionaliniame parke, kur jis ir bus rodomas.

IMG_7445_II_a.jpgSmagu, jog susidomėjimas filmo premjera, kuri įvyko pas mus, Kauno tvirtovės VII forte, buvo didelis – sėdimų vietų užteko ne visiems. Į renginį atvyko ir pats dokumentinio filmo „Šaltasis karas – baimės šešėlis“ autorius, žinomas žurnalistas Rimas Bružas. Viešosios įstaigos „Karo paveldo centras“ direktorius bei filmo bendraautorius V. Orlovas sakė: „Šio filmo kūrimas buvo rimtas iššūkis mūsų centrui todėl, kad jau pripratome daryti aukštos kokybės  mokslinės vertės darbus. Mąstant apie šio filmo koncepciją bei jo išliekamąją vertę, nutarėme suteikti žiūrovams galimybę kadaise ypatingai slaptus objektus pamatyti savo akimis – kitaip sakant, buvo užsibrėžta aptikti bei paviešinti ypatingai slaptą  dokumentinę medžiagą, sovietmečiu filmuotą branduolinės ginkluotės objektuose žinybiniais tikslais. Tikslas buvo pasiektas – Plokštinės šachtinis paleidimo kompleksas vparodytas toks, koks jis buvo tarnybos metais. Filme yra ir kitų anksčiau nė kartą nerodytų vaizdų -1960-jų metų paradas Maskvoje, raketų surinkimo bei bandymo kadrai – visa ši medžiaga suteikia filmui mokslinio naujumo.“

IMG_7444_II.jpgAtėjusiųjų į dokumentinio filmo peržiūrą vertinimai  buvo teigiami. „Manau, jog labai gražiai tvarkote karinio paveldo objektą (Kauno tvirtovės VII fortą – Aut. past.) – turite puikias erdves. Filmas įdomus, informatyvus ir puikiai tinka moksleivių – studentų edukacijai (lietuviškas „Discovery“ variantas).“ – sakė Sigita Kasparaitė, VDU Menų centro vyr. koordinatorė.

 „Man, kaip daugiau mažiau žinančiam šiuos įvykius, <…> girdėjusiam atsiliepimus iš dar vyresnių žmonių, kurie mena pokarį, ar dar anksčiau, tai buvo kaip žinių apibendrinimas, prisiminimas, pasikartojimas. Paliesti pagrindiniai įvykiai, turėję įtakos Europai ir pasauliui, tiek politiniai, socialiniai, tiek mokslo pasiekimai. Filmas pastatytas aiškiai, paprastai, suprantamai. Manau, turėjo suprasti ir tie, kurie gimė vėliau po tų įvykių ir iki šiol nebuvo nieko girdėję. Patiko, tai puiki aiškinamoji priemonė, supažindinanti žiūrovą su šiuo laikotarpiu.“ – kalbėjo pensininkas Vilhelmas Rutulis.

IMG_7451_II_a.jpgBe abejonės, svarbu turėti tikslą ir stengtis jį įgyvendinti. Taigi Kauno tvirtovės VII fortas pamažu tampa nauja įvairių kultūrinių renginių bei novatoriškų projektų erdve. Mes, VII forto įgula, esame laimingi prisidėję prie kelių  filmų, tarp jų ir „Šaltasis karas – baimės šešėlis“, sukūrimo.


Nuotraukose: Dokumentinio filmo autorius, žinomas žurnalistas Romantas Bružas; VII forte vykusios  premjeros žiūrovų buvo daugiau negu salėje yra kėdžių ! 

Panašūs straipsniai