„Kauno dienos“ redakcijoje – maišto nuotaikos

1311333054kauno_diena_II.jpgApie žiniasklaidos reketą išdrįsęs prabilti verslininkas Tautvydas Barštys sulaukė atsako: jis viešai apšauktas psichiniu ligoniu ir melagiu. Publikacija, liepos 22-ąją  pasirodžiusi „Kauno dienoje“, sukėlė savigarbą išsaugojusių žurnalistų pasipiktinimą. Laikraštis išėjo be redakcijos vadovų pavardžių metrikoje.

Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) Vladimiro Romanovo valdomos „Kauno dienos“ redakciją drasko nesutarimai.

Penktadienį „Kauno dienos“ laikraštyje ir interneto tinklalapyje pasirodė žurnalisto Arūno Dambrausko straipsnis „Psichiatrė: T.Barštys buvo mūsų pacientas“. Straipsnyje teigiama, kad praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje jis buvo gydomas psichiatrinėje ligoninėje, jam diagnozuota šizofrenija. Taip pat rašoma ir apie tariamus T.Barščio ryšius su kriminaliniu pasauliu.

Protestuodami prieš šio rašinio publikaciją savo įgaliojimus sustabdė „Kauno dienos“ vyriausioji redaktorė Jūratė Kuzmickaitė ir jos pavaduotojai Arūnas Andriuškevičius ir Violeta Juodelienė. Teisinę atsakomybę už pirmojo puslapio rašinį prisiėmė žiniasklaidos grupės „Diena Media News“ vyriausiasis redaktorius Remigijus Jurgelaitis, buvęs V.Romanovo atstovas spaudai, laikomas vienu artimiausių milijonieriaus patikėtinių.

„Kauno dienos“ redaktoriai atsistatydino todėl, kad, kaip pripažįsta ir pats rašinio autorius A.Dambrauskas, dokumentai apie T.Barščio gydymą psichiatrinėje ligoninėje yra dingę, šio fakto įrodyti neįmanoma. Be to, viešinti psichinės ligos diagnozę draudžia įstatymai.

„Kauno dienos“ redakciją suskaldęs straipsnis yra V.Romanovo ir T.Barščio žodinės dvikovos tęsinys. Gėdingus reketavimo faktus, kurie žinomi daugybei Kaune dirbančių verslininkų, T.Barštys atskleidė pokalbyje su „15min“ žurnalistu.

Atsakydamas į V.Romanovo priekaištus „Kauno dienoje“, kad T.Barštys nerėmė krepšinio klubo „KK Kaunas“, pastarasis prabilo apie tai, jog V.Romanovas jį reketavo. Verslininkas teigė turįs garso įrašus, iš kurių galima spręsti, kad V.Romanovas reikalauja stambiomis sumomis paremti jo valdomas žiniasklaidos priemones.

Jis teigė, kad greitai paviešins šiuos įrašus, bet iki šiol to nepadarė. Penktadienį T.Barštys neatsiliepė į žurnalistų skambučius. „15min“ žiniomis, dėl straipsnio „Kauno dienoje“ jis ketina kreiptis į teismą.

Raseiva_II_a.jpg„Privalau viešai atsiprašyti šiame straipsnyje minimo T.Barščio už tokio lygio „žurnalistiką”, – sakė D.Radzevičius.

Į apgailėtiną padėtį Kauno laikraščio redakcijoje dėmesį atkreipė ir Žurnalistų sąjunga. Jos pirmininkas Dainius Radzevičius savo tinklalapyje taip komentuoja šį išskirtinį atvejį: „Noriu tikėti, kad „Kauno diena” ir joje dirbantys žurnalistai nevykdo jokių savo savininko nurodymų ir nebando kaip nors dirbtinai ieškoti priekabių prie žmonių, kurie savo veikla neįtinka savininkui. Bet šiandien mane pribloškė kolegos Arūno Dambrausko „šedevras”, kuris vadinasi „Žiegždrių medikės: T.Barštys buvo mūsų pacientas”.

Kadangi antraštėje paprastai pasakoma straipsnio esmė (deja, bet dažnai tiesiog sukuriama tuščia intriga), tai perskaitęs tokią antraštę autoriui užduoti norėčiau tik vieną elementarų klausimą: „Ir kas iš to?” Gaila, kad rimto atsakymo publikacijoje neradau. Todėl privalau viešai atsiprašyti šiame straipsnyje minimo T.Barščio už tokio lygio „žurnalistiką”.

Paskaitęs straipsnį ir pats galvojau, kad gal tai ir būtų rimta tema (o gal daugybė temų apie blogą Barštį), jei būtų pateiktas nors koks įrodymas, kad T.Barštys kelia visuomenei pavojų ar padarė nusikaltimą. Deja, bet privatų žmogaus gyvenimą „tyrę” žurnalistai nesurado jokių formalių įrodymų, o pasirėmė pasakojimais ir prielaidomis. Dar juos sulipdė į vieną rašinėlį ir pateikė kaip „tyrimą”. Todėl man visiškai akivaizdu, kad tokiu straipsniu tiesiog pabandyta sukompromituoti verslininką ir politiką T.Barštį. Nei daugiau, nei mažiau.“

Paruošta pagal www.15min.lt

Algimanto Snarskio piešinys „Rašeiva”

Panašūs straipsniai