Kūrėjas – per žingsnį nuo nebūties

Jurga TVASKIENĖ,

Mielieka_II.jpg„Manau, kai skaitysite šį mano pranešimą, manęs jau nebus tarp gyvųjų. Nežinau, ar dar kokioje nors šalyje yra žiniasklaidos priemonės – žudikės”, – tokį žinomo pajūrio prodiuserio Gintauto Mieleikos nevilties šūksnį prieš kelias dienas gavo didžiausių televizijų ir laikraščių redakcijos.

LŽ  pavyko susisiekti su nerimą pasėjusio laiško autoriumi. G.Mieleika, sunkiai rinkdamas žodžius, kartais braukdamas ašarą, sakė nenorėjęs nieko gąsdinti. „Labai sunku, aš visą laiką su savimi kovoju, kad nežengčiau paskutinio žingsnio…”, – aiškino vyriškis.

G.Mieleika, 2007-aisiais įsteigęs prodiuserių kompaniją „Gimus”, kelerius metus kūrė didžiųjų televizijų transliuotas laidas – „Menas gyventi”, „Bandau suprasti”, „Žalioji akademija”. Pastaroji tapo gana populiari tarp žaliosios gamtos ir gyvūnų mylėtojų.

Iš pradžių laida rodyta „Penktuoju kanalu”, o 2009-ųjų liepą persikėlė į TV3. Tačiau vos kelis mėnesius trukęs bendradarbiavimas nutrūko 2009-ųjų lapkritį. Prodiuseris situaciją aiškina užklupusia ekonomikos krize, kai pagrindinis laidos rėmėjas – Generalinė miškų urėdija – pritrūko pinigų kūrėjams. „Nebegalėjau sumokėti už man suteiktą eterio laiką. Neilgai trukus sulaukiau grasinimų, kad bus nutraukta laidos transliacija. Paaiškinimai, kad be rėmėjų pinigų negaliu sumokėti, išgirsti nebuvo”, – pasakojo G.Mieleika.

Pasak prodiuserio, paskutinis smūgis jam buvo TV3 atsakymas, kai kūrėjas televizijai pervedė 6 tūkst. litų iš asmeninių santaupų, prašydamas bent savaitei palikti laidą eteryje. „Jie pasakė, kad tai – ne pinigai”, – braukė ašarą G.Mieleika.

TV3 dėl prodiuserio skolų kreipėsi į teismą. 2010-ųjų birželio 11 dieną teismas įpareigojo prodiuserį TV3 televizijai sumokėti daugiau kaip 80 tūkst. litų. Iki šiol televizijai pavyko atgauti tik kiek daugiau nei 7 tūkst. litų. Dėl to buvo areštuotos G.Mieleikos viešosios įmonės „Gimus” sąskaitos, skaičiuojami delspinigiai. „Buvau šokiruotas, sužinojęs, kad turiu mokėti tokius pinigus. Žinoma, tai – ne pasiteisinimas, pats kaltas, juk nutariau juos paprasčiausiai ignoruoti”, – prisipažino laidos kūrėjas.

TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas buvo sukrėstas, išgirdęs apie G.Mieleikos grasinimus pasitraukti iš gyvenimo. „Sutarčių su prodiuserių kompanijomis nutraukimas nėra dažnas dalykas, bet pasitaiko. Tačiau apie grasinimą nusižudyti dėl tokių dalykų girdžiu pirmą kartą”, – kalbėjo J.Jefremovas.

Pasak TV3 programų direktoriaus, pagal 2009-ųjų liepą sudarytą sutartį G.Mieleika įsipareigojo mokėti televizijai už jam suteikiamą eterio laiką. Tačiau iki lapkričio pradžios TV3 iš prodiuserio mokesčio taip ir nesulaukė. Tuo metu įmonės „Gimus” skola jau viršijo 80 tūkst. litų.

„Paskutinis lašas sutarčiai nutraukti buvo tai, kad jis man atsiuntė banko pavedimo elektroninę kopiją. Joje nurodyta, kad į TV3 sąskaitą pervesta dar 24 tūkst. litų, bet šitų pinigų taip ir negavome”, – kalbėjo TV3 programų direktorius.

J.Jefremovas aiškino negalįs paprasčiausiai nurašyti dešimtis tūkstančių litų siekiančios skolos. „Ši sutartis sudaryta ne su manimi asmeniškai, bet įmonės su įmone. Nurašyti skolos mes neturime jokių įgaliojimų. Iš tiesų gana ilgai ir kantriai laukėme, kol G.Mieleika pradės mokėti, ir tik tada kreipėmės į teismą”, – aiškino J.Jefremovas.

Seimo narys, psichologas Gediminas Navaitis mano, kad ši situacija nėra neįprasta. „Yra trys pagrindinės priežastys, dėl ko žmogus gali palūžti: verslo ar darbo nesėkmė, šeimos, meilės santykių žlugimas ir neišgydomos ligos. Kadangi Lietuva išgyvena ekonominius sunkumus, natūralu, kad pirmosios dvi priežastys – darbas ir šeima – daro didesnę įtaką žmonių savijautai”, – remdamasis ilgamete praktika, kalbėjo parlamentaras.

Į neviltį puolęs, skolų spaudžiamas G.Mieleika vis dėlto bando kabintis į gyvenimą. LŽ jis sakė su draugais ketinantis kurti internetinę televiziją, į kurią perkels ir tiek išgyvenimų atnešusią laidą „Žalioji akademija”. „Dirbame be pinigų, nes visi tikime, kad vis tiek pakilsime. Jeigu tik aš išgyvensiu…”, – kalbėjo G.Mieleika.

Nuotraukoje: Gintautas Mieleika, prieš šešerius metus  režisieriumi dirbęs ir Kaune, „Pūkas TV” televizijoje 

Panašūs straipsniai