Būk pasveikintas, kolega Gediminai Jankau, su medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai“ !

G.Jankus_II__n_.JPG2011-ųjų liepos 9-ąją Lietuvos žurnalistų sąjungos valdyba medalį „Už nuopelnus žurnalistikai“ vienbalsiai paskyrė LŽS Kauno apskrities skyriaus nariui Gediminui Jankui.

Savaitraščio “Nemunas” ir internetinės svetainės www.kaunozurnalistai.lt bendradarbis, Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys, gimė 1951 metais, mokėsi Kauno “Aušros” ir Talino XIX vidurinėje mokyklose, 2000-aisiais baigė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinį fakultetą. 1984 – 1990 metais buvo Kauno ir Vilniaus valstybinių akademinių dramos teatrų literatūrinės dalies vedėjas, 1991 – 94 metais Lietuvos šaulių sąjungos žurnalo “Trimitas” vyr. redaktorius, 1997 – 2000 metais laikraščio “Akistata” žurnalistas, o nuo 2002 metų – Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius.

Puikus rašytojas (prozininkas, dramaturgas) ir žurnalistas (kritikas, publicistas) G.Jankus buvo pirmasis atkurto Lietuvos šaulių sąjungos žurnalo “Trimitas” vyr. redaktorius, dėl to jo plunksnai priklauso ir įsimintina kūryba iš Lietuvos praeities. Jis parašė jaudinančią dramą, skirtą Dr. Vinco Kudirkos 150-osioms gimimo metinėms. Dramos sceninę adaptaciją „Ir šviesa, ir tiesa“ aukštai įvertino ir žiūrovai, ir teatro kritikai. Ir pats G.Jankus yra objektyvus, viską pastebintis, meniškai ir meistriškai rašantis, teatro kritikas.

Dramaturgo G.Jankaus parašytas pjeses pastatė Kauno dramos teatras (“Amžinas” keleivis”) ir Kauno kamerinis jaunimo teatras (“Stolypino vagonas”), išleido kelias knygas. Dabar LRS ir LŽS narys savo kūrinius publikuoja “Nemuno” savaitraštyje, nuolat pateikia operatyvias, objektyvias, originalias recenzijas apie šalies tatrų spektaklius.

2011 metais Gediminas Jankus tapo kasmetinės Lietuvos žurnalistų sąjungos premijos kultūrine tematika laimėtoju, už publicistiką yra pelnęs aukščiausią LŽS Kauno apskrities skyriaus įvertinimą – “Gintarinį parkerį”, yra apdovanotas B.Dauguviečio premija.

Už svarų indėlį į Lietuvos žurnalistikos istoriją ir asmeninį pavyzdį Gediminą Jankų apdovanoti medaliu “Už nuopelnus žurnalistikai” pristatė Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas V.Mačiulis. Kolegos, sveikindami rašytoją ir žurnalistą su gražia gyvenimo vasara, linki, kad daugiau jam netektų patirtį skausmingų išsiskyrimų su artimaisiais, nereikėtų krimstis, kad būdamas vadovaujančiame poste, negali visiems padėti, turi vadovautis įstatymu, kartais prieštaraujančiu sąžinei ir įsitikinimams, kad jį lydėtų kasdieninis džiaugsmas, kurį atneštų ir bradi jo kūryba.

Gedimino Jankaus žurnalistinio apdovanojimo proga mūsų svetainės „Kūrybos artelėje“ pateikiame jo novelę „Sugrįžimas“ (In memoriam aktoriui Algimantui Masiuliui), o „Komentaruose“ – publicistines pastabas „Valstybės diena kosmopolitinių vizijų apsuptyje”.

                                                                                                   LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba

Panašūs straipsniai