„Alio,alio – Lietuvos radijas-Kaunas“ – 85-metis be … šventės gimtajame mieste

Rasa KAUNAITĖ

babickas2_2.jpg1926-ųjų birželio 12 dieną 19 val. iš Kauno radijo stoties nuskambėjo Petro Spaičio ištarti žodžiai „Alio, alio – Lietuvos radijas – Kaunas“ ir perskaitytos kelios ELTOS naujienos iš gimtojo krašto ir užsienio. Pirmaisiais metais Kauno radiofono laidos kasdien trukdavo maždaug 1,5 val. Programą sudarė žinios, pranešimai apie orą, paskaitos ir muzika. Paskui gimė daug įvairių teminių valandėlių, tiesioginių transliacijų ir net radijo teatro pastatymų.

Pirmuoju tikru Lietuvos radijo pranešėju tapo poetas, žurnalistas, fotografas Petras Babickas. Apie šį įdomios biografijos radijo žmogų keturi Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai Daiva ir Antanas Budriai, Svetlana Gužauskienė ir Vilius Kaminskas ne tik sukūrė įdomų ir jaudinantį televizijos filmą, bet ir iš Brazilijos Lietuvon parvežė Petro Babicko palaikus, kurie buvo perlaidoti Petrašiūnų panteone Kaune.

Gaila, bet šis dokumentinis kauniečių žurnalistų filmas, įvertintas garbinga Vytauto Gedgaudo premija, nebuvo dar kartą parodytas Lietuvos televizijos žiūrovams. Apskritai, Lietuvos radijo laidose, skirtose 85-mečiui, nebuvo prisimintas ikikarinis Kaunas bei radijo redakcijos, atkurtos 1959 metais ir „numarintas“ 1992-aisiais, gyvenimas. Ne tik fonotekos fonduose yra išlikusios pačios vertingiausios kauniečių sukurtos kultūrinės ir publicistinės laidos, dar gyvi ir gali daug ką papasakoti Kauno radijo žurnalistai, buvęs skyriaus vadovas Juozas Kundrotas ir kultūrinių programų redaktorius Petras Palilionis.

 Šventinėje 2011-ųjų birželio 12-osios laidoje, skirtoje Lietuvos radijo 85-mečiui, kauniečiams eterio žurnalistams studijoje S.Daukanto 28a – atstovavo tik du autoritetingi… Vytauto Didžiojo universiteto darbuotojai. Gal buvusieji radijo žurnalistai nebuvo pakviesti dėl to, kad jie viešai nepasakytų, kad Lietuvos radijas gimtajame mieste dabar turi tik vieną korespondentę, ir… nė vienos laidos iš Kauno, kaip kažkada per II programą, taip pat UTB bangomis kauniečiai ruošdavo ir transliuodavo puikias savo autorines laidas ir koncertus.

 Apskritai Kaunas nepaminėjo radijo 85-mečio, nes niekas nesurengė prisiminimų popietės, nepadėjo ir gėlių Vaižganto gatvėje, kur kažkada nuskambėjo žodžiai „Alio,Alio…“ Ir LŽS, prieš trejetą metų nutarusi kasmet birželio 12-ąją įteikti Kaune Petro Babicko premiją geriausiems eterio žurnalistui, savo planų vis dar nevykdo. Kodėl mes net švęsti nemokame?

 Nuotraukoje: Pirmasis Lietuvos radijo diktorius Petras Babickas

 

Panašūs straipsniai