Hidrotechniko, teisininko, žurnalisto, rašytojo, fotografo Petro Palilionio „Vardai ir veidai“

Vidmantas Miškinis

palilionis_II_a.jpgTalentingas, todėl ir nenuspėjamas yra Kauno meno kūrėjų asociacijos, kuriai priklauso ir LŽS apskrities skyrius, pirmininkas Petras Palilionis. Palikęs gimtuosius Pabuojus Pasvalio rajone, baigė Panevėžio hidromelioracijos technikumą, bet tapo Lietuvos radijo Kauno redakcijos žurnalistu, geriausiu visų laikų kultūrinių laidų autoriumi. Pamėgtam darbui ne tik paskyrė  23 metus, bet ir  Vilniaus universitete įsigijo teisininko diplomą. Tačiau jis tapo Lietuvos rašytojų sąjungos nariu, “Poezijos pavasario” lauretu.

Ir tai dar ne viskas. Net dvidešimt metų Petras Palilionis vadovavo Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriui, o nuo 2003-ųjų ir KMKA. Pirmininko iniciatyva kasmet pagerbiami geriausi aštuonių kūrybinių sąjungų nariai ir jiems įteikiamos premijos. Kilniems P. Palilionio norams ir reikalavimams pakluso ir Kauno vadovai. Dabar kasmet dešimčiai kūrybinių darbuotojų miestas skiria solidžias stipendijas bei premijas.

 Paroda_1_II.JPGBirželio 7-ąją būrį draugų ir bičiulių į Kauno menininkų namų salę pakvietęs poetas, eseistas, vertėjas Petras Palilionis nusiėmė dar vieną savo “kaukę” ir įrodė, kad jis yra puikus fotografas (to iki šiol nežinojo net drauge su juo ne vieną dešimtmetį Kauno radijo ir televizijos redakcijoje dirbę kolegos.) “Slapukas” originaliai (“Vardai ir veidai”) pavadino ir 69 nuotraukų parodą. Kitoks nei įprasta yra ir ekspozicijos katalogas, kurį sudarė autorius bei dizainerė Inga Zamulskienė, o išleido spaustuvė “Morkūnas ir Ko” bei Kauno menininkų namai. (Nuotraukoje: Buvusių „Kauno dienos” literatūrinio priedo „Santaka” kūrėjų vardu Petrą Palilionį sveikina žurnalo „Šeimininkė” redaktorė Dalia Juškienė)

 „Vardai ir veidai – dvi pagrindinės kiekvieno vizitinės kortelės. Kartais jie būna taip daiktan suaugę, kad jėga neatplėši. Kaip koks dviveidis Janas. Skirtumas tik tas, kad senovės romėnų dievas saugojo ir atverdavo (miestų vartus), o Vardai ir Veidai (jeigu jums priimtinas toks gretinimas) – atveria (mūsų asmenybes). Veidas, žinoma, pirminis. Vienas, visam gyvenimui. Net jei pakeisi, jo neįkeisi“. Vardą galima prarasti ir už jokius pinigus nebesusigrąžinti, – rašo parodos kataloge Petras Palilionis.

Paroda_3_II.JPGVienas garsiausių Lietuvoje fotografų, kaunietis Aleksandras Macijauskas, kaip ir jo kolega Romas Juškelis, padėjęs paruošti nuotraukas parodai, negailėjo Petrui Palilioniui nuoširdžių pagyrimo žodžių. Jis to vertas dėl kūrybinių ieškojimų, tačiau eiliniams parodos lankytojams “Vardai ir veidai” yra nuostabūs tuo, kad fotografijose užfiksuoti žinomi šalies rašytojai, aktoriai, dailininkai, dvasininkai, žurnalistai, kurie jau seniai ilsisi Anapilyje. Kaip ir nuostabioji artistė Rūta Staliliūnaitė, kurią Birštone mums dar nežinomas fotografijos meistras įtaigiai  atskleidė su knyga “Dar bent vieną dieną” rankose…

 Paroda_4_II.JPGJeigu kartais teks V.Putvinskio gatve eiti, stabtelėkite ir būtinai užsukite į pastatą, pažymėtą 56-uoju numeriu. Kauno menininkų namų antrajame aukšte jūs sutiksite daug įžymių žmonių, kurie mus paliko, bet vis dar yra su mumis, nes paslaptingasis Petras Palilionis, niekam nežinant, sugebėjo juos išsaugoti ir mums, ir ateinančioms kartoms. Dėkui jam už tai. Ir už gyvenimą, paskirtą Kauno radijo literatūrinėms laidoms. Juk birželio 12-ąją sukanką 85-eri, kai mieste prie Nemuno ir Neries gimė Lietuvos radijas

 

 Nuotraukose: Fotografo Petro Palilionio parodoje “Vardai ir veidai”

 

Panašūs straipsniai