LŽS Etikos komisijos tyrimas: Žurnalistų nuotaikos, požiūriai, vertinimai

Viktoras Trofimišinas, LŽS Etikos komisijos pirmininkas

Tofimisinas_II.JPGNorint užtikrinti žurnalistų nepriklausomumą, pirmiausia turi būti užtikrinta galimybė jiems uždirbti. Galimybę būti nepriklausomiems dar mažina darbdavių spaudimas ir menka žurnalistų profesinė kompetencija. Tokius rezultatus gavo LŽS Etikos komisija, atlikusi internetinę žurnalistų apklausą. Vertybės, kurias labiausiai turėtų orientuotis Lietuvos žmonės, apklaustųjų manymu yra teisingumas ir sąžiningumas, profesionalumas, pilietiškumas ir išsilavinimas. Demokratija ir laisvė į pirmąjį žurnalistų išvardytų vertybių dešimtuką nepateko.

 Apklausoje gautas 171 atsakymas: 66 anketos atsiųstos iš Vilniaus, 23 – iš Kauno, 6 – iš Klaipėdos, po 1 iš Šiaulių, Panevėžio, Raseinių, Jurbarko, Kėdainių, Kaišiadorių. Dar 66 anketos gautos iš neidentifikuotų Lietuvos vietovių. Taip pat atėjo po 1 atsakymą iš Čekijos, Vokietijos ir Latvijos.

Moterys sudarė 55,6 proc., vyrai – 44,4 proc. apklausos dalyvių. Daugiau kaip pusė atsakiusiųjų (53,2 proc.) nurodė jog yra 35–55 metų amžiaus, beveik trečdalis (29,8 proc.) – 22–34 metų amžiaus, vyresni kaip 55 metų amžiaus sudarė 14,6 proc., jaunesni kaip 21 metų – 1,8 proc.

Didžiosios dalies atsakiusiųjų požiūris į savo darbą yra teigiamas. Darbas vertinamas ne vien kaip galimybė ir būdas uždirbti, bet ir kaip saviraiškos, savirealizacijos forma. Apie tai liudija atsakymų į klausimus „Ar Jums patinka Jūsų darbas?” ir „Kokio lygio yra Jūsų gaunamas uždarbis?” rezultatai. Net ir ta dalis apklaustųjų, kurie nurodė, jog gauna žemą ir labai žemą atlyginimą, teigia, jog jų darbas jiems patinka.

Savo darbu yra patenkinti 84,8 proc. apklaustųjų, o 14,6 proc. nurodė, jog sudėtinga atsakyti; kad darbas nepatinka, atsakė 0 proc.

Ar Jums patinka Jūsų darbas?

Labai žemo lygio uždarbį gauna 5,8 proc. apklaustųjų, žemo lygio – 18,7, vidutinio lygio – 41,5, aukštesnio už vidutinį – 28,1, aukšto – 4,1 proc. atsakiusiųjų.

Kokio lygio yra Jūsų gaunamas uždarbis ?

Į klausimą apie aktualiausias problemas, kurios trukdo visuomenės plėtrai, didžioji dauguma į pirmą vietą iškėlė skurdą bei mažas pajamas ir kyšininkavimą bei korupciją. Trečioje vietoje – emigracija, kuri, žurnalistų manymu, Lietuvoje tiek pat aktuali kaip moralės ir dorovės krizė. Į aktualiausių problemų penketą taip pat pateko silpna ir mažai autoritetinga valdžia. Iš išvardytų problemų žurnalistų dėmesio paribiuose atsidūrė kultūra ir aplinkosauga.

 Nurodyti 5 aktualiausias mūsų visuomenės problemas  

Teiginys    Proc.    Teiginys    Proc.

Skurdas, mažos pajamos    11,9    Nedarbas    6,9

Kyšininkavimas, korupcija    11,9    Išbujojusi biurokratija    5,3

Emigracija    11,6    Nepalankios sąlygos vidutiniam ir smulkiam verslui    4,9

Moralės ir dorovės krizė    10,9    Nusikalstamumas    3,9

Valdžios silpnumas, jos autoriteto nebuvimas    9,4    Neskaidrus teismų darbas    3,2

Aiškios šalies vystymo strategijos nebuvimas    8,5    Menkas dėmesys kultūrai    2,9

Visų atsakomybės stoka    8,0    Blogėjanti aplinkosaugos būklė    0,8

Į kokias vertybes turėtų orientuotis Lietuvos žmonės? Daugumos apklaustųjų manymu, pagrindinėmis vertybėmis turi tapti teisingumas ir sąžiningumas, profesionalumas, pilietiškumas ir išsilavinimas. Antrajame vertybių penkete – pagarba įstatymams, šeima, kultūra, dorovė ir bendruomeniškumas. Demokratija, laisvė, saugumas į pirmąjį žurnalistų išvardytų vertybių dešimtuką nepateko.

Į kokias vertybes turėtų orientuotis Lietuvos žmonės?

Teiginys     Proc.    Teiginys    Proc.    Teiginys    Proc.

Teisingumas    8,0    Dorovė    5,0    Saugumas    3,2

Sąžiningumas    7,8    Bendruomeniškumas    4,9    Lygiateisiškumas    3,0

Profesionalumas    6,9    Sveikata    4,6    Finansinė gerovė    2,6

Pilietiškumas    6,5    Demokratija    4,2    Santarvė    2,4

Išsilavinimas    5,9    Verslumas    4,2    Gailestingumas    2,2

Įstatymų gerbimas    5,7    Laisvė    3,8    Karjera    0,7

Šeima    5,6    Tvarka    3,5    Grožis    0,4

Kultūra    5,1    Patriotizmas    3,3    Neutralumas    0,3

                Karingumas, galia    0,1

Iš pateiktų teiginių žurnalistai labiausiai sutinka su trimis teiginiais: žiniasklaidos turinį nulemia reklamos užsakovai ir reitingų vaikymasis (26 proc.); mūsų valdžia visiškai priklauso nuo finansinių ir valdžios struktūrų (23 proc.); pinigai lemia viską (15 proc.). Ketvirtoje vietoje teiginys apie tai, jog žodžio laisvė Lietuvoje tik deklaruojama.

Su kuriais iš šių teiginių sutinkate?

Į klausimą, kas Lietuvoje labiausiai trukdo užtikrinti žurnalistų nepriklausomumą, pirmoje pozicijoje yra nepakankamas atlygis už darbą, darbdavių spaudimas ir menka žurnalistų profesinė kompetencija, t. y. labiausiai neapsaugoti ir pažeidžiami žurnalistai jaučiasi dėl gaunamų nedidelių atlyginimų. Mažiausią įtaką žurnalistų nepriklausomumui daro politikai.

 

LŽS Etikos komisija, 2011-05-23

 

 

Panašūs straipsniai