Kaune kuriamas dokumentinis filmas „VII Fortas: Lietuviška tragedija“

TVDIENA

Fortas_II.jpgKai Kaune šurmuliavo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos, Gatvės muzikos bei Europos dienos, Kauno tvirtovės VII forte, kuris savo vartus ir duris lankytojams atvėrė jau kovo mėnesį, prasidėjo dokumentinio filmo „VII Fortas: Lietuviška tragedija“ filmavimas.

Šis filmas – dalis tarptautinio projekto „VII Fort memorial route”, jame bus paviešinta pusmetį trukusių mokslinių tyrimų, kuriuos atliko Karo istorijos klubo „Kauno tvirtovės įgula“ vadovas Martynas Kosas ir IX forto muziejaus mokslininkas Vytautas Petrikėnas, medžiaga apie kauniečių žudynes VII forte 1941 metų liepos mėnesį.

Visas filmo scenarijus pagrįstas istoriniais šaltiniais patvirtintais faktais, taip pat planuojama į scenarijų įtraukti interviu su Lietuvos ir užsienio mokslininkais, tyrėjais, visuomenės atstovais. Šiuo filmu, filmo kūrėjai bandys atsakyti į visuomenei jautrius klausimus, kodėl naciams Lietuvos visuomenės tautinę neapykantą pavyko numesti ant žydų ir kas buvo tikrieji VII forte įvykusios tragedijos koordinatoriai bei sumanytojai.

Filmavimo vietoje siekiant atkurti istorinę tikrovę, istorinių vaidybinių scenų parengimas patikėtas Karo istorijos klubui „Grenadierius“. Šio klubo patirtis atkuriant XX amžiaus karo istoriją bei sukauptas gausus rekvizitas taps tikra filmo puošmena – jau pirmose scenose buvo nufilmuotas tikras karinis šarvuotis, o jo įgula atrodė lyg laiko mašina atgabenta iš praeities, nes viskas buvo tikra – nuo uniformos ir ginklų iki kareivių veidų išraiškų. Ne ką mažiau tikroviški buvo ir „baltaraiščiai“, o jų vedamas žydo vaidmenį atlikęs aktorius filmavimo pabaigoje prisipažino, kad buvo akimirkų, kai jis tikrai pradėjo jaudintis dėl savo likimo – pamatęs į save atsuktą kulkosvaidį natūraliai pabalo iš išgąsčio.

Kaip teigė filmo režisierius Nerijus Vegys, pagrindines scenas numatyta nufilmuoti birželį, filmo montažas bei galutinis pabaigimas pareikalaus dar kelių mėnesių darbo.

Filmo kūrėjai kviečia savanorius, turinčius charakteringų žydų tautybės veido bruožų prisijungti prie filmo kūrimo ir sudalyvauti masinėse scenose.

© Kauno tvirtovės VII forto nuotr.

Panašūs straipsniai