“Žiniasklaidos anatomijoje ” – pokalbis apie interneto komentarus

valiusaitis_II_a.jpgŽvilgtelėjus į svetainių skaitytojų parašytus komentarus, dažnai apima dvejopas jausmas. Viena vertus, nesunku pastebėti, kad tarp skaitytojų komentarų rasi ir taiklių pastabų, kartais net svarbių teksto papildymų, įskaitant faktografinius duomenis, daugiau ar mažiau pagrįstų vertinimų. Antra vertus, konstruktyvūs atoliepiai vis dėlto – mažuma. Vyrauja plūstamasis stilius, kabinėjimaisi, užgauliojimai ar net autorių niekinimai. Nereti atvejai – ir neapykantos kurstymas, taip pat ir tarp tautų.

 Ar nuomonės, tegu ir kieno nors įsitikinumu – klaidingos, pareiškimas nusipelno autoriaus moralinio persekiojimo, kritikos ad homini, kai kritikuojami ne straipsnyje pateikti teiginiai, su kuriais komentatorius nesutinka, bet puolamas pats autorius, siekiant jį sukompromituoti ir pašalinti iš diskusijų lauko, kaip tariamai morališkai „nepatikimą”? Kitaip tariant: esi „neteisus”, nes „tavo norsi kreiva”.

Ką vyraujančių komentarų tonas ir pobūdis kalba apie pačią visuomenę? Ar esama priemonių, kuriomis viešojo dialogo kultūrą galima būtų pakylėti į aukštesnį lygį? Ar to siekiama, ar bandoma tai daryti? Apie tai – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo” pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija”. Kartojimas – 19.10 val. (antradienį) ir 11.00 val. (sekmadienį).


Laidoje dalyvauja istorikas, knygos apie interneto komentarus „Lietuvio autoportretas: intelektualinė provokacija“ autorius Aurimas Švedas, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus pavaduotoja, interneto komentarų tyrinėtoja docentė Inga Vinogradnaitė, portalo „Delfi“ komunikacijos vadovė Aistė Žilinskienė ir prokuratūs atsovas, Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

 „Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo” ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Laidos autorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis.

 

Panašūs straipsniai