Kauno apskrities žurnalistai savo profesinę dieną atšventė „Vasaros olimpe“

Birutė MAČIENĖ, ELTOS korespondentė, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė

Laureatai_II.JPGGegužės 7-ąją, šeštadienį Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus Žurnalistų namų lauko kavinėje „Vasaros olimpas“ surengtame „Spaudos baliuje“ (kokiais tarpukariu garsėjo laikinąja sostine buvęs Kaunas) už ištikimybę profesijai ir tiesai, kruopštų ir sąžiningą darbą išskirtiniais apdovanojimais – „Gintariniais parkeriais“ apdovanoti 6 žurnalistai : Rita Šemelytė iš „Šeimininkės“ žurnalo, Irena Nagulevičienė – Jonavos „Naujienų“ vyriausiosios redaktorės pavaduotoja, bei tokias pačias pareigas „Kauno dienoje“ einanti Violeta Juodelienė. Ilgametis LŽS Kauno apskrities skyriaus pirminininkas  pasveikino ir kitus kolegas, pelniusius „Gintarinius parkerius“. Tai – publicistas, 14 knygų, tarp kurių yra romanas apie žurnalistus „Neprasilenk su laime“, autorius Petras Žemkauskas ir jaunas, spėjusio užsitarnauti skaitytojų dėmesį leidinio „Alio, Raseiniai“ vyriausiasis redaktorius Paulius Sendrauskas bei Adomas Subačius – straipsnių interneto svetainėje „kaunožurnalistai.lt“ autorius.

Subac_II.JPGAnot Kauno žurnalistų organizacijos vadovo V. Mačiulio, nuo 1993-ųjų, kai pirmą kartą Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus valdyba pakvietė savo narius į būsimųjų Žurnalistų namų kiemelį, prabėgo daug pavasarių. „Amžinybėn iškeliavo daugiau nei pusė pirmosios mūsų šventės dalyvių. Nebeliko nei topolio, nei klevo (jų vietoje kaimynai pastatė stiklinį daugiaaukštį), kurių paunksmėje sveikindavome vieni kitus Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga. Tačiau per tą laiką gyveniman prikeltas 1850 metais statytas namelis tapo erdviais, jaukiais, savais Kauno žurnalistų namais. O jo kieme, „Vasaros olimpo“ lauko kavinėje „Spaudos balius“ surengtas jau devintą kartą“, – sakė V. Mačiulis.

Nors šventės pradžioje šeštadieninį Kauno dangų temdė debesys, juos netruko išvaikyti Žurnalistų namų kiemelyje smagius maršus dūdomis pūtę „Ąžuolyno“ orkestro muzikantai. O paskui atėjo metas nuotaikingoms „Ainių“ ansamblio melodijoms, bendroms su žurnalistais dainoms ir šokiams. Ir netgi – ratuotų baikerių, pirmą kartą apsilankiusių šventėje pas žurnalistus, pasveikinimui. Paskutinis beveik penkias valandas trukusios šventės akordas buvo netikėtas dainininko, Vilniaus universitete žurnalisto diplomą gavusuio Stasio Povilaičio pasirodymas.

Kolega pirmąkart koncertavo Spaudos baliuje, surengtame 1994 metais „Metropolyje“. 2000-ųjų gegužės penktąja surengė autorinį koncertą Kauno žurnalistų namų atidarymo proga. Trečiasis Stasio Povilaičio pasirodymas įvyko…atsitiktinai. Dainininką, vaikšiojantį gimtajame Kaune, kur atvyko koncertuot, pamatė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtos šventės vedėjas, LŽS narys Vilius Kaminskas. Savo vardadienį švenčiantis Stasys Povilaitis maloniai priėmė pakvietimą, pasveikino visus žurnalistus su švente ir drauge su „Ainiais“ atliko populiariąją „Švieski man vėl“…

Povilaitis II_1.JPGBuvo momentas, kai „Vasaros olimpo“ scenoje išsirikiavo garbūs „Spaudos baliaus“ svečiai iš Seimo, miesto bei rajono savivaldybių, iš nevyriausybinių organizacijų. Sveikinimo žodžius tarė parlamentarai Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Erikas Tamašauskas, judėjimo „Vieningas Kaunas“ vadovai, Kauno miesto meras Rimantas Mikaitis, buvęs meras Andrius Kupčinskas ir kiti. Mero R. Mikaičio pasirašytas padėkos raštas, greta kelių juos gavusių kauniečių žurnalistų, įteiktas ir agentūros ELTA atstovei. Meras jai padėkojo už „darbą, garsinant Kauno vardą, už objektyvią informaciją ir dalykišką, gražų bendradarbiavimą“.

Beje, renginio organizatoriai džiaugėsi, kad pirmąkart „Spaudos balius“ sulaukė nemažai šaunių rėmėjų. „Gal tai reiškia, kad sugrįžta prieškario Kauno „Spaudos balių“ tradicija, kai žurnalistai būdavo tik švenčių organizatoriai, o viską „padengdavo“ garbingi svečiai – pradedant Lietuvos prezidentu ir baigiant miesto burmistru?“, – spėliojo LŽS Kauno apskrities skyriaus vadovas.

Šiemetiniame „Spaudos baliuje“ patiems „plunksnos broliams ir sesėms“ taip pat buvo gera proga dar kartą viešai padėkoti tiems, kurie padėjo naujam gyvenimui prikelti senąją sovietmetinę Kauno statybininkų „kontorą“, kad ji virstų Žurnalistų namais. Nes tarp svečių buvo ir dabartinis Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius (anksčiau – Kauno apskrities viršininkas), ir Tautvydas Barštys – vadovas „Kauno grūdų“ bendrovės, kai prireikė, lėšomis parėmusios pastato rekonstrukciją, o dabar – septintus metus iš eilės – sava produkcija džiuginančios žurnalistus jų šventėje.

Tarp šventės rėmėjų pirmą kartą buvo „Vičiūnų“ bendrovė, kurios vadovas Visvaldas Matijošaitis, drauge su žmona Irena mielai šventė su žurnalistais. Negana to, kai kuriems iš spaudos, radijo, televizijos bei internetinės žiniasklaidos atstovams dar buvo įteiktos ir gardžios „Vičiūnų“ dovanos namų stalui. O „Vasaros olimpe“ šventinį stalą valgiais praturtino ir „Volfas Engelman“ bendrovė. Erdvų „Olimpą“, kur šįkart susirinko rekordinis žurnalistų, ypač daug jaunimo, skaičius, papuošė Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungų nario Vladimiro Beresniovo karikatūrų paroda „Linksmasis krepšinis“.

Baikeriai_II.JPGBeje, žemės ūkio ministras K. Starkevičius, linksmai pasigyręs, kad iš žurnalistų buvo sulaukęs ne vienos „kiaulės“, nusprendė jiems atsilyginti tuo pačiu. Ir…pakišo „kiaulę“, įteikdamas šventės šeimininkui V. Mačiuliui keptą paršelį. Kurį, tikriausiai, „surado“ Tautvydas Barštys, dešimt žurnalistų nudžiuginęs netikėta dovana: gegužės 14-ąją „Kauno grūdų“ savininkas savo sraigtasparniu pakels spaudos, radijo ir televizijos žurnalistus virš laikinosios sostinės, kuri iš paukščio skrydžio yra ypač graži. Atsidėkodamas už būsimą skrydį, laikraščio „Ūkininko patarėjas“ dailininkas Algimantas Snarskis šauniajam rėmėjui padovanojo draugišką šaržą. Kolegoms saldumynus, o svečiams svaitraščio „Nemunas“ dovanas įteikė redaktoriaus pavaduotoja, Lietuvos žurnalistų draugijos Kauno skyriaus, kurio nariai šį kartą drauge šventė, pirmininkė Gražina Petrošienė. LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba svečiams išdalijo dvidešimt skėčių, kuriuos puošė užrašas www.kaunozurnalistai.lt, nes šiam internetiniam portalui sukanka lygiai vieneri metai.

„Aišku, „Spaudos balius“ – ne laikas ir ne vieta kalbėti apie problemas, kurių žurnalistų ar kitos kūrybinės organizacijos nepajėgios pačios vienos išspręsti. Kaip niekur kitur Europoje, pas mus išaugo kūrėjams privalomi mokesčiai. Netgi honorarai už kūrybą dabar apmokestinami taip, kad autoriams iš jų veik nieko nebelieka. Gal kažkam tai ir atrodo ironiška, bet turim pripažinti, kad vos per porą metų „ketvirtosios Kauno_dienos_darb._II.JPGvaldžios“ atstovai – žurnalistai – jau irgi tapo žemiausia kasta Lietuvoje!.. Gal dėlto, kai alkani, tai – ir pikti, nes būna prastų rašinių ir nevykusių televizijos laidų. Bet mes norim tikėti, jog mūsų problemos neliks be kitų „likusiųjų“ valdžių dėmesio, ir bus priimti sprendimai, padėsiantys Lietuvos žurnalistikai atsitiesti Kad ji būtų kaip pridera: ori, teisinga bei sąžininga“, – sakė LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas ir populiarios televizijos laidos „Krepšinio pasaulis“ kūrėjas V. Mačiulis.

 

Kauniečių „Spaudos baliuje”. Vladimiro Beresniovo nuotraukos .

Svetainės puslapyje „Fotoreportažai” – Ričardo Šaknio nuotraukos iš Spaudos atgimimo, kalbos ir knygos šventės „Vasaros olimpe”

Panašūs straipsniai