Kolegos žurnalistai, tegul Spaudos balius suvienija mus !

Vidas MAČIULIS

File1_plakatas_01_II.jpgNuo 1993-ųjų, kai pirmą kartą Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus valdyba pakvietė savo narius į būsimųjų Žurnalistų namų kiemelį, prabėgo daug pavasarių. Amžinybėn iškeliavo daugiau nei pusė pirmosios šventės dalyvių. Nebeliko nei topolio, nei klevo (jų vietoje kaimynai pastatė stiklinį daugiaaukštį), kurių paunksmėje sveikindavome vieni kitus Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga. Tačiau per tą laiką gyveniman prikeltas 1850 metais statytas namelis tapo erdviais, jaukiais, savais Kauno žurnalistų namais, suręstas ir „Vasaros olimpas“. Šioje lauko kavinėje jau devintąkart įvyks Spaudos balius. Dar niekada šventinės nuotaikos nesugadino pavasario lietutis ar šiaurys vėjas. Visada švietė saulė, buvo šilta.

 Šiemetinės šventės prognozė kol kas nedžiuginanti: gali lyti, o stiprus vėjas atnešti vėsą… Tačiau oro atmainos žurnalistų neišgąsdins. Mes juk prie visko pripratę. Ypač jeigu mūsų yra daug ir esame vieningi! Ne tokie, kaip mūsų politikai, kurie, tikime, paims pavyzdį iš žurnalistų. Šiemetinis Spaudos balius – ne tik Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus narių ir jų šeimų. Į šventę pakviesti ir visi Lietuvos žurnalistų draugijos , taip pat visi LŽS nariai, priklausantys kitiems skyriams ar klubams. Taip pat laukiami spaudos ir eterio bičiuliai.

Vietos ir vaišių visiems užteks, nes „ne gert oliavot“, kaip toje dainoje, bet su bendraminčiais susitikt, pabendraut, pakalbėt ateinama… Reikia tik Antano Šabaniausko „Spaudos valso“ žodžius „Tris dienas tris naktis keleliu ėjau…“ prisiminti ir su ansamblio „Ainiai“ muzikantais dauge užtraukti. Kol visi rinksis, „Ąžuolyno“ pučiamųjų instrumentų orkestras pabandys savo triūbom debesis išsklaidyti ir šiltą orą pripūsti. Juk gali būti ir mažų šventės dalyvių, nes gausi „Kauno dienos“ žurnalistės Aušros Garnienės šeimyna ne tik pripažinta „Darnia šeima“, bet ir yra nuolatinė Etnografinių švenčių dalyvė. Jeigu pernai žurnalistus savo dainom pasveikino  Lietuvoje geriausias Šampaninis choras, tai šiemet – Burgundiško choro atstovai. Tą pačią dieną Laisvės alėjoje ir Senamiestyje vyks Gatvės muzikantų dienos renginiai. GMD koordinatorė Kaune Dovilė Butnoriūtė pabandys „savanorius“ suvilioti ir į „Vasaros olimpą“.

Spaudos baliuje, kaip ir visada, vėl būtinai pamatysime Tautvydą Barštį (jis pateiks dar vieną siurprizą), kuris dar 1997 metais skyrė labdarą šimtamečio namelio pamatų sutvirtinimui, o dabar visų švenčių metu skania žuviene ir vištienos kepsniais stiprina ne tik Kauno žurnalistus, bet ir jų svečius. Pirmąkart šventėje paragausime „Vičiūnai ir ko“ grupės paruoštų skanėstų, kuriuos tikriausiai pristatys Irena ir Visvaldas Matijošaičiai. Gal susitiksime ir su bravoro Volfas Engelman generaliniu direktoriumi Vytautu Meišta arba su jo pavaldinais, kurie pristatys žurnalistams alų, kokio daugelis dar nėra ragavę…

Pirmąkart sulaukėme tiek šaunių rėmėjų! Gal sugrįš prieškario Kauno Spaudos balių tradicija, kai žurnalistai būdavo tik švenčių organizatoriai, o viską „padengdavo“ garbingi svečiai – pradedant Lietuvos prezidentu ir baigiant miesto burmistru? Šįkart Lietuvos prezidentės tikrai nebus, tačiau jauna ir amžiumi ir stažu naujoji miesto valdžia būtinai ateis pasveikinti „Ketvirtosios valdžios“…

„Ir aš ten buvau, alų midų gėriau, tik burnoj nieko neturėjau…“ Tik pasakose taip būna. Gyvenime kitaip, ypač tradicinėse kauniečių šventėse, jeigu dalyvauji – visada gera ir smagu. Juo labiau, kad žurnalistai jau irgi tapo žemiausia kasta Lietuvoje!.. Gal dėlto, kai alkani, tai ir pikti, nes būna prastų rašinių ir nevykusių televizijos laidų. Patys kūrybingiausi kauniečiai žurnalistai bus apdovanoti „Gintariniais parkeriais“. Kas jie, sužinosime tik šventės dieną.

Iki pasimatymo gegužės 7-ąją, šeštadienį, 14.00 val. „Vasaros olimpe“, ( V.Putvinskio g.48, Kaunas). „Jeigu kartais teks, pro šalį važiuot, prašome užsukt, nepasididžiuot!“..

Karikatūristo, „Ūkininko patarėjo“ laikraščio dailininko Algimanto Snarskio spaecialiai Spaudos baliui sukurtas plakatas

 

Panašūs straipsniai