Ar jau metas kalbėti apie žodžio laisvės sutemas Lietuvoje?

Zini___radijas_II.JPGJungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Freedom House“, vertinanti demokratijos, politinių laisvių ir žmogaus teisių padėtį įvairiose šalyse, 2010-aisiais metais Baltijos šalių žiniasklaidos laisvės indeksą įvertino prasčiau, nei 2009 ar 2008 metais. Svarbiausia šio smuktelėjimo priežastimi nurodoma kebli valstybių ekonominė padėtis, sudėtinga žiniasklaidos priemonių finansinė būklė.

Mėnraštis „IQ” išleido specialų numerį, skirtą žiniasklaidos problemoms Baltijos šalyse aptarti. Pritardamas „Freedom House“ išvadai dėl ekonominių veiksnių įtakos žiniasklaidos laisvės indeksui, mėnraštis tvirtina, kad nuosmukio priežasčių esama daugiau ir gilesnių. Ir didžiausia problema, pasak „IQ”, yra ta, kad žiniasklaidos priemonių savininkai ir redaktoriai (neretai – tie patys asmenys) yra susipainoję tarp žurnalistikos, verslo ir politikos.

Ką liudija situacija, kai dvi didelės žiniasklaidos grupės – „Lietuvos rytas“ ir „Diena Media News“ – per tarpininkus ar tiesiogiai valdomos „Snoro“ ir „Ūkio bankų“, konkuruoja ne tik dėl skaitytojų ar reklamos pinigų, bet ir krepšinio pasaulio užkulisiuose (pirmieji kontroliuoja „Lietuvos ryto“, antrieji – „Žalgirio“ komandas)?

Ar išties jau metas kalbėti apie žodžio laisvės sutemas, kaip tvirtina „IQ” savo vedamajame? Ar tiesa Lietuvoje – jau tik už pinigus? Apie tai – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo” pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija”. Kartojimas – 19.10 val.



Laidoje dalyvauja mėnraščio „IQ” vyriausiasis redaktorius Ovidijus Lukošius, mėnraščio „Versus“ vyriausiasis redaktorius Vidas Rachlevičius, politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas ir politikas bei Seimo narys, tinklaraštininkas, buvęs dienraščio redaktorius Saulius Stoma.

„Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo” ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Laidos redaktorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis

Nuotraukoje: „Žiniasklaidos anatomijos” dalyviai (iš kairės) Ovidijus Lukošius, Saulius Stoma, Alvydas Medalinskas ir Vidas Rachlevičius – „Žinių radijo” studijoje

                                             Vidmanto Valiušaičio nuotr.  

Panašūs straipsniai