Aludariams „Volfas Engelmanas“, kaip žurnalistams Spaudos balius!

Vidmantas MIŠKINIS

Aludariai_II.JPGBalandžio 12-ąją, Kosmonautikos dieną – pirmą kartą tiek daug žurnalistų, fotografų ir televizijos operatorių susirinko į vardo keitimo ceremonialą. Tarp pirmojo, lygiai prieš 50 metų,  žmogaus pasaulyje skrydžio į kosmosą ir kauniečių aludarių – nieko bendro. Tik sutapimas, nes tą dieną seniausia Kaune alaus darykla (veikia nuo 1853 metų) buvusį „Ragučio“ vardą pakeitė į istoriškai paveldėtą pavadinimą „Volfas Engelman“. Tokį vardą „bravoras” turėjo ir tada, kai apie 1930 metus Kauno žurnalistai pradėjo rengti Spaudos balius, kuriuos 1994 metais vėl atgaivino laikinosios sostinės plunksnos broliai. Dabar jie pirmieji sužinojo, kad anų laikų bravaro vardas kilo iš alaus daryklos savininkų (žydas Volfas ir vokietis Engelman) pavardžių, ir tokio alaus niekas daugiau negamino.

Rag._vard._II.JPGBendrovės „Volfas Engelmanas“ generalinis direktorius Vytautas Meištas surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad permainos – ne tik aludarių vardo pakeitimas, bet ir nauja produkcija, kurią pristatė pagrindinis aludaris Petras Sadovskis (prieš karą tokias pareigas turėjo Petras Sadauskas). Kauniečių tikslas – atgaivinti šviežio šviesaus alaus, kuris turi tapti miesto alumi, gamybą. Tai pradėta daryti jau 2008 metais, todėl „Volfą Engelmaną“ puikiai vertina ne tik kauniečiai, bet ir vilniečiai.

Iseras Benas Volfas buvo pripažintas šviežiojo alaus lyderis. Amerikoje leidžiamas verslo laikraštis „Wall Street Journal“ 1925 metais Volfą pavadino Lietuvos alaus karaliumi. Kauniečiai aludariai pasiryžo susigrąžinti gerą vardą ir aukštą pripažinimą. Kas dar neragavo to naujojo šviežio alaus, tai galės padaryti gegužės 7-ąją (šeštadienį), LŽS Kauno apskrities skyriaus rengiamame tradiciniame Spaudos baliuje, į kurį privalo sugrįžti ir „Volfas Egelmanas“.

Ragutis_II.JPGJau šią vasarą turėtų pasirodyti ir kauniečių istorikių rengiama knyga apie seniausią miesto „bravorą”. Joje bus gausu  straipsnių ir nuotraukų iš ano meto spaudos. Gal tenai pamatysime ir Vlaberio piešinius alaus tema? LŽS Kauno apskrities skyriaus nario, senjorų klubo MES pirmininko Vladimiro Beresniovo, dalyvavusio aludarių įmonės vardynose, kūryba sudomino ne tik bendrovės „Volfas Engelmanas“ vadovus, bet ir istorikes, būsimos knygos autores.

Nuotraukose: (viršuje) Alaus daryklos generalinis direktorius Vytautas Meištas ir pagrindinis aludaris Petras Sadovskis; (viduryje) „Ragutį” pakeitė „Volfas Engelman”; (apačioje) TV operatoriai turėjo ką užfiksuoti

                                               Vladimiro Beresniovo nuotr.

 

 

 

Panašūs straipsniai