Riboti spaudos laisvę – naujas Lietuvos futbolo federacijos užmojis !

Mantas STANKEVIČIUS, („Kauno diena”)

Spauda___gyvate___1_II.jpgLietuvos futbolo federacija atsisako suteikti akreditacijas SPORT1 žurnalistams. Sporto ir žiniasklaidos organizacijų vadovai kategoriški: teisė rinkti informacija neturi būti varžoma. Tokius draudimus jie vadina smūgiu futbolo sirgaliams.

Spjūvis aistruoliams

Populiariausios sporto televizijos Lietuvoje žiūrovai neišvys reportažų apie Lietuvos ir Ispanijos nacionalinių komandų varžybų, nors būtent ši televizija skiria didžiausią dėmesį Ispanijos futbolui – transliuoja aukščiausios šios šalies futbolo lygos varžybas.

Kodėl? Lietuvos futbolo federacijos funkcionieriai nusprendė filtruoti žiniasklaidos atstovus. LFF atstovė spaudai Jurga Chomskytė-McGeever televizijos žurnalistus pavadino nepageidaujamais svečiais ir atsisakė išduoti akreditacijas į Lietuvos rintinės varžybas.

Praėjusią savaitę SPORT1 operatorius buvo išvytas iš Lietuvos nacionalinės rinktinės spaudos konferencijos bei atviros treniruotės, nes, LFF teigimu, šios televizijos niekas ten nekvietė.

Apie tokius draudimas SPORT1 pranešė ne tik Lietuvos žurnalistų sąjungai, Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentui, bet ir tarptautinėms futbolo organizacijas – UEFA ir FIFA.

Sporto bendruomenė pastebi, kad toks draudimas – spjūvis visiems futbolo gerbėjams. „Dėl to nukentės tik sirgaliai“, – įsitikinę žiniasklaidos sąjungų vadovai.

Populiariausia šalyje sporto televizija ne kartą kritikavo federacijos veiklą, atskleidė skandalingus faktus apie šalies futbolo padėtį.

Savo ruožtu LFF televizijos reportažus ne kartą skundė žiniasklaidą kontroliuojančioms institucijoms, tačiau jos pripažino, kad televizija skelbė vien pagrįstus faktus ir nė sykio nepažeidė etikos.

Nesilaiko principų

Prieštaringai vertinamas ir UEFA pasitikėjimą praėjusią savaitę praradęs LFF prezidentas Liutauras Varanavičius sako, SPORT1 per vėlai kreipėsi akreditacijos, esą dėl šios priežasties ji nebuvo suteikta.

Šaltiniu teigimu, kitoms žiniasklaidos priemonėms LFF akreditacijas išdavė ir pasibaigus oficialiam jų suteikimo laikui.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) prezidentas Dainius Radzevičius pareiškė, kad su LFF aiškinsis šį incidentą.

„Kiekviena asociacija, kaip šiuo atveju ir Futbolo federacija, informaciją teikia pagal savo numatytą tvarką, tačiau dažniausiai visos organizacijos laikosi paprasto principo – nediskriminavimo ir visiems vienodo atvirumo. Tai yra normali praktika”, – kalbėjo D.Radzevičius.

Pasak LŽS prezidento, jeigu ir būna taikomos išimtys, jos turi būti labai aiškiai pagrįstos.

„Turi būti labai rimti argumentai, tačiau bet kokiu atveju atvirumo koncepcija remiasi principu „visiems vienodai”, – sakė D.Radzevičius. – Gavome SPORT1 raštą, stengsimės viską išsiaiškinti. Jau turime patirties – buvo precedentas su krepšiniu.”

Pernai Kauno „Žalgirio” klubas buvo atsisakęs į savo namų rungtynes akredituoti „Lietuvos ryto” žiniasklaidos grupės atstovus. Priežastis – neobjektyvi apie komandą skleidžiama informacija. Tuomet D.Radzevičius teigė, kad pagal šalies Konstituciją teisė rinkti ir skleisti informaciją gali būti ribojama tik įstatymu. „Kol kas nemačiau tokio įstatymo, kad kuriai nors organizacijai ar klubui būtų suteikta teisė ignoruoti vieną žiniasklaidos priemonę ir mylėti kitą. Taip elgtis yra neprotinga ir nesąžininga”, – teigė jis. Vėliau „Žalgiris“ tokį draudimą panaikino.

Padės ieškoti išeities

LŽS sporto klubo pirmininko Tautvydo Vencevičiaus teigimu, sąjunga laikosi nuomonės, kad žurnalistų teisė rinkti informaciją neturėtų būti varžoma.

„Tai numatyta įstatymuose, – sakė T.Vencevičius. – Manau, kad problema turėtų išsispręsti. To tikiuosi, nes tokie konfliktai nepuošia nei žurnalistikos, nei futbolo. Negalima žurnalistams trukdyti rinkti informacijos, ypač apie nacionalinę Lietuvos futbolo rinktinę, kuri yra pavyzdys visiems mūsų sportuojantiems vaikams. Žinoma, žurnalistai negali pažeidinėti etikos, jų pareiga – rengti objektyvius reportažus. Jeigu LFF ir SPORT1 neras geranoriško kompromiso, LŽS turbūt mėgins padėti – organizuos susitikimą ir diskusiją prie apkrito stalo”, – teigė T.Vencevičius.

Klemensas Rimšelis, Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius

Demokratinėje valstybėje tokių dalykų neturėtų būti. Ypač kai kalbame apie nacionalinės šalies rinktinės varžybas. Tokios istorijos nepuošia mūsų sporto. Man asmeniškai nė karto nėra kilusi mintis iš spaudos konferencijos išprašyti žurnalistus. Kartais vyksta uždari posėdžiai, tačiau keista, kad šį kartą taip buvo pasielgta per viešą spaudos konferenciją. Žinoma, LFF yra savarankiška organizacija, valstybė jai praktiškai nedaro įtakos, tik sprendžia finansavimo klausimus. Tačiau nėra nuo ko saugotis, nes informacija vis vien bus paskleista. Verčiau jau susitaikyti su realybe ir gyventi pagal normas, kurios yra susiklosčiusios. Visi turime teisę rašyti, klausti, galvoti.

Laima Janušonytė,Tarptautinės sporto žurnalistų asociacijos viceprezidentė

Gal kokiose nors trečiose šalyse gal tai ir yra įmanoma. Vienas pavyzdžių galėtų būti Iranas, kuriame anksčiau moterys nebūdavo leidžiamos į nei į futbolo rungtynes, nei į konferencijas. Tačiau jos jau yra išsikovojusios tokią teisę. Gal kažkur, kur nėra reguliavimo taisyklių, etikos, galbūt tai ir yra įmanoma. Kai gavau žinią apie nesuvokiamus draudimus, paskambinau federacijos prezidentui Liutaurui Varanavičiui ir paklausiau, kodėl taip buvo padaryta. Jis greičiausiai buvo labai susinervinęs dėl pralaimėtų rinkimų UEFA ir nelabai mandagiai kalbėjo.

Nesu šališka, tačiau iš karto buvau apkaltinta, kad palaikau SPORT1. Man buvo pasakyta, kad šios televizijos žurnalistai ir operatoriai laiku nepateikė duomenų akreditacijai, todėl nebuvo įleisti netgi į spaudos konferenciją. Klausiau, ar į spaudos konferenciją reikia akreditacijos. Man tai pasirodė keista, nes Lietuvoje tokios praktikos nėra buvę. Gal LFF turi naujas taisykles? L.Varanavičius mane patikino, kad tai yra vienkartinis atvejis, jeigu kitais atvejais bus laiku pateikiami duomenys akreditacijai, ji bus suteikiama.

Keista, kad SPORT1 negauna jokios informacijos apie renginius, vienintelis variantas – televizija yra išbraukta iš sąrašų. LFF prezidentas sakė, jog visi turėtume sekti oficialią federacijos internetinę svetainę, mat jie mano, jog yra labai svarbūs. Tačiau prisiminkime tai, kad net Lietuvos krepšinio federacija praneša apie visus renginius, akreditacijas, nors krepšinis yra svaresnis nei futbolas. Manau, kad LFF etikos galėtų pasimokyti. Man atrodo, kad tai yra asmeniškumai ir kultūros trūkumas. Visi žurnalistai turi teisę nušviesti Lietuvoje vykstančius įvykius. O taisyklės turi būti taikomos visiems vienodai – ir sau pačiam, ir kitiems.

Vladimiro Beresniovo piešinys „Spauda-gyvatė” (O kaip įvardinti Lietuvos futbolo federacijos šeimininkus?)

 

 

Panašūs straipsniai