Kas siekia finansiškai sužlugdyti Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją?

Viktoras TROFIMIŠINAS, LŽLEK narys

Tofimisinas_II.JPGVasario 28-ąją posėdžiavusi Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) nutarė, jog būtina nedelsiant informuoti komisijos narius delegavusias organizacijas – Lietuvos žurnalistų sąjungą ir draugiją, Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją, Lietuvos radijo ir televizijos asociaciją, Žurnalistikos centrą, Regioninių televizijų asociaciją, Lietuvos radiją ir televiziją, Lietuvos periodinės spaudos ir kabelinės televizijos asociacijas.

Tolesnis Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos darbas gali tapti neefektyvus ir problemiškas, nes Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas neužtikrina LŽLEK veiklos finansavimo. LŽLEK, kaip kolegiali viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, yra įteisinta Visuomenės informavimo VII įstatymu

Šiame įstatyme įtvirtintas ir Komisijos veiklos finansavimo principas – Komisijos ekspertų darbo, taip pat informacinio techninio Komisijos aptarnavimo, Komisijos viešųjų renginių, Komisijos patalpų eksploatavimo ir kitų administracinių išlaidų finansavimą užtikrina Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas .

Šiuo metu Rėmimo fondas siekia sumažinti LŽLEK finansavimą, teigiant, kad Komisija galėtų posėdžiauti rečiau. Komisijos pirmininko L. Slušnio pastangos užtikrinti normalią šios savitvarkos institucijos veiklą ir ginant jos finansavimą aiškinamos kaip savitikslės.

Maža to, brukama mintis paversti Komisiją viešąja įstaiga, finansuojama dalininkų (t. y. savo narius į komisiją delegavusių organizacijų) lėšomis. Todėl Komisijos nariai mano, kad juos delegavusios organizacijos turi apsvarstyti susidariusią situaciją ir imtis priemonių užtikrinant normalų LŽLEK darbą, jos veiklos efektyvumą, kreiptis į SRTRF ir apie susidarusią nepatenkinamą padėtį informuoti Lietuvos Seimą.

P. S. Nėra reikalo imituoti veiklą, jei sąlygos jai nesudaromos. Gal paprasčiau svarstyti klausimą dėl deleguotų narių atšaukimo iš Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos?

Nuotraukoje: Publikacijos autorius, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos narys, Lietuvos žurnalistų sąjungos  Etikos komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas

Panašūs straipsniai