Lietuviškų televizijos serialų škvalas

Ieva JANAVIČIENĖ, „TV diena”

Cinema___3_II.jpgTelevizijų varžybos, kuri žiūrovams pasiūlys daugiausia nacionalinių melodramų, pasiekė piką. 2011-ųjų vasario mėnesį pristatyti net trys nauji lietuviški serialai.

Nors kartkartėmis pasigirsta svarstymų, ar serialų bumui negresia tapti pertekliumi, ar ši aukso gysla nevirs banalių, nuspėjamo siužeto, abejotinos kokybės muilo operų puokšte, neslūgstantis žiūrovų dėmesys tai paneigia. Suprantama, kad serialų kūrėjai trina rankas, tačiau užmigti ant laurų neketina ir stengiasi vienas kitą pranokti scenarijų išradingumu ar bent vaizdo kokybe. O ir kritikai žiūrovų bukinimo grėsmės neįžvelgia. Atvirkščiai – džiaugiasi, kad net ir vieną po kito kepdami serialus kūrėjai stengiasi tobulėti ir padeda aktoriams ištverti sunkmetį. „TV diena” pažvelgė, kuo žiūrovus nustebins patys naujausi lietuviški serialai.

Moters keršto metamorfozės

Naujas LNK serialas „Pavogta laimė” – bandymas patikti ne tik namų šeimininkėms, bet ir platesnei auditorijai. Jis pristatytas kaip estetiška melodrama, sumišusi su trileriu, kupina veiksmo, muštynių, gaudynių, na, ir meilės.

Dramatiška meilės istorija prasideda ekstremaliu triuku – pagrindinės serialo aktorės Valdos Bičkutės „skrydžiu” nuo tilto į šaltą vandenį. Šitokios bausmės jos herojė Edita – nusikalstamo pasaulio vadeivos sūnų pamilusi mergina – nusipelnė už tai, kad sužinojo per daug. Į pristatymą susirinkę aktorės kolegos juokavo, kad ji, matyt, ketina tapti „etatine” šuolininke, mat ir kitam jos personažui režisieriaus Mario Martinsono filme „Nereikalingi žmonės” teko šaltos maudynės.

Įtempto veiksmo istorija rutuliosis jai, turtingai, karjeros aukštumas Vokietijoje pasiekusiai verslininkei grįžus į Lietuvą atkeršyti savo skriaudikui, buvusiam vyrui ir jo nusikalstamose grupuotėse žinomai šeimai. Žinoma, netrukus neapykantą jos širdyje pakeis meilė. Tačiau serialo kūrėjai pažadėjo, kad pirmoje serijoje prasidėję susišaudymai tęsis ilgai – vien per trisdešimt pirmųjų serijų nugalabyti bus dešimt herojų.

O bene labiausiai LNK didžiuojasi, kad „Pavogta laimė” iš kitų serialų išsiskiria vizualine kokybe – serialas filmuotas ne filmavimo kameromis, o fotoaparatais, kokius naudojant buvo sukurta ir paskutinė serialo „Daktaras Hausas” dalis.

Meluojančios moterys ir pasmerkti vyrai

TV3 televizijai nesvetimas juodas humoras. Užbaigusi jausmingą melodramą „Moterys meluoja geriau” su dvigubai ilgesne serija, Šv. Valentino dieną žiūrovams ji siūlys sutikti su serialo kruvinais „Pasmerkti” kriminalais.

Šio pagal rašytojo Edvino Kalėdos romanus kuriamo serialo trečiame sezone netrūks daug šaudymų, išdavysčių ir įtampos. Nenuostabu, kad jis ir buvo pristatytas šūviais. Režisierius Sigitas Račkys į vieną sostinės klubą susirinkusiems abiejų serialų aktoriams riktelėjo užsikimšti ausis ir išsižioti, o į filmavimo aikštelę šaudydami įsiveržė trys serialo „Pasmerkti” herojai.

Įtampą išsklaidė pats S.Račkys, garsiai perskaitęs palyginamąją „Moterys meluoja geriau” ir E.Kalėdos trilogijos ekranizacijų statistiką ir taip paneigęs, kad pirmasis – kaip reta šviesus serialas, o antrasis – juodžiausias jo antonimas. Abiejuose filmuose mirė, žuvo ar buvo nužudyta po 7 veikėjus – vien Jurijaus Smorigino herojus Feliksas Šmakovas seriale „Moterys meluoja geriau” jau nužudė tris savo žmonas ir kėsinasi į aktorės Kristinos Andrijauskaitės personažą Ireną. O sulaikytų asmenų statistikoje pirmauja „Moterys meluoja geriau” – tokia dalia teko 9 veikėjams, o trilogijoje – „tik” 8. Pirmajame įvyko ketverios vestuvės, antrajame – trejos. „Stebuklingų” prisikėlimų iš numirusių kriminalinėje trilogijoje pasitaikė 2, o „Moterys meluoja geriau” atgijo vienas personažas.

Tiesa, statistikos duomenys turėtų nusvirti serialo „Moterys meluoja geriau” naudai, mat nors su TV ekranu jis atsisveikina, jau dabar aišku, kad bus kuriamas ir penktasis jo sezonas. O „Pasmerkti” yra paskutinė E.Kalėdos romanų trilogijos dalis.

Investicija į gamtosaugą

TV3 serialą „Drąsos kaina” pakeitęs „Kelias namo” subalansuotas tiems, kuriems rūpi Žemės ateitis. Ant tradicinių meilės ir neapykantos pamatų sukurtas pirmasis ekologinis serialas Lietuvoje imasi nagrinėti gamtosaugos problemas.

Serialo centre – vieno nacionalinio parko teritorijoje gyvenančios dvi šeimos, kurių viena iš paskutiniųjų stengiasi saugoti ir puoselėti gamtą, o kita joje mato gerą pelno šaltinį. Kaip ir įprasta melodramose, šeimų kovas audrina, bet galiausiai ir užbaigia jų vaikų meilė.

„Šią vasarą mes su vyru plaukėme baidarėmis upe ir atradome tokį gamtos grožį ir jaukumą. Išskyrus tai, kas pakrantėse… Mūsų žmonės nemyli gamtos ir palieka daugybę šiukšlių, todėl galvoju kitais metais imtis žygių, sukviesti būrius žmonių ir valyti tas pakrantes. Bet prie šios problemos sprendimo, tikiu, prisidės ir šis serialas. Tai – vienas iš būdų kalbėti apie ekologiją”, – sakė aktorė Nijolė Narmontaitė.

Netikėtas vaidmuo seriale teko aktoriui Sauliui Balandžiui – jis įkūnijo eilinį Lietuvos ūkininką, neatsitraukiantį nuo ūkio darbų našlį, besirūpinantį dukra. O Liubomiras Laucevičius juokavo, kad jam asmeniškai „Kelias namo” buvo itin neekologiškas darbas kenksmingomis sąlygomis – jam dėl savo personažo reikėjo pradėti rūkyti.  

Vladimiro Beresniovo piešinys „Cinema”(„Kinas”)

 

Panašūs straipsniai