Žiniasklaidos anatomija: Bažnyčia ir valstybė. Krikščioniškojo ir sekuliaraus požiūrių sąveika viešojoje erdvėje

Vidmantas VALIUŠAITIS

valiusaitis_II_a.jpgČia pat – savivaldos rinkimai. Sutapimas ar ne, tačiau politiniuose sluoksniuose pastebimas pagyvėjęs dėmesys religinei tematikai (Kauno savivaldybės rūmuose neseniai atidaryta netgi koplyčia), tuo tarpu žiniasklaidos priemonėse – atkaklesnis nei įprastai tonas Bažnyčios atžvilgiu.

Kita vertus, kunigai nevengia pasisakyti visuomeniniais klausimais, įskaitant ir sugestijas dėl pasirinkimų artėjančiuose rinkimuose, antra vertus, pasitaikanti retorika Bažnyčios atžvilgiu irgi vargu ar labai skatina aukštesnės kokybės visuomeninį dialogą.

Štai keletas citatų iš spaudos: „ekonominė ir moralinė krizė tapo puikia dirva įsivešėti metodiškam Bažnyčios kišimuisi į valstybės ir jos piliečių reikalus”, „Bažnyčiai (visais laikais) rūpi, kaip išlaikyti ir plėsti savo įtaką, eskaluoti konfliktus, stabdyti mokslo ir technologijų pažangą bei kaišioti pagalius į ratus švietimui”, „turime savo ideologinę bombą – 50 metų sovietmečio sumišusio su davatkiniu religingumu. To rezultatas – prisitaikėliškumas, baimė reikšti savo nuomonę ir korupcija”.

 

Ar korupcija iš tiesų yra „davatkinio religingumo” pasekmė, ar tikrai Bažnyčia eskaluoja konfliktus, stabdo mokslo ir technologijos pažangą, kaišioja pagalius į ratus švietimui?

 

Apie tai – vasario 22-ąją, antradienį 10.05 val. „Žinių radijo” pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija”. Kartojimas – 19.10 val. Laidoje dalyvauja: žurnalo „Balsas.lt savaitė” vyriausiasis redaktorius Arūnas Brazauskas, Delfi.lt ir Lrytas.lt apžvalgininkas, tinkalpio Tikiu.lt redaktorius Juozas Dapšauskas, partalo Delfi politikos apžvalgininkas Vladimiras Laučius ir Viešosios įstaigos „Gerosios naujienos centras” direktorius Remigijus Jucevičius.

Nuotraukoje: Radijo laidos „Žiniasklaidos anatomija” redaktorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis

 

Panašūs straipsniai