Kęstučiui Pūkui užsivėrė durys į valdžią

Aušra GARNIENĖ, „Kauno diena”

Pukas_II.jpgPašmaikštavimai, kas bus stipresnis – Viesulas ar Pūkas, vienam iš dviejų koalicijos partnerių baigėsi liūdnai net nesulaukus rinkimų dienos. Kęstutis Pūkas  („Pūko” radijo ir televizijos savininkas, laidos „Kitokia Lietuva” vedėjas) priverstas trauktis, nes nuslėpė teistumą.

Dviejų koalicija žlugo

Viešai skelbiamas K.Pūko gyvenimo šūkis „Mušk kumščiu į tą pačią vietą sienoje ir pramuši skylę”, verslininkui ir pradedančiam politikui skylės į miesto valdžią pramušti nepadėjo.

Penkis kartus vedusiam pretendentui į Kauno valdžią K.Pūkui koją pakišo prekyba motociklų detalėmis devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. K.Pūkas neinformavo rinkimų komisijos, kad 1983-iaisiais buvo teistas už spekuliaciją. Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė išbraukti jį iš rinkimų sąrašų.

Kaip pavienis kandidatas rinkimuose save iškėlęs verslininkas, radijo ir televizijos stočių „Pūkas” savininkas K.Pūkas kompanionu pasirinko kitą savarankišką kandidatą – verslininką Joną Viesulą.

Dviese jie ketino siekti miesto tarybos nario mandatų, įkūrę koaliciją „Kitokia Lietuva”. Dabar J.Viesulas rinkimų mūšio lauke liko vienas.

Kaltos motociklo detalės

„Apšiko mane, tokį Lietuvos patriotą!” – širdo K.Pūkas, sužinojęs VRK ketinimus šalinti jį iš rinkimų kovos. Klausimo apie teistumą jis net nenorėjo girdėti.

„Nepriklausomoje Lietuvoje už tokią veiklą nebaudžiama. Aš neteistas”, – skambiai pareiškė buvęs kandidatas į miesto tarybą. Jis įsitikinęs, kad nepriklausomoje Lietuvoje nedera paisyti sovietmečiu galiojusių įstatymų ir teismų sprendimų.

K.Pūkas prisipažino tuometei valdžiai įkliuvęs dėl to, kad iš Maskvos veždavo į Lietuvą motociklų „Jawa” detales ir laisvu nuo darbo metu remontuodavo motociklus. Pagal tuomet galiojusius įstatymus už tokią spekuliacija vadintą veiklą buvo baudžiama.

Nežada pasiduoti

„Ką darysi, teko pasėdėti antrojoje griežtojo režimo zonoje ir pamatyti to gyvenimo”, – šio savo gyvenimo epizodo nesureikšmino K.Pūkas.

Pasiteiravus, kodėl eidamas į rinkimus neinformavo apie teistumą rinkimų komisijos, K.Pūkas tik nusijuokė: „Nemanau, kad turiu tai daryti. Tada visi sovietmečio disidentai turėtų vaikščioti užsidėję lenteles, kad jie teisti.”

K.Pūkas nežada taip lengvai pasiduoti ir VRK sprendimą skųs teismui. „Tai nieko daugiau, kaip žmogaus teisių pažeidimas. Aš privalau apginti žmogaus teises!” – skambiomis frazėmis žarstėsi nespėjęs kojų apšilti politikas.

Kalendoriukai – perniek

Ko gero, ne mažiau už K.Pūką VRK sprendimu nepatenkintas jo koalicijos partneris J.Viesulas. „Padaryti lankstinukai, išleisti kalendoriukai gražiausi, užsakytos reklamos, o man sako, kad dabar turėsiu fotografuotis naujam plakatui ir eiti į rinkimus vienas. Nesąmonė!” – aiškino įsiaudrinęs J.Viesulas.

Jis įsitikinęs, kad dėl to, jog iš kandidatų sąrašų išbraukiamas K.Pūkas, kalčiausia VRK, mat joje dirba didžiųjų partijų atstovai, kurie nori atsikratyti pavienių kandidatų konkurencijos. „Mes nepatogūs jiems, nes norime, kad kitokia Lietuva būtų už lango, o ne tik popieriuje ar rinkimų biuletenyje”, – skambiomis frazėmis švaistėsi J.Viesulas

Jis 2009-aisiais rinkimuose į Europos Parlamentą buvo tautinės partijos „Lietuvos kelias” sąrašo lyderis, nurodęs, kad nuolatinė gyvenamoji vieta yra Vilniuje. Šiemet J.Viesulas bando laimę rinkimuose į Kauno tarybą.

 Nieko nuslėpti negali

„Spekuliacija sovietmečiu buvo neišvengiama, bet kas pasakys, ar tuo užsiimdamas K.Pūkas padėjo sovietų valdžiai, ar ją griovė”, – pusiau juokais, pusiau rimtai svarstė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak jo, pretendentas į savivaldybę privalo informuoti rinkimų komisiją, jeigu iki 1992 m. buvo teistas už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą. Po 1992-ųjų teistas kandidatas turi deklaruoti tai be jokių išlygų.

Z.Vaigauskas pripažįsta, kad sovietmečiu verslas buvo laikomas nusikaltimu, tačiau atkreipia dėmesį, kad šioje situacijoje nesvarstoma, ar K.Pūko veikla buvo smerktina, ar ne. „Įstatymas įpareigoja ir senus savo griekus atskleisti. K.Pūkui nebūtų kilę jokių problemų, jeigu jis anketoje apie tai būtų informavęs”, – aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas.

Su K.Pūko argumentais dėl dabar nebegaliojančių sovietinių įstatymų Z.Vaigauskas nenorėjo sutikti. „Pripažįstame sovietmečiu įregistruotas santuokas ir kitus dalykus. Teismai tuomet ne vien už antitarybinę veiklą teisė”, – savo nuomonę dėstė VRK vadovas.

 Jis nedrįso prognozuoti, kas bus, jeigu K.Pūkas apskųs VRK sprendimą braukti jį iš rinkimų sąrašų. „Anksčiau teismas palaikydavo mūsų poziciją. Nežinau, kokius argumentus teismui pateiks K.Pūkas, todėl nenoriu nieko spėlioti”, – sakė Z.Vaigauskas.

Nuotraukoje: kaunietis, „Pūko” radijo ir televizijos savininkas, laidos „Kitokia Lietuva” vedėjas Kęstutis Pūkas

 

Panašūs straipsniai