Marijonas Mikutavičius: "Trys milijonai" – mūsų visų

Ieva STANYTĖ,(TV Diena)

Mikut_II.jpgLietuva jau įprato su Marijaus Mikutavičiaus daina „Trys milijonai” švęsti pergales, todėl jos triumfas LNK projekte „Lietuvos daina” tikriausiai nustebino nedaugelį. M.Mikutavičius populiarėti pradėjo būdamas vienu televizijos laidos, skirtos jaunimui, „Tangomanija” vedėjų. Nuo 2004 iki 2005 m. vedė LNK pokalbių laidą „Vakaras su Marijonu”. 2007 m. su Vytautu Šapranausku buvo realybės šou „Dangus 2” vedėjas. 2007 m. balandžio 8 d. debiutavo TV3 televizijoje: vedė TV žaidimą „Taip arba ne” ir vedė TV laidą „Myliu.LT”.

M.Mikutavičius muzikinę karjerą pradėjo praėjusio dešimtmečio pradžioje, su grupe „Bovy”. Latvijos festivalyje „Liepajas dzintars” pelnė geriausio vokalisto vardą. „Tris milijonus” 2000-aisiais sukūrė M.Mikutavičius, Andrius Kauklys, Marius Narbutis ir Darius Vaičiulis. 2004-aisiais atlikėjas išleido solinį albumą „Pasveikinkit vieni kitus”, kuris pelnė ne vieną apdovanojimą. Dainininkas atliko ne vieną partiją roko operose, 2006-aisiais su grupe „LT United” laimėjo šeštą vietą „Eurovizijos” dainų konkurse.

Marijus juokauja, kad dainininko kelią pasirinko dėl tos pačios priežasties kaip ir visi – nenoro dirbti fabrike. O iš tiesų kalta… aplinka. Abu jo tėvai susiję su muzika, tad nuo pat mažens atlikėjas buvo vedamas į koncertus, lankė muzikos mokyklą.

 

 

Balsuotų už „Laužo šviesą”

„Projekto „Lietuvos daina” nestebėjau, tačiau mačiau, kaip Merūnas, Deivis ir Ramūnas Difartas atliko „Tris milijonus”. Man patiko”, – „TV dienai” sakė M.Mikutavičius, jau daugiau nei dešimtmetį antruoju Lietuvos himnu tituluojamos dainos vienas autorių ir atlikėjas.

Kokia turėtų būti „Lietuvos daina”? Į šį klausimą M.Mikutavičius diplomatiškai atsakė, kad Lietuvoje yra daugybė dainų, vertų šio titulo, – tereikia tik paieškoti. Pats atlikėjas tituluotų grupės „Katedra” dainą „Mes jėga”, „Anties” „Pokštą”, taip pat Andriaus Mamontovo „Laužo šviesą”. Beje, pastaroji, atliekama jaunojo dainininko Iljos Aksionovo ir kito jo mokytojos Vitos Pimpienės mokinio, 9-mečio Ernesto Brazovskio iš Visagino, „Lietuvos dainoje” užėmė antrą vietą.

M.Mikutavičius griežtai pasisako už tai, kad „Lietuvos daina” turi būti tik lietuviška. „Man nesuprantama, kaip į tokį titulą gali pretenduoti išverstos kitų šalių „Eurovizijos” dainos”, – sakė jis.

Populiarumą lėmė aplinkybės

Dainos „Trys milijonai” kūrėjas mano, kad jos populiarumą nulėmė tiesiog palankios aplinkybės: Sidnėjaus olimpiadoje 2000-aisiais Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iškovojo bronzą, savo pirmą olimpinį aukso medalį parvežė Virgilijus Alekna. O ir dviratininkė Diana Žiliūtė nudžiugino pasaulio taure. Sportininkai tuomet sutikti su daina „Trys milijonai”, o pergalės džiaugsmas esą galėjo nulemti dainos populiarumą.

M.Mikutavičius taip pat pastebi, kad „Trys milijonai” labai dažnai šmėkščiojo televizijos ekranuose, o dainos vaizdo klipas lengvai įsimenamas, mat jame matome Lietuvos sportininkus. Visa tai, pridėjus ir sveiką patriotizmo dozę, dainą išpopuliarino.

Savo darbo įkaitas

Kad „Trys milijonai” jau seniai yra ne kūrėjų, o visos tautos daina, yra pareiškęs ir pats M.Mikutavičius, kai viešai aiškino, kodėl netraukė „himno” Lietuvos rinktinės sutiktuvėse 2010-ųjų rugsėjį.

„Kartais tiesiog tenori tingus ir laimingas sutikti grįžtančius draugus ir pasidžiaugti pergalėmis be jokių įsipareigojimų”, – argumentavo dainininkas.

M.Mikutavičius lakoniškai išdėstė, kad krepšininkų įžeisti tikrai nenorėjo, kad daina „Trys milijonai” jam patinka, bet ribotas žmonių suvokimas jį erzina. „Aš dainos kontekstą kartais įsivaizduoju visai kitaip nei žmonės, prašantys, kad ją dainuočiau”, – sakė atlikėjas.

Brandina naują albumą

M.Mikutavičius teigia, kad piktų interneto komentarų neskaito, nes net ir didžiausios pagyros sukelia mažiau džiaugsmo nei piktos pašaipos. Esą tiesiog nenori savęs užkrauti neigiamomis emocijomis. Atlikėjas šypteli, kad kartais tiesiog sunku suvokti, kas dedasi žmogaus galvoje. Jis iki šiol prisimena, kaip vieną rytą teko susipažinti su gerbėja – mergina, atsisakiusia visko ir paprasčiausiai atvažiavusia su juo gyventi.

M.Mikutavičius neslepia, kad dainavimas atima daug laisvo laiko, reikalauja daug jėgų, sveikatos ir gadina nervus. „Bet dainavimas man yra ir pramoga. Pavykęs koncertas, patenkinta publika ir suvokimas, kad viskas gerai, man suteikia malonumą ir primena, kad gyvenu prasmingai”, – pasakojo Marijus.

O laukiančius naujų dainininko kūrinių turėtų nudžiuginti žinia, kad jis su draugais ir kolegomis brandina naujo albumo idėją. Tik koks jis bus – roko, pop ar konceptualaus teatrališko stiliaus – kolektyvas dar neapsisprendė.

Tiesiai šviesiai

M.Mikutavičius: „Trys milijonai” jau seniai tapo ne mūsų, kurie juos kūrėme, tačiau visos tautos daina. Jai nereikia jokių atlikėjų, arba priešingai – ją gali dainuoti kas tik nori. Manęs nežavi perspektyva, kad po dešimties ar dvidešimties metų mane vežimėlyje į sceną užstums koks skautų vaikėzas ir lieps susirietus riaumoti, nes atseit be manęs to niekas negali atlikti. Tai nesąmonė. Dainos gyvena, o žmonės išprotėja, prasigeria, depresuoja, praranda optimizmą ir miršta.

Nuotraukoje: Dainuoja žurnalistas Marijonas Mikutavičius

                                                                  Juliaus Kalinsko (15 minučių) nuotr.

 

Panašūs straipsniai