Žinių radijas: Sausio 13-oji – žurnalistų liudininkų akimis

Vidmantas Valiušaitis, „Žiniasklaidos anatomija” autorius

valiusaitis_II_a.jpgSausio 13-osios 20-metis – ne ta tema, kurią galima būtų nutylėti „Žiniasklaidos anatomijoje”. Nepervertinant žurnalistų vaidmens Sausio įvykiuose, vis dėlto vargu ar galima būtų nepripažinti svarbos to fakto, kad viešumas, ištikęs perversmo iniciatorių nusikalstamą veiklą, buvo vienas iš veiksnių, privertusių stabdyti tolimesnį jėgos naudojimą ir kraujo liejimą.

Dar vienas svarbus momentas – žurnalistų asmeninio apsisprendimo ir angažavimosi kryptis.

Absoliuti dauguma kolegų tomis dramatiškomis valandomis vadovavosi moraliniais, ne pragmatiniais kriterijais – rinkosi laisvės kelią, nors toks pasirinkimas tomis valandomis buvo pralaiminčiosios pusės pasirinkimas, su atitinkamomis pasekmėmis, kurios neišvengiamai būtų pasitikusios nepriklausomybės sutriuškinimo atveju.

 Apie to meto profesinės pareigos kainą šį tą pasako ir Latvijoje pralietas kolegų žurnalistų kraujas. Sausio 11-ąją , antradienį, 10.05 val. laidoje „Žiniasklaidos anatomija” prisiminsime sausio 13-osios įvykius ir aptarsime tam tikrą jų projekciją į dabartį su žurnalistais, to metų įvykius patyrusiais ne iš spaudos, radijo ar televizijos pranešimų, bet dalyvavusiais pačiuose įvykiuose, rašiusiais, perdavinėjusiais, kalbėjusiais apie juos. Laidoje dalyvauja Edmundas Ganusauskas, anuomet „Lietuvos ryto” žurnalistas, netrukus po sausio įvykių išleistos ir dabar vėl pakartotos knygos „Gyvoji barikada” autorius;

Valdas Vasiliauskas, tuometinis „Lietuvos aido” žurnalistas, dabar – „Lietuvos žinių” vyriausiasis redaktorius;

Rolandas Barysas, sausio įvykių metu vadovavęs naujienų agentūrai ELTA, šiuo metu – „Verslo žinių” vyriausiasis redaktorius.

 Telefonu kalbėsimės su Vidu Mačiuliu, televizijos žurnalistu iš Kauno, kuriam teko pareiga Sausio 13-osios naktį, omonininkams užgrobus televiziją Vilniuje, su kolegomis perimti televizijos laidų vedimą Kaune ir dirbti tiesioginiame eteryje  daugiau kaip 10 valandų. Kauno televizija tuomet be pertraukos laidas transliavo ištisas  tris paras.

 „Žiniasklaidos anatomija” yra bendras Lietuvos žurnalistų sąjungos ir „Žinių radijo” projektas.

Nuotraukoje: Žinių radijo laidos „Žiniasklaidos anatomija” autorius ir vedėjas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Vidmantas Valiušaitis

 

Panašūs straipsniai