DRĄSIŲ KOLEGŲ JAU YRA IR ŽURNALISTŲ BENDRUOMENĖJE ! DIDŽIUOJAMĖS. PRITARIAME. PALAIKOME.

Istatymai II_1.jpgPaskutinėmis praėjusių metų dienomis Lietuvos žurnalistų sąjunga išplatino pranešimą „LŽS NESITAIKSTYS SU DARBDAVIAIS, KURIE ŽURNALISTUS NORĖS PAVERSTI VERSLININKAIS”, kurį publikuojame  mūsų svetainės „Komentaruose”.  Lietuvos žurnalistų sąjungos  pirmininkas Dainius Radzevičius kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją ir Valstybinę mokesčių inspekciją su prašymu atidžiai tikrinti kiekvieną pranešimą apie kai kurių socialiai neatsakingų darbdavių elgesį verčiant žurnalistus darbo snatykius keisti  verslo liudijimais.

 Paaiškėjo, kad  tokį darbo metodą diegia įmonė „Balsas lt.leidiniai“, siekianti žurnalistus paversti verslininkais. Tačiau tokiam naujųjų savininkų sumanymui pasipriešino „Valstiečių laikraščio“ ir „Gimtojo krašto“ redakcijos, kurią iš bendrovės „ŽIA Valda“ įsigijo ta pati įmonė „Balsas lt.leidiniai“, kolektyvas.

 Valstiečių laikraščio“ darbuotojai sulaukė valdžios reikalavimų savanoriškai nutraukti dabar galiojančias darbo sutartis ir dirbti su verslo liudijimais. Pasipiktinę tokiu reikalavimu, 2011-ųjų sausio 4-ąją 21  redakcijos darbuotojas pasirašė kolektyvinį pareiškimą.

Vilnius, 2011 metų sausio 4 diena

UAB „Krašto spauda“ einančiam generalinio direktoriaus pareigas Žanui Panovui

UAB „Balsas lt. leidiniai“ direktorei Aušrai Kurtkutei

Kolektyvinis pareiškimas

2011 metų sausio 4 dieną el. paštu gavome UAB „Krašto spauda“ personalo departamento direktorės Irmos Bernotės informaciją, kad turime iki šių metų sausio 14 dienos Valstybinėje mokesčių inspekcijoje išsiimti verslo liudijimus.

Mes, žemiau pasirašę UAB „Krašto spauda“ darbuotojai pranešame, kad nesirengiame dirbti pagal verslo liudijimus, nes tai yra neteisėta.

Kaip mus informavo Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Lietuvos įstatymai nenumato galimybės dirbti žurnalisto, dizainerio–maketuotojo, kalbos redaktoriaus, dailininko darbą pagal verslo liudijimą. Jeigu VMI nustatytų, kad asmuo dirba žurnalisto, dizainerio–maketuotojo, kalbos redaktoriaus, dailininko ir pan. darbą, o yra išsiėmęs verslo liudijimą vertimo veiklai (įskaitant nedidelės apimties spausdinimą), jam gali būti skiriama 500-1000 litų bauda.

UAB „Krašto spauda“ vadovo Žano Panovo 2011 metų sausio 4 dieną susitikime su bendrovės darbuotojais žodžiu pareikštas siūlymas savanoriškai nutraukti dabar galiojančias darbo sutartis pakeičiant jų sąlygas į veiklą su verslo liudijimais, prieštarauja Lietuvos Respublikos įstatymams.

Atkreipiame dėmesį, kad oficialių pasiūlymų dėl naujų darbo apmokėjimo sąlygų nepateikta. Nesame įsitikinę, kad jie yra mums palankūs.

Įsigydami verslo liudijimus, prarandame socialines garantijas (pašalpą ligos atveju, taip pat ir netekus darbo ir kt.).

Laikraštį kuria nemažas kolektyvas: žurnalistai, dizaineriai–maketuotojai, kalbos redaktoriai ir kiti. Tai didelė atsakomybė. Nemanome, kad, bloginant darbo sąlygas, pavyktų užtikrinti deramą kokybę ir išlaikyti skaitytojų pasitikėjimą.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, žurnalistas – tai fizinis asmuo, kuris profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą viešosios informacijos rengėjui pagal sutartį su juo ir (ar) yra žurnalistų profesinės organizacijos narys.

Todėl mes siūlome išlaikyti teisėtus darbo santykius, nustatytus Lietuvos Respublikos Darbo kodekse.

Pasirašo UAB „Krašto spauda“ Laikraščio leidybos departamento darbuotojai (iš viso 21 parašas).

Lietuvos žurnalistų sąjunga pasiryžo ginti teisėtus žurnalistų reikalavimus. Teisingumas tikrai triumfuos, nes žurnalistai pagaliau  patys suprato, kad jie  turi kovoti už savo teises, nesutikti su savanaudiškais darbdavių reikalavimais. Gal vilniečių pavyzdžiu paseks ir Kauno žurnalistai, priversti dirbti su verslo liudijimais?

Lietuvos finansų ministerijos patvirtintas „Individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą Klasifikatorius” skelbia, kad, turint verslo liudijimą, yra  leidžiamas „filmavimas pramoginiuose renginiuose, fotografavimas, vertimų veikla (įskaitant nedidelės apimties spausdinimą)”. Informacijų, interviu, reportažų, komentarų rašymas nėra įtrauktas į veiklą, kuria gali būti verčiamasi ir  Verslo liudijimas neišduodamas.Tai patvirtinimas, kad žurnalistika nėra verslas.

                                                                                                               LŽS Kauno apskrities skyrius

                                                                                                                Vladimiro Beresniovo piešinys

Panašūs straipsniai