Ir žurnalistams keičiasi socialinio draudimo įmokų tarifas

Birutė TAMALIŪNIENĖ, SoDros Kauno skyriaus vyriausioji ryšių su visuomene specialistė

Krize_II_a.jpgSocialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, jog nuo 2011 m. sausio 1 d. keičiasi socialinio draudimo įmokų tarifai daliai apdraustųjų asmenų. Pavyzdžiui, autoriai, turintys ir darbdavį, ir gaunantys pajamas pagal autorinę sutartį, nuo kitų metų pagal pastarąją mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas. Šis pakeitimas aktualus rašytojams, dailininkams, fotografams, žurnalistams ir kitiems fiziniams asmenims, kurie sukuria kūrinį ir yra laikomi to kūrinio autoriais.

Valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifai didžiajai daliai apdraustųjų nesikeičia. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad baigėsi pereinamasis laikotarpis, kai įmokos buvo sumažintos, nuo 2009 metų į socialinio draudimo sistemą įtrauktoms naujoms asmenų grupėms. Viena tokių asmenų grupių – autoriai.

Autoriams, kurie turi darbdavį (pasikeitimai)

Nuo 2011 m. autoriai, dirbantys ir gaunantys pajamas pagal darbo sutartis, nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis, mokės viso dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokas. Tokių autorių įmokų tarifai keitėsi taip: 2009 m. (pereinamasis laikotarpis) – 17 proc., 2010 m. (pereinamasis laikotarpis) – 25 proc., 2011 m. (jau pasibaigęs pereinamasis laikotarpis) – 40 proc. (iš kurių 31 proc. moka draudėjas (dėl skirtingo nelaimingų atsitikimų darbe socialinio draudimo įmokos dydžio faktinis draudėjo tarifas gali būti 30,98 arba 31,18 ar 31,7) ir 9 proc. apdraustasis, šiuo atveju autorius).

Pavyzdys: Jei autoriaus 2011 m. sausio mėnesio pajamos gautos pagal autorinę sutartį – 1000 Lt, tai nuo šios sumos draudėjas „Sodrai“ moka 310 litų, o apdraustasis (autorius) – 90 litų. Vadinasi, autorius „į rankas“ turi gauti 910 litų, tačiau draudėjui reikia turėti 1310 litų sumą.

 Autoriams, kurie gauna pajamas, bet neturi darbdavio (pasikeitimų nėra)

Atlikėjams, kurie gauna pajamas kaip autoriai (pagal autorines sutartis) ir tuo pat metu neturi darbdavio (neturi darbo sutartinių santykių) – galioja tokia pati draudimo įmokų mokėjimo tvarka kaip ir anksčiau – jokių pakeitimų nuo 2011 m. nėra. Primename, kad tokie asmenys 38,7 proc. dydžio įmokas moka tik nuo pusės gautų pajamų (29,7 proc. iš jų moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis).

Pavyzdys: Jei autoriaus 2011 m. sausio mėnesio pajamos – 1000 Lt, tai draudėjas „Sodrai“ moka 29,7 proc. ir tik nuo pusės šios sumos (500 Lt) – 148,5 litų, o apdraustasis (autorius) 9 proc. (taipogi tik nuo pusės sumos) – 45 litų. Vadinasi, autorius „į rankas“ turi gauti 955 litų, tačiau draudėjui tai atsieis 1148,5 litų. Pažymėtina, kad šiuo atveju apdraustajam priklausančios išmokos (pensija, motinystės išmokos ir kt.) bus skaičiuojamos ne nuo 1000 Lt, o tik nuo 500 Lt sumos.

 Nuo 2011 m. (po pereinamojo laikotarpio) „Sodros“ įmokų tarifai keičiasi ne tik autoriams, bet ir dar trims asmenų grupėms – atlikėjams, sportininkams ir ūkininkams. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad socialinio draudimo garantijos priklauso ne tik nuo sumos, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, bet ir nuo įmokų tarifo dydžio. Jei įmokos mažesnės, mažesnės atitinkamai ir išmokos. Kai apdraustieji mokės viso dydžio įmokas, jų išmokos atitinkamai bus skaičiuojamos taip pat nuo viso dydžio draudžiamųjų pajamų – kitaip tariant, didės šių asmenų pensijos ar motinystės pašalpos.

Vladimiro Beresniovo piešinys „Krizė”

 

 

Panašūs straipsniai