Dešimtąją Kauno žurnalistų metų palydų šventę nesugadino … sniego patalai !

Vidas Mačiulis

Korbute_II.jpg2010-ųjų gruodis labai dosnus orų permainomis, todėl priešpaskutinį metų šeštadienį nuo pat ryto Kauną pabandė užkloti sniegu. Pavyko!

 Automobiliai vos riedėjo gatvėmis, o šaligatviuose pėstieji „zuikius“ gaudė. Liaudies išmintį, kad tokią dieną ir šuo, atkabintas nuo gandinės iš namų nebėga, tačiau LŽS apskrities skyriaus nariai tai paneigė.

 Į tradicines metų palydėtuves sugužėjo virš šešiasdešimties LŽS narių (atvyko net iš Vilniaus, Jonavos, Kaišiadorių), kurie tapo dešimtosios iš eilės tradicinės metų palydų šventės dalyviais.

Daugelis neatpažino Kauno žurnalistų namų, kurių dalis rudenį buvo išnuomota kinų restoranui „Panda“. Rytietiški motyvai, ryškios spalvos, savitas stalų serviravimas, skiriasi nuo buvusio, lygiai prieš 10 metų atidaryto „Ketvirtosios valdžios“ restorano interjero ir eksterjero.

 Lygiai prieš 160 metų statyto, bene pirmojo tuometinėje Kalnų gatvėje, namelio istorija šiandien nedaug ką domina, ypač šventinę popietę, kurią šį kartą nuoširdžiai organizavo ir gražiai vedė LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė Austė Korbutė, žinoma, ir su mamos Lilijos, nes ji irgi yra žurnalistų „valdžios“ narė, pagalba…

Garniene_II.jpgKokia buvo oficialioji dalis, Birutė Mačienė jau rašė „Aktualijose“. Šventės metu taip pat buvo pagerbta STT , LŽS ir NŽKA penktąkart surengto konkurso „Žiniasklaida prieš korupciją 2010“ laureatė, „Kauno dienos“ žurnalistė Aušra Garnienė. Kritiška kolegė dažnai prieš plauką šukuoja Kauno valdžią, visus, kurie nepaiso įstatymų. Kad kolegė visda būtų objektyvi ir geranoriška, A. Garnienei buvo įteikta skyriaus „Angelo“ skulptūrėlė.

Joksas II a_1.jpgBuvęs ilgametis „Kauno dienos“ žurnalistas, kaišiadorietis Leonardas Jokšas, šiais metais sulaukęs 70-ojo jubiliejinio gimtadienio, šventės metu irgi priėmė sveikinimus ir linkėjimus. Kaip ir šių metų Vaižganto premijos laureatas Juozas Kundrotas bei Jono Marcinkevičiaus literatūrinės premijos laureatas Rimantas Marčėnas.

Buvo pagerbti ir  aktyviausi internetinės svetainės www.kaunozurnalistai.lt talkininkai Vladimiras Beresniovas, Stasys Dargis ir Ričardas Šaknys, kurie su video kameromis, foto aparatais įamžino ir šių metų palydėtuves, kurių įdomiausius epizodus paliks LŽS skyriaus istorijoje.

Lukas II a_1.jpgKauno miesto mero Andriaus Kupčinsko vardu šventės dalyvius pasveikino ir  2.5 ltr škotiško viskio butelį įteikė mero patarėjas, buvęs LŽS narys Dainoras Lukas.

Tačiau  „karštų lašų“ butelis liko neatkimštas (tai bus padaryta pavasarį, gegužės 7-ąją, kai vyks tradicinis Spaudos balius).

P0A_8934r II_1.jpgVisus sušildė ir maloniai nuteikė netikėtas šventės vedėjos Austės Korbutės pasiūlymas – susivienyti…susipinant! Keli spalvotų, labai storų ir stiprių siūlų kamuoliai, miklių žurnalistų rankų dėka, keliavo iš vienos pusės į kitą. Kai kamuolių nebeliko, visi jau buvo susipynę…

 Greitai visos grožybės vėl atsidūrė Austės rankose, kuri supainiojosius spalvingus siūlus atidavė  „Pandos“ savininkui Do Wei, kad  į  jaukų restoraną  kiekvieną dieną  pakviestų kuo daugiau svečių.

kinai_kalba_II.jpgLietuvoje verslą puoselėjantis kinas ne tik supranta, bet ir kalba lietuviškai, nes jo žmona  –  kaunietė Diana. Tačiau šį kartą žurnalistus  už savo sūnų lietuviškai pasveikino Do Wei mama, pakvietusi pasmaguriauti  kinų paruoštais  patiekalais. Kinų virėjų šalti ir karšti užkandžiai buvo labai skanūs. Pirmąkart per dešimt žurnalistų švenčių,  ant didžiulio „Pandos“ padengto stalo neliko nė trupinėlio…

 Visus maloniai nuteikė ir muzikinės grupės „Presto“ atliekamos dainos bei instrumentinė muzika. Tiesa, šventė prasidėjo ne jų, o Antano Šabaniausko įdainuoto Spaudos valso „Tris dienas, tris naktis“ įrašu. Mzikantas Raimondas paaiškino, kad niekas kūrinio įtaigiau neatliks, kaip Šabaniauskas, kurio dėka prieš aštuonias dešimtis metų pirmą kartą Kaune nuskambėjo žurnalistų himnu tapusi daina. Įdomu, kiek dešimtmečių ji  dar bus žurnalistų švenčių palydovė?

Siulai_2__II.jpgNuotraukų autorius – LŽS narys Ričardas Šaknys;

Tituliniame puslapyje – Vladimiro Beresniovo piešinys „Senis besmegenis: Kūrybingų metų!”

P0A_8942r_II.jpg

Panašūs straipsniai