Nediskredituokim žurnalisto profesijos! Laiškas LŽS suvažiavimui

Laisvė Linkuvienė, LŽS narė-korespondentė, Vilnius

Istatymai II_1.jpgNoriu atkreipti LŽS XV suvažiavimo delegatų  dėmesį. Atidžiai palyginusi esamus  Lietuvos žurnalistų sąjungos  įstatus su siūlomais pakeitimais, pastebiu labai  pavojingas, nesuderinamas su demokratine visuomene ir žiniasklaidos atvirumu, prieštaraujančias Lietuvos Respublikos Konstitucijai, Visuomenės informavimo įstatymui bei Profesinių sąjungų įstatymui, tendencijas.

Siūlomi pakeitimai ir papildymai 

1. Pašalinti nuo LŽS valdymo visus žurnalistus, kurie nors kiek susigaudo įstatymuose ir dirba ne privačiam savininkui, o valstybei (4.3.3., 4.10.1, 10.2.1.5, 8.5 ).

2. Į LŽS priimti laidotuvių fotografus ( Ekonominės veiklos rūšių klasifikatorius, toliau – EVRK klasė 74.20), laikraščių išnešiotojus ( EVRK 58.13,58.14), muzikos įrašų pardavėjus (EVRK 47.89,77.22), pramoginių renginių filmuotojus (EVRK 74.20), turinčius vos 1 metų patirtį ir bent vieną pažįstamą iš  LŽS  tikrųjų narių (4.4.1, 4.7.4 punktai).

Kitokių verslo liudijimų, bent kiek artimesnių žiniasklaidai, Lietuvoje neparduodama. Balsuodami už šiuos pakeitimus aukštojo mokslo diplomą prilyginsime verslo liudijimui.

Nereikalaujama nei spausdintų darbų, nei kitokių įrodymų, jog iš tiesų dirbamas žurnalistinis darbas.

3. Nuo LŽS narių ir visuomenės slėpti informaciją apie priimtus nutarimus (7.4, 8.4, 11.6).

4. LŽS administracija vienasmeniškai įtakos žurnalistų klubų veiklą ir valdymą. (8.5).

Gerbiami kolegos, prašau, jeigu dar bent kiek rūpi žurnalistikos, kaip profesijos prestižas ir išlikimas, nebūti abejingiems ir įvertinti šias pastabas. Kolegos, turintys balsavimo teisę – kreipiuosi į Jus ir prašau nebalsuoti už minėtus įstatų pakeitimus, antraip žurnalisto profesija bus visiškai diskredituota.

LŽS suvažiavimas turi priimti kreipimąsi į Vyriausybę ir Seimą dėl beatodairiško žiniasklaidos, ypač spaudos žurnalistikos, naikinimo pakėlus PVM iki 21 proc., didesniu tarifu apmokestinus honorarus ir pabranginus leidinių pristatymą. Dėl to užsidarė ir užsidarys daug spaudos leidinių ir daugybė žurnalistų neteks darbo bei pragyvenimo šaltinio. Tai šiandien yra žurnalistų problema Nr. 1 ir turi būti sprendžiama suvažiavime, o ne mėgėjiškai parengti įstatų pakeitimai, kai LŽS valdyba ir taryba iš TŲ PAČIŲ narių tikrins ir vertins SAVO PAČIŲ darbą.

Vladimiro Beresniovo piešinys „Įstatymas”

Panašūs straipsniai