„Kodėl?“ Kodėl Jūs, Rūta Grinevičiūte, tapote prokurore?

Jolanta KAZLAUSKIENĖ

KZR_Snarskis_II.jpgTai, ką lapkričio 22-ąją pamačiau televizijos laidoje „Kodėl“, dar ir dabar negaliu nusiraminti. Ir kalta dėl to ne pilnatis, o graži, visada savimi pasitikinti televizijos žvaigždė Rūta Grinevičiūtė. Ji, pakeitusi reklamuotą savo laidos „Kodėl?“ temą, surengė tiesioginį, viešą TV teismą (tikrasis – Vilniuje vyko už uždarų durų) „apsivogusiai dainininkei Irmai Jurgelevičiūtei“.

 Televizijos studijoje trūko tik kaltinamosios, visi kiti teismo proceso dalyviai buvo savo vietose. Liudininkai („Šok su manimi“ dalyviai ), konsultantai (du Seimo nariai – psichologas ir šokėjas, taip pat viešųjų ryšių specialistas), advokatas ( Vytautas Sirvydis ) ir prokurorė – teisėja ( Rūta Grinevičiūtė-Janutienė ).

 Liūdna, kad žinoma dainininkė Irma Jurgelevičiūtė, išgarsėjusi ir savo asmeninio gyvenimo nuotykiais, pasisavino svetimą turtą (kleptomanija ar noras turėti daugiau rūbų, papuošalų?). Lūdna, kad pinigų ir asmeninių daiktų neteko TV projekto „Šok su manimi“ dalyviai. Liūdna, kad TV laida „Kodėl?“ šiai, skatiko nevertai temai, kai Lietuvoje tiek daug įvairiausių problemų, paskyrė vos ne valandą.

Tačiau liūdniausia ir nemaloniausia, kad žurnalistė pamynė ne tik savo profesijos Etikos kodeksą, bet ir elementarų žmogiškumą. Pirmaisiais ir paskutiniaisiais sakiniais ji tiesiai šviesiai sakė, kad Irma Jurgelevičiūtė yra vagilka, ir ji turi atsiprašyti visų apvogtųjų. Kas žurnalistui suteikė teisę skelbti nuosprendį be teismo? Kas žurnalistui, neturinčiam prokuroro mantijos, leido kaltinimą pateikti I.Jurgelevičiūtei?

Kol TV laidos metu advokatas neperspėjo, kad tai pakensk tyrimui, R.Grinevičiūtė-Janutienė žadėjo parodyti ir vaizdo medžiagą, kaip dainininkė gvelbia „lėlės“ pinigus. Pirmąkart  pamačiau, kad TV laidos dalyviai nepritarė, kai kurie net prieštaravo, naujajai „prokurorei“, kuri, išgirdusi neparankų pašnekovo atsakymą, nutraukdavo jo kalbą. Kviestinių elgesys pasikeitė, kai psichologas ir advokatas priminė, kad pilietį  nuteisti gali tik teisėjas, o ne televizijos žvaigždės. 

 Žavėjausi Rūta Grinevičiūte, kai ji dirbo „Respublikoje“, pasveikinau žurnalistę, kai 1999 metais už tiriamosios žurnalistikos knygą „Nuslėptoji „Williams atėjimo istorija“ jai buvo paskirta prestižinė Lietuvoje Vinco Kudirkos premija. Vėliau ji imponavo savo aštrumu ir objektyvumu televizijos „Paskutinėje instancijoje“. Patiko, kol žurnalistė Rūta Janutienė netapo …prokurore.

 Kodėl prokurorišką savo kolegės elgesį neįvertina kolegos žurnalistai ir Etikos sargai? Kodėl LŽS, prieš 10 metų aukščiausia savo premija paskatinusi Rūtą Grinevičiūtę-Janutienę, viešai neanalizuoja laureatės klaidų? Kodėl apskritai Lietuvos žurnalistai pamiršta prasmingus, teisingus ir visiems brangius V. Kudirkos žodžius:

Tegul saulė Lietuvoj

Tamsumas prašalina,

Ir šviesa, ir tiesa

Mūs žingsnius telydi.

 

Nuotraukoje: V.Kudirkos premijos laureatė, TV laidos „Kodėl?“ vedėja Rūta Grinevičiūtė-Janutienė

                                                                Nuotr. Martyno Vidzbelio („Valstieičių laikraštis“)

Piešinys: „Žiniasklaidos pjovėjas“

                                                                Aut. Algimantas Snarskis („Ūkininko patarėjas“)

 

Panašūs straipsniai