Susitikimai, kurie neblėsta. Satyriko žodis žurnalistams…

Juozas KUNROTAS. žurnalistų klubo MES narys

Klusas II_1.JPGTradicinėje LŽS Kauno apskrities skyriaus Senjorų klubo MES popietėje svečiavosi poetas satyrikas Rimantas Klusas. Jo kūrybinę kraitę sudaro trylika satyros ir humoro knygų. Svečias skaitė savo kūrybos iš pastaruoju metu išleistų rinkinių „Smagūs skaitiniai“ bei „Genantys genai“, dar nepublikuotų parodijų, epigramų, eiliuotų humoreskų…

 „Ar mums reikalinga kultūrų sintezė?“ – tokį klausimą kėlė kultūros istorikas, orientalistas dr. Romualdas Neimantas (jau a. a.), lamkydamasis Senjorų klubo MES popietėje.

 Savo protines ir fizines galias jis buvo pašventęs orientalistiškai, parašė per trisdešimt knygų – apybraižų, apysakų, mokslinių studijų – apie Egiptą, Indiją, Japoniją, Kiniją, juodąją Afriką, kitas šalis.

Veikaluose atskleista socialinė, kultūrinė, paprotinė sankloda, Lietuvos kultūriniai saitai su Rytų kraštais.

 Plačiai rašoma apie lietuvius, kurie pirmieji mynė takus į egzotiškas šalis ir jas aprašė.

 Vien per pastarąjį laikotarpį nuoširdžiai pabendrauta ir su žinomais rašytojais satyrikais – Aleksu Dabulskiu, Jurgiu Gimberiu, o dabar ir su Rimantu Klusu, kurių kūryba skaitytojų yra mėgstama.

 Literatūrologai, vertindami R.Kluso kūrybą, yra pabrėžę, kad poetas ne tik pasitelkia, bet ir meistriškai panaudoja komizmo atsargas – elegantišką parodiją, parafrazes, taiklius aforizmus su gilia potekste.

 Ant didelio proto

Sėdėjom, tupėjom.

Ant proto apsnūdom, sustingom.

Ir tarė toks vienas,

Turintis galvą:

– Nereikia to proto protigam.

 Kauno žurnalistų namuose svečias R.Klusas atsakė į gausius klausimus, pasidalijo mintimis ir apie opius leidybos reikalus, spaudai rengiamą naują satyros, kaip pats sakėsi, pusiau autobiografinę knygą „Juoko spalva“. Tik dar neaišku, kas ją rems finansiškai.

(Mūsų svetainės “Kūrybos artelėje” galėsite susipažinti su satyriko Rimanto Kluso aforizmais, parodijomis, parafrazėmis)

Nuotraukoje: Kaunietis poetas satyrikas Rimantas Klusas

                                                   Vladimiro Beresniovo nuotr.

 

Panašūs straipsniai