Kaip elgtis su profesinės etikos normas pažeidinėjančia žiniasklaida?

LzS plunksna II_1.jpgŽurnalistų ir leidėjų etikos komisija praėjusią savaitę išplatino pranešimą, kuriame įspėjo televiziją TV3 dėl prodiuserio ir žurnalisto Kristupo Krivicko kuriamos laidos „Akistata”.

 Pasak komisijos, šioje laidoje „iškraipomi profesionalios žurnalistikos standartai”.

 „Matydami, kaip minėtas žurnalistas ir televizija TV3 nepasimoko iš ankstesnių Etikos kodekso normų pažeidimų <…> pareiškiame, jog Kristupo Krivicko kuriamos laidos neturi nieko bendra su profesionalia žurnalistika, o televizijos TV3 laikysena verčia abejoti jos vadovų kompetencija”, rašoma komisijos pranešime.

 TV3 neliko skolinga. „Metami kaltinimai dėl subjektyvumo yra išgalvoti, nepagrįsti – dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad būtent TV3 televizija yra mažiausiai priklausoma nuo verslo ir politikų”, pranešime spaudai tvirtina TV3 televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Dar daugiau. Toliau rašoma: „Įspėjame, kad, jei toliau tęsis kampanija prieš TV3 televiziją, imsimės teisinių gynybos priemonių, šią kampaniją vertindami kaip bandymą susidoroti su laisvu žodžiu”.

 Nesiimant vertinti kas šioje byloje teisus, kas neteisus, pagaliau nevertinant nė pačios laidos turinio, tenka vis dėlto konstatuoti, kad teisiniai šios srities mechanizmai Lietuvoje nėra paveikūs. Ką daryti? Kokia išeitis? Kaip elgtis su žiniasklaida, kuri elgiasi neetiškai?

 Laidoje dalyvauja žiniasklaidos teisės specialistė, advokatė Liudvika Meškauskaitė, komunikacijos konsultantas Rytis Juozapavičius, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys ir Seimo narys, buvęs tos pačios Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos vadovas Gintaras Songaila.

 „Žiniasklaidos anatomija” yra bendras Lietuvos žurnalistų sąjungos ir „Žinių radijo” projektas.

 Laidą rengia Vidmantas Valiušaitis

Piešinys „Žurnalistų plunksna”, aut. Vladimiras Beresniovas

 

 

Panašūs straipsniai