TV3: etikos sargai dirba neetiškai

                                                                       Televizija_liezuvis_II.jpg

                                   tv3logo_II.png

Esame nustebę ir sunerimę dėl Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos išplatinto laiško (2010 lapkričio 11 diena), kuris kai kuriose žiniasklaidos priemonėse buvo pavadintas Komisijos sprendimu arba įspėjimu mūsų televizijai.

 Pagal Komisijos reglamentą, Komisija tarybos narių balsų dauguma sprendimus priima tik ištyrusi skundą, tuo tarpu šis Lino Slušnio pasirašytas raštas yra ne kas kita, kaip bandymas politikuoti ir yra subjektyvus bei teisiškai nepagrįstas.

 Atkreipiame dėmesį, kad TV3 televizijai metami kaltinimai dėl subjektyvumo yra išgalvoti, nepagrįsti – dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad būtent TV3 televizija yra mažiausiai priklausoma nuo verslo ir politikų. Pačios Komisijos sprendimai rodo, kad per pastaruosius metus tik du skundai dėl TV3 eteryje rodomų laidų buvo pripažinti pagrįstais.

 Esame įsitikinę, kad Komisija privalėjo nuodugniai ištirti Kristupo Krivicko sukurtos laidos „Akistata“ turinį ir remdamasi Žurnalistų etikos kodeksu nustatyti konkrečius pažeidimus, jei tokie buvo padaryti, o ne užsiimti politikavimu.

 Manome, kad Komisija, iš anksto pareiškusi nuomonę apie visą televiziją, diskreditavosi aiškiai parodydama, kad jos nariai nesugeba atsiriboti nuo emocijų ir asmeninių ryšių.

 Komisijos narių lūpomis išsakyti grasinimai daryti neigiamą poveikį TV3 klientams ir taip kenti visai televizijai, yra būdingesni prieš įstatymą veikiančioms grupuotėms, o ne įstatymą sergintiems asmenims.

 Ispėjame, kad, jei toliau tęsis kampanija prieš TV3 televiziją, imsimės teisinių gynybos priemonių, šią kampaniją vertindami kaip bandymą susidoroti su laisvu žodžiu.

 Taip pat pareiškiame, kad, nors ir kaip stengtumėtės, TV3 televizijos nepavyks įtraukti į interesų grupių kovas. Mes nepasiduosime grasinimams ir toliau informuosime žiūrovus svarbiomis temomis. Kartu mes vykdysime visus teismų ir valstybės institucijų sprendimus dėl pažeistų įstatymų ar etikos normų.

 Primename, kad Komisija savo narių iniciatyva gali nagrinėti visas laidas, kurios galimai pažeidžia etikos normas. Esame nustebę, kad iki šiol Komisija užsimerkė ir, nenagrinėdama visai visuomenei svarbių temų, vengė atsakomybės.

 Pagarbiai  – TV3 televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė

                                    Dailininko karikatūristo Vladimiro Beresniovo piešinys „Televizijos liežuvis”

 

Panašūs straipsniai