Ne dešimt Dievo įsakymų, bet žurnalistų profesiniai siūlymai

Vidmantas MIŠKINIS

LzS_plunksna_II.jpgLŽS Kauno apskrities skyriaus svetainės www.kaunozurnalistai.lt puslapyje „Laiškai Lietuvos žurnalistų sąjungos XV suvažiavimui“ jau pateikta dešimties LŽS narių parašyti siūlymai, pageidavimai, kritinės pastabos. Tai ne dešimt Dievo įstatymų, kurių reikia laikytis visiems tikintiesiems, bet profesinės žurnalistų pastabos. Gal ne visos parašiusiųjų mintys yra priimtinos ir sulauks atgarsio lapkričio 27-ąją Vilniaus Rotušėje. Svarbiausia, kad LŽS nariai bent XV suvažiavimo išvakarėse atvirai rašo, ką galvoja apie savo kūrybinę ir profesinę sąjungą. Nes tik visi drauge besirūpindami LŽS veikla, galime pasiekti tai, ko norime. Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, valdyba ir taryba – tik maža tarpinė grandis tarp tūkstanties LŽS narių.

Eilutės iš laiškų LŽS XV suvažiavimui:

Juozas KUNDROTAS: O visokioms „mėtoms“, „rūtoms“, dar ir „ pinavijams“ patinka žmogų drabstyti purvais, jį murgdyti srutose, nes jaučia didelį malonumą ir … pasitenkinimą! Kaip Lietuvos žurnalistų sąjunga gali įtakoti Lietuvos žiniasklaidą? Ar nereikia patiems žurnalistams pasakyti NE gėdingoms tv laidoms, šalies laikraščių bei žurnalų antižurnalistikai?

Birutė MAČIENĖ: Teisybės dėlei būtina paminėti, kad skyriams suteikta ir tam tikrų teisių – pavzydžiui, siūlyti suvažiavimui rezoliucijas, pataisas įstatuose ar kituose dokumentuose. Greta tų pataisymų, kurie išsikristalizuoja LŽS centre. Taip sakant, pagelbėti centrui sudėlioti kuo solidesnius „popierius“. Tai gal šį kartą derėtų pasiūlyti ir rezoliuciją (vidiniam naudojimui) dėl savarankiškumo (nors dalinio) sugrąžinimo regioniniams skyriams?

Jonas DIRSĖ: Geriausiu atveju, yra data, kada buvo priimtas į LŽS ir paskutinė darbavietė, kai stojo į Lietuvos žurnalistų sąjungą. Specialiai dar kartą internete pažiūrėjau, kokią anketą turi užpildyti stojantieji į LŽS. Kažkokia nesąmonė…Reikalaujama pateikti duomenis apie mokslinius darbus, apie kūrinius, įtrauktus į mokyklinious vadovėlius ir t.t. Man paaiškino, kad to reikia, kai LŽS narys nori tapti Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos nariu, bet anketa juk Lietuvos žurnalistų sąjungos?

Aurelija ARLAUSKIENĖ: Valstybės tarnautojai neturi būti išeliminuojami iš skyrių, klubų veiklos. Mes nenorime, kad iš mūsų būtų paimamas tik nario mokestis, o balso nenorima girdėti. Kolegė Alma Mosteikaitė iš Alytaus sako, kad braunasi visokie į Žurnalistų sąjungą. Bet juk tuos „visokius“ priima LŽS valdyba. Skyriai ar klubai čia neturi jokios balso teisės. Pas mus, Vilniaus skyriuje, yra ir bankininkų, ir istorikų, ir buvusių merų, ir ambasadorių, kuriuos į LŽS priėmėme tikrai ne mes, Vilniaus sk. valdyba, ir dėl to niekaip nekalti šiandien valstybei tarnaujantys žurnalistai, išrinkti į skyriaus valdybą.

Virginija SIPAVIČIENĖ: Stovime ant dar vieno LŽS suvažiavimo slenksčio. Jo metu ne tik tvirtinsime naujas pataisas įstatuose, bet ir rinksime pirmininką. Labai svarbu kos jis bus: kompetentingas, ryžtingas, mokantis pakovoti už savo narius ar tik ryžtingumu besidangstantis, tik garsiau už kitus šaukiantis bei kritikuojantis asmuo. Jei taip būtų galima pavadinti – rinkiminė kompaniją į būsimo pirmininko postą matyt bus prasidėjusi jau gerokai anksčiau nei prieš pusmetį, kai neparankūs žmonės imti keisti naujais.

Teklė MAČIULIENĖ; Kodėl mes taip menkiname savo profesiją? Dar neseniai vieno LŽS pirmininko iniciatyva visi Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės studentai, kad „pajaunėtų LŽS“, buvo priimami į mūsų kūrybinę ir profesinę sąjungą. Paskui „tokios praktikos“ atsisakyta. „Naujoji valdyba“ (suvažiavimas tik automatiškai patvirtina kitų sumanymus) surado „naujus“ Lietuvos žurnalistų sąjungos narius, visiškai ne žurnalistus. O kur dar tie – „ tikrieji“, nieko LŽS neduodantys, ir …“ korespondentai“, bene patys aktyviausi, sumaniausi, talentingiausi. Jie yra kitų gerbiami, bet ne mūsų gildijos Įstatų!..

 Benjaminas ŽULYS: Prieš kurį laiką Lietuvos žurnalistų sąjunga buvo įsteigusi Žurnalistų šalpos fondą, kuris nors šiek tiek paremdavo pasiligojusius kolegas pensininkus. Dabar to fondo neliko nė kvapo. Viskas suvedama į sunkią ekonominę padėtį šalyje ir panašius dalykus. Tik nuo to žinojimo sunkiai besiverčiantiems senjorams nė kiek ne geriau.

Vera SEMIONOVA: Tikiuosi, kad suvažiavimo metu, be įstatų priėmimo ir pranešimų, bus ir diskusijų apie dabartinę žurnalistikos situaciją ir perspektyvas. Vėlgi grįždama prie „Laiškuose…“ išsakytų minčių, besąlygiškai solidarizuojuosi su garbinga žurnalistika. Žurnalistai, juo labiau LŽS nariai, negali, pasak R.Celencevičiaus, įsivaizduoti „esą advokatai, prokurorai, teisėjai“. Negali kaip maitvanagiai užsipulti nekaltų žmonių. Tokius „maitvanagius“ žurnalistų bendruomenė, ypač LŽS, turi viešai pasmerkti. Guodžia bent tai, kad tokie antižurnalistai į šią organizaciją dažniausiai nestoja

Įdomūs.svarbūs,spręstini klausimai, kuriuos kelia laiškų LŽS XV suvažiavimui autoriai. Dar bus daugiau laiškų, nes iš LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos, vienbalsiai posėdyje nutarusios iki lapkričio 27-osios atvirai kelti mūsų veiklos problemas, devynių narių , kol kas parašė tik du… Tačiau gauname siūlymų, ką turi nagrinėti LŽS suvažiavimas, net iš pajūrio. LŽS narė Rasa Pangonienė, NKC Klaipėdos filialo viešųjų ryšių specialistė rašo:

„Visuomenė yra supriešinta dėl Editos Žiobienės veiksmų. Labai svarbu tai aptarti suvažiavime. Reikalinga ne tik LŽS Tarybos, bet ir visų narių, dalyvaujančių suvažiavime nuomonė. Juk kritikos strėlės krenta visai LŽS, tai gal apie tai pasikalbėkime, juolab, kad esame kaltinam, pritariantys cenzūrai….“

 

Savo laiškus siųskite: lzskaunas@gmail.com

 

Panašūs straipsniai